Elevul olteniţean George Silvian Baltac a susţinut o aplicaţie pentru Universitatea Cambridge din Marea Britanie

George Silvian Baltac, elevul clasei a XII-a al Liceului „Neagoe Basarab” a concurat pentru continuarea studiilor superioare la Cambridge. Silvian a susţinut un examen de curând la Universitatea Cambridge din Regatul Unit al Marii Britanii. Tânărul a făcut o aplicaţie, pe care a trimis-o on line Universităţii. El a fost selectat în urma aplicaţiei, pentru ca mai târziu să susţină la Cambridge un test şi două interviuri.

Examinarea a constat într-o lucrare scrisă şi 2 testări orale cu subiecte combinate din matematică, chimie, fizică şi geologie. Examenul oral a fost susţinut în limba engleză. Silvian Baltac spune că a ales Universitatea Cambridge nu doar pentru că este cea mai bună din lume, dar mai ales pentru faptul că acolo studenţii trec prin cursuri combinate de ştiinţe timp de 2 ani, iar din anul III de studii se alege specializarea. “Îmi place mult acolo. Este cea mai bună universitate, iar oraşul este superb, are multe influenţe medievale. De regulă, interviurile se susţin în decembrie după acele aplicaţii pe care ei le selectează în funcţie de motivaţia noastră. Au fost foarte mulţi concurenţi. Aştept acum răspunsul ce îl voi primi pe mail luna viitoare. La interviu am avut doi profesori iar examenele orale au constat primul în cunoştinţe din chimie, fizică, geologie iar celălalt din chimie, matematică şi foarte puţin biologie. Am prieteni acolo studenţi şi mi-a făcut plăcere să îi revăd sunt anul I de studiu. Este foarte important şi interesant acest examen de la Cambridge. În primul rând se pune accent la cum gândim. Profesorii vor să vadă potenţialul fiecărui candidat.” declară Silvian. Acesta descrie aplicaţia trimisă on line: “Aplicaţia pe care am trimis-o înainte constă într-un eseu unde se arată de ce eşti motivate să vii aici, apoi o recomandare a unui professor. În ianuarie urmează un examen de limbă acolo înainte de a primi răspunsul final dacă sunt acceptat sau nu în rândurile studenţilor de la Cambridge. Dacă eşti bun primeşti bursă şi astfel eşti scutit de alte taxe.” spune Silvian.

Elevul clasei a XII-a al Liceului “Neagoe Basarab” a fost singurul elev din România care a dorit să ajungă pe culmile succesului la Universitatea Cambridge. Voinţa şi ambiţia lui Silvian întrec orice şi pe oricine, el doreşte să ajungă să lucreze în cercetare.

Silvian Baltac a obţinut locul I la Concursul Naţional de Chimie C.D. Neniţescu

Luna trecută tânărul olimpic a mai participat la un concurs naţional, unde a obţinut locul I din peste 30 de participanţi din ţară. “Concursul a fost organizat la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi s-a intitulat “Concursul Naţional de Chimie C.D. Neniţescu” iar subiectele au fost făcute de profesori universitari. Nivelul concursului este mult mai ridicat decât la olimpiade, mai ales la cele naţionale, din an în an nivelul de studiu este şi mai ridicat. Au fost două probe: una teoretică şi una practică, iar majoritatea celor care participă aici sunt premianţi la olimpiadele de chimie. Alţii nu vin pentru că li se par subiectele mult prea dificile, fiindcă de regulă subiectele nu au legătură cu ce se predă în liceu. Sunt destul de grele. Anul acesta au fost foarte grele subiectele la teorie. Punctajele de la teorie se adună cu cele de la proba practică şi se face o medie. Sunt de obicei 3 premii şi 3 menţiuni.” ne descrie Silvian concursul de la Bucureşti.

Silvian Baltac este câştigător al mai multor olimpiade internaţionale de chimie, concursuri naţionale şi internaţionale şi un elev care a uimit colectivul profesoral de la Liceul “Neagoe Basarab” cu capacităţile sale de studiu şi intelectuale. Despre Silvian profesorii liceului Basarab spun că este o excepţie şi se numără printre cei care au dus renumele instituţiei de învăţământ din Olteniţa mai departe în ţară şi în lume.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. jerry spune:

    Bravo,succes in continuare.

  2. petre florina spune:

    felicitari si mult succes