Multe surprize de Ziua Naţională a României aniversată la Olteniţa: focuri de artificii, defilare cu torţe, jerbe de lumini, brad şi fanfară militară

Atmosferă magică în centrul Olteniţei: brazi împodobiţi, ghirlande de beculeţe înşirate, mii de luminiţe şi ornamente în copaci şi pe clădiri. Centrul a fost luat cu asalt de zeci de olteniţeni curioşi. Cei mai fericiţi au fost copiii, care au venit în numar mare cu părinţi şi bunici.

Şi… a început sărbătoarea

 

 

Cu mic, cu mare, olteniţenii au pornit spre centrul oraşului pentru a sărbători, aşa cum se cuvine, Ziua Naţională a României. Primarul municipiului Olteniţa le-a pregătit fasole cu cabanos, fanfară, un spectacol, alte surprize care mai de care mai atractive. În jurul orei 14,00 oficialităţile locale, invitaţii, partidele politice, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai unor firme private au depus câteva coroane de flori la monumentul Eroilor din centrul municipiului Olteniţa. Aici s-a desfăşurat apoi o slujbă religioasă de evocare a eroilor căzuţi în luptele pentru independenţa ţării noastre. La finalul slujbei, s-au tras trei salve de artilerie lansate de jandarmii olteniţeni. Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, a felicitat olteniţenii cu ocazia acestei zile, a prezentat programul activităţilor, invitîndu-i pe cei prezenţi să participe la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, nu înainte de a le oferi fasole, fasole cu cabanos şi vin fiert în locurile special amenajate din centrul municipiului. Fasolea a fost pregătită la Cantina socială şi la Căminul de bătrâni din Olteniţa. Fasole a fost oferită şi de alte partide politice. Pe scena improvizată din faţa Primăriei au urcat copiii de la Clubul Elevilor care au interpretat cântece vesele, au dansat şi au fost aplaudaţi de sutele de persoane aflate pe platoul din faţa scenei. Oamenii au primit baloane şi steguleţe.

 

Într-o altă zonă amenajată special, olteniţenilor le-au fost prezentate echipamentele şi armele din dotarea militară. Angajaţi ai Jandarmeriei, Pompierilor, Poliţiei Naţionale, Poliţiei de Frontieră au făcut o prezentare celor prezenţi a logisticii de care dispun cu ultimele dotări, precum şi o informare legată de noutăţile de tehnica de luptă.

A doua parte din program a debutat cu defilarea serii cu torţe a cadrelor militare

Începând cu ora 17,00 din centrul municipiului Olteniţa a pornit defilarea cu torţe şi fanfară. Aceasta a fost urmată de coloana oficială şi ceilalţi participanţi. Ei s-au deplasat pe Bd. Tineretului către Bd. Mărăşeşti şi Bd. 1 Decembrie. Obiectivul principal al serii a fost inaugurarea investiţiilor privind iluminatul public în Bd. Mărăşeşti şi zona gării olteniţene şi inaugurarea bradului din faţa gării.

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au adus restricţii în trafic în centrul municipiului, şoferilor oferindu-li-se rute ocolitoare.

Olteniţenii au venit în număr foarte mare anul acesta la sărbătoarea naţională, au fost foarte mulţi copii. Oamenii au declarat că se simt bine şi că niciodată nu a fost în Olteniţa un astfel de eveniment de Ziua Naţională a României. Soarele a strălucit pe tot parcursul manifestărilor locale. O altă noutate a evenimentului a fost şi focul de artificii cu care s-a celebrat această zi de o mare însemnătate istorică pentru olteniţeni şi pentru toţi românii. Primul foc de artificii a fost când s-au aprins luminile bradului şi din platoul din faţa gării, iar a doua parte din programul de artificii a avut loc pe cerul din zona Primăriei Olteniţa. De asemenea la statuia Eroilor şi în alte două zone din municipiu au fost alte surprize: câte două jerbe de artificii în aceste 3 locuri, care au surprins plăcut şi încântat privirile mulţimii de oameni prezente la una din cele mai importante zile din an.

Semnificaţia Zilei Naţionale

1 Decembrie 1918 are, de fapt, o dublă semnificaţie. Este, pe de o parte, ziua istoricei decizii a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, care proclamă unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, şi, pe de altă parte, ziua în care regele Ferdinand I, alături de Rgina Maria, intră în Bucureşti, după aproape doi ani de exil în inima Moldovei. Plecat la Iaşi, în 1916, în condiţii improprii, sub presiunea trupelor germane, rege al României mici, Ferdinand se întorcea iar la Bucureşti, în uralele mulţimii, chiar în ziua în care ardelenii cereau răspicat unirea cu ţara, pentru a deveni regele României Mari la a cărei temelie se aşezase voinţa sa de a fi cu adevărat regele tuturor românilor.

Un al doilea nivel de analiză priveşte rolul armatei române în realizarea Marii Uniri de la 1918.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. iri spune:

  bv frumos am ramas uimit ,felicitari tuturor ptr modul cum au sarbatorit ziua nationala lamulti ani romani de pretutindeni

 2. alina spune:

  felicitari tuturor in sfarsit ceva reusit si frumos in Oltenita

 3. Maria Vesteman spune:

  Felicitari! A fost una dintre cele mai frumoase zile iar seara a incununat eforturile prin frumusetea surprizelor oferite de domnul primar Milescu. Ii dorim sanatate si Dumnezeu sa il aiba in paza!

 4. OCTAVIAN spune:

  Ceva de vis! Bravo Oltenita

 5. miri spune:

  a fost foarte frumos,un eveniment, ce ,.a mai scos din casa pe olteniteni si i-au facut sa mai uite de grijile acestei lumi.speram sa mai avem parte de astfel de evenimente

 6. dragoman laurentiu spune:

  ma bucur ca oamenii au fost multumiti!!!!!

 7. Valentina Peicu spune:

  Foarte frumos!!!Am ramas placut impresionata!Felicitari organizatorilor!

 8. nicole spune:

  felicitari domnului primar a organizat foarte frumos ziua nazionala!!!! imi pare rau ca nu am fost in tara sa pot sarbotori impreuna romanilor de acolo !!!!