Agheasma Mare de la biserica “Sf. Nicolae” tulbure şi cu gust de pesticide

UPDATE 10 Ianuarie:  Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a fost sesizată. Astfel, purtătorul de cuvânt al instituţiei episcopale, Nicuşor Dascălu, a declarat pentru reporterii noştri că se va forma o comisie de anchetă care va cerceta cazul, iar trimişii Episcopiei vor sta de vorbă cu oamenii din parohie cu privire la acest aspect creat în ziua de Bobotează.

____________________________________________________________

Marea sărbătoare a Botezului Domnului a fost marcată de mulţime de olteniţeni. Aceştia au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a apei, care a amintit de Botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului.

Bisericile din Olteniţa au fost asaltate de credincioşi chiar dacă sărbătoarea a căzut într-o zi lucrătoare. Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătoreşte în fiecare an în data de şase ianuarie. Această zi împreună cu cea din 7 ianuarie marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Mii de credincioşi participă la slujba de Bobotează pentru a lua acasă Agheasma Mare, considerată făcătoare de minuni şi tămăduitoare de boli.

Biblia vorbeşte despre Ioan Botezătorul care a propovăduit venirea lui Iisus Hristos şi care i-a îndemnat pe iudei să se căiască pentru păcatele lor.

Considerându-l un prooroc cu mare har, locuitorii Ierusalimului se adunau de multe ori în locurile în care Ioan Botezătorul vorbea şi îi ascultau predicile despre Dumnezeu şi Împărăţia Cerurilor. Nu puţini erau cei care mergeau acolo pentru a fi botezaţi în râul Iordan. Ioan le spunea că el îi botează doar cu apa, dar că Fiul lui Dumnezeu când va veni îi va boteza cu Duh Sfânt.

În Sfânta Evaghelie se povesteşte că Iisus a venit în Galileea pentru a fi botezat de Ioan în apa Iordanului. De atunci, an de an, creştinii sărbătoresc Botezul Domnului, sau Boboteaza, considerată una dintre cele mai importante sărbători creştine.

În ziua de Bobotează credincioşii merg la biserică şi se roagă pentru sănătate, belşug şi prosperitate. Se crede că apa sfinţită în ziua de Bobotează poate vindeca boli grave, poate scăpa oamenii de patima alcoolului şi poate alunga spiritele rele. De asemenea, se spune că Agheasma Mare nu se alterează în timp, chiar dacă vasul în care este lăsată nu este acoperit.

Poate că aşa ar fi trebuit să fie şi apa care s-a sfinţit la biserica din centrul municipiului Olteniţa, unde anul acesta s-a procedat cu totul diferit faţă de alţi ani de 6 ianuarie.

Apă sfinţită tulbure sau cu gust şi miros de pesticide

La biserica “Sf. Nicolae” din centrul municipiului Olteniţa credincioşii s-au strâns încă de la orele dimineţii în număr destul de mare, în special pentru a lua din Agheasma Mare.

După Sfânta Liturghie a urmat slujba de sfinţire a apei de Bobotează în curtea interioară a bisericii săvârşită de preoţii bisericii părintele paroh şi protoiereu Marian Necula, părintele Marcel Veşteman, părintele Nicolae Ciobanu şi părintele diacon Valentin Veşteman.

Pentru prima dată de când există biserica “Sf. Nicolae” centru, apa a fost adusă cu maşina pompierilor din dorinţa noului părinte paroh al bisericii numit în luna februarie 2011. La o zi după sărbătoare, oamenii au reclamat că apa luată după slujbă a fost la unele persoane foarte tulbure, cea mai mare parte din credincioşi acuzând miros şi gust de pesticide.

Mulţi din credincioşi au reclamat aceste anomalii, alţi credincioşi au venit cu apa contaminată înapoi la biserică, cerând în schimb alta. Numai că butoiul de unde oamenii au fost serviţi cu apă a fost singurul de o capacitate foarte mare, pe care părintele Marian Necula l-a cerut societăţii Nutricom. După toate cercetările noastre, am aflat că butoiul preluat a avut rolul de a adăposti pesticide aduse pentru Nutricom, plasticul din care este făcut oprind mirosul şi urmele substanţelor care compun pesticidele. La biserica “Sf. Nicolae” existau butoaie curate pe care fostul paroh şi ceilalţi preoţi din biserică le foloseau în alţi ani, fără să se complice lucrurile şi să se creeze astfel de situaţii neplăcute.

Cât despre culoarea tulbure a apei încă nu se ştie cauza, dar mulţi din olteniţenii indignaţi de situaţia creată consideră că autoutilitara pompierilor nu a fost tocmai o sursă adecvată şi un mijloc bun de a transporta apa.
Anii trecuţi, apa pentru sfinţit la marea sărbătoare a Botezului Domnului a fost preluată în butoaiele cumpărate special pentru Bobotează ale bisericii, direct de la robineţi.

Nu ştim exact motivele scopurilor sale, se pare însă că părintele Marian Necula ţine cu tot dinadinsul să schimbe multe din obiceiurile şi legile bisericii, însă de fiecare dată finalul este unul nefericit. Mai grav este atunci când rămân urme amare atât sufleteşti cât şi de altă natură.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. simion gabriel spune:

  Pacat de ce se intampla la Oltenita…am auzit multe,insa vremurile s-au schimbat,iar schimbarea nu este intotdeauna binevenita si de cele mai multe ori nefericita. Insa asa a fost dintotdeauna,totul s-a dictat de mai de sus si pe masura ce urbea s-a dezvoltat ,a capatat interes fiind necesara schimbarea cotizantului (pr.paroh(ex) Vesteman ). Protoiereul ar fi trebuit sa-si vada de protoieria lui ,si implicit sa-l sprijine pe Pr.Vesteman ,dar nu …”.ii luam talantul si i-l dam tot aluia care are cel mai mult „.-si asa s-a implinit scriptura. Cele bune . Sa auzim de bine.

 2. danyela spune:

  Se putea intampla oricarui preot

 3. petri spune:

  are dreptate danyela, poate nu ne dam seama dar ” oare de hramul bisericii sf. niculae, nu a fost frumos?””
  cred ca ne inselam degeaba

 4. mirela condurache spune:

  Se putea intampla si la alti preoti, dar nu s-a intamplat pentru ca aici a fost o problema de orgoliu si de proprie marire ca nu a vrut sa foloseasca butoaiele bisericii, iar la hramul bisericii a fost un circ asa cum a fost si de Boboteaza cu pompierii sa arate cine ii cade la picioare, ca toata lumea este la cheremul sau in loc oamenii aia sa se ocupe de alte lucruri. Pompierii din orase precum Constanta ca probabil acolo a vazut au cisterne speciale pentru carat apa care sunt curate nu care se folosesc la tras apa din canale sau stinsi incendii si apoi pentru Boboteaza. La hramul bisericii trebuia sa vina cu moastele Sf. Nicolae nu sa scoata alte moaste de ziua acestui sfamnt. Si totul este pentru fatada. Daca nu stiti nu mai comentati.

 5. adrian rosu spune:

  Sunt de aceasi parere cu simion gabriel care stie la fel de mult ca si mine ce a fost si ce se intampla in biserica sf Nicolae si cred ca parintele paroh ar trebui sa-si vada de protoeria dansului si sa-l lase pe parintele Vesteman sa-si faca meseria pe care o face foarte bine de ani buni de zile in biserica sf Nicolae.

 6. Vali spune:

  Nu sunt de partea nici unui preot.Se putea intampla oricui.Doamna Suzeanu decat sa judece un preot,mai bine sa afle cine este episcopului locului.De fiecare data spune ca este Vincentiu Ploiesteanul.Nu exista in Biserica ortodoxa romana,nici un ierarh cu numele Vincentiu Ploiesteanul. ,,Ploiesteanul” e numai o titulatura.Nu e nume de familie.Daca vreti numele de familie al PS Vincentiu,este Grifoni.Dar asta e. Chematul si nechematul isi da cu parerea,fara sa aiba nici o legatura cu Cel de sus.Oricum,se stie prietenia doamnei Suzeanu cu familia Vesteman.

 7. mariano197761 spune:

  Mult stimata doamna LAURA SUZEANU! Daca as fi dispus sa va dezvaluiesc adevarata fatza a acestui protopop din Municipiul OLTENITA, ati avea ragazul sa ma ascultati?…Am lucrat la biserica ETERNITATEA de la STADION, din vara si pana in iarna, atat eu cat si alti colegi de ai mei, si am vazut negru pe alb, cum stau lucrurile pe acolo, si cum protopopul invarte multe treburi murdare atat el cat si cu celalalt compice al lui, care efectueaza lucrarea(shef de echipa), mana in mana strans legati, cum dispar bani si bani, din diversele fonduri ale primariei alocate de mult stimatul nostru primar MILESCU COSTIN, cat si de alti enoriasi cu frica de dumnezeu….De ceva timp am dorit sa facem o destainuire in audienta la primaria Oltenitei, domnului primar,(suparati de altfel cum asteptam dupa o luna si ceva de munca, sa ne incasam babii pe manopera de lucru si tot eram amanati, pacaliti la bani, tepuiti, in final, inlaturati de acolo pentru ca vazusem prea multe furaciuni) cum decurg lucrurile pe la acea biserica, cum altii invart bani si bani, cum dispar nenumarate materiale( zeci de saci cu glet CT 126, 127, ciment, adeziv CM11, multibat, PROFILE RIGIPS, PLACI DE RIGIPS, vopsea lavabila de exterior, amorsa, autoforante, autofiletante, cuie,lambriu, si multe altele) de la magazinul domnului Milescu, care intrau pe factura bisericii Eternitatea, dar luau alt drum, sfidand prostimea, adica noi, cei mici care executam lucrarea de finisaj….Facturi false si multe, multe altele, bani si bani, doar in interesul protopopului , asigurat de complicele lui din biserica….Ma bucur ca domnul MILESCU, acum, nu mai livreaza materiale de constructii acelui lacas sfant pentru ca nu se merita….Atat eu , cat si alt coleg de al meu am fi dispusi sa dam in vileag toata hotia asta, pas cu pas, vazuta si traita de noi pe la biserica, pot fi anchetati si paznicii, angajati ai primariei, care sunt la acel cimitir, sa spuna si ei cum au vazut si ce au vazut pe timp de noapte, cum dispareau incarcate materialele de la acea biserica noaptea, intr-o masina, la care ei nu puteau face nimik, pentru ca nu aveau grija de biserica, ci numai de ce apartinea de primarie….Candva, protopopul mi-a atras atentia mie intrebandu-ma urmatoarele: de ce am comentat eu pe Olteniteanul contra lui, si ca eu as fi cumva, prieten cu Laura Suzeanu, care il vorbeste?! Pacat ca nu i-am transmis noi lui SEMIGREU,pentru a transmite la ureche domnului MILESCU, ceea ce invarte protopopul pe acolo, cum si-a schimbat toate ferestrele vilei lui de la CURCANI, vopsite in culoare rosie, peste noapte in ferestre termopan, la tot casoiul, de aceeasi culoare rosie, fara ca nimeni sa nu observe aceasta miscare….Am discutat si cu alti preoti de prin oras care nu il agreeaza pe acest nemernic cum mai este numit, cu enorm de multi olteniteni, si majoritatea au spus ca: FERESTE-TE DE CEI CU BARBA ROSIE( protopopul), ca sunt cei mai periculosi si cei mai hoti….Personal atat eu, cat si marea majoritate dintre olteniteni, il stimam pe parintele VESTEMAN, de la biserica SF.NICULAE, si nu merita fi schimbat din functie…. Sa fereasca sfantul sa dea ochii cu noi jigodania de protopop pe strada ca il v-om face de tot rasul in public, nu se mai satura sa tot ia, dar sa dea cuiva, nimik…Trebuie sa fie prins cu matza in sac intr-o zi, si speram sa nu il mai prinda pastele in aceasta functie, pentru ca nici un parinte de biserica din zona nu il suporta si ii stiu inclinatiile diavolicesti, de a nu mai respecta cele 10 porunci..Rog a nu fi publicat acest comentariu, doresc doar sa fie oarecum informativ pentru dumneavoastra, si daca doriti detalii, va putem sta la dispozitie oricand, pe e-mail sau chiar FACE TO FACE, intr-un interviu mai confidential. CU MULT RESPECT…MARIAN.

 8. Vasile Damian spune:

  ….

 9. Vasile Damian spune:

  Nu mă pot ține departe, atunci când văd cât venin poate să arate doamna Laura Suzeanu la adresa părintelui Necula. Oricine citește articolul își dă seama că toată vina este centrată asupra unui singur om , preotul Necula.
  Oare doar dânsul s-a ocupat de aghiasmă ? oare nu și ceilalți preoți au slujit și au participat la organizare ? Orice om de bună credință poate să creadă oare că preotul Necula ar fi făcut cu intenție un lucru nepotrivit știind că ochii celor din jur sunt ațintiți asupra lui ? De ce nu se ia în calcul varianta sabotajului care se conturează a fi cea mai plauzibilă, întrucât oameni care au participat la distribuirea aghiasmei mărturisesc că doamna Antonia , femeia de serviciu de la biserică și în același timp cumnata preotului Veșteman împreună cu câteva femei din anturaj, au pregătit un butoi separat din care au luat numai ele și familia Veșteman, nu cumva știau ceva ???? oare nu cumva au pus cu intenție ceva în restul butoaielor ????/? mai bine să fim atenți la detalii? sună interesat nu-i așa ?/? se pot verifica cele amintite .

 10. Gelu Tudor spune:

  Sunt unul dintre pompierii care am participat de 3 ani la aprovizionarea cu apă pentru aiasmă la biserica Eroilor și la biserica de la cimitir, la solicitarea protopopului Necula. Niciodată nu s-a întâmplat să existe probleme de felul celor prezentate, întrucât noi avem o atutospecială nouă și furtune noi pe care nu le-am folosit până acum la intervenții, avem de fiecare dată ordine precise și nu ne jucăm cu credința, întrucât Dumnezeu ne apără la intervențiile dificile pe care le avem. Nu cred că s-ar fi putut întâmpla ceva, poate este o falsă impresie .

 11. mirela condurache spune:

  Foarte interesant suna cand esti pus de unul ca Necula sa faci afirmatii ca cele de mai sus. Bag seama ca ati citit prea multe carti de spionaj sa trageti concluziile de mai sus care m-au facut sa rad copios. Numai o minte bolnava putea inventa sabotajul si cel care a scris se pare ca a citit carti de spionaj de slaba factura si nu isi da seama ca nu se poate sabota astfel cineva care a vrut sa aiba butoi propriu si sa nu foloseasca butoaiele bisericii din cele albastre din care ani de zile s-a dat apa curata si nu s-a intamplat nimic, special folosite pentru asta. Se stie ca plasticul nu se refoloseste dar cand n-ai minte iese ce a iesit la sarbatoarea din 6 ianuarie. Maritul protopop putea sa care galeti daca e smerit asa cum a carat Antonia care si-a rupt mijlocul in butoiul acela al bisericii care nu a fost separat ci femeia si-a facut treaba ca in alti ani fara sa stie ca apare alt butoi din alta parte si care a avut si acele substante in el. Sau „maria sa” putea sa traga apa cu furtunul nu sa faca atata parada de sefie, inclusiv la pompieri. Cauta spate politic ca sa stea pe functie, ori sa ajunga mai sus cine stie, sa jecmaneasca pe altii si chinuie, nedreptateasca ca sa-si faca baza solida. Nu mai bagati pe altii in porcaria facuta de cei vinovati. Nu a stiut nimeni ca vin pompierii, Antonia a carat apa ca asa munceste femeia toata ziua acolo si sa va fie rusine celor care incercati sa patati niste oameni ca aceasta femeie atat de deosebita si muncitoare. Ori sunteti bolnavi la minte voi si va ganditi la asemenea prostii ori sunteti pusi sa scrieti. O lume intreaga s-a plans de culoarea maronie a apei si de gust si miros de pesticide, dar sunt sigur ca-i tremura genunchii protopopului care e mort sa castige teren, sa-i cada lumea la picioare si sa isi instituie propriile legi peste cele ale bisericii, iar cei care se lasa pacaliti de un astfel de personaj nu sunt decat ori manjiti de el cu ceva, ori rude, ori se lasa usor influentati si pacaliti.

 12. mihaela spune:

  Asa este, Agheasma Mare de la biserica Sf Nicolae nu se poate bea, are un miros oribil de pesticide.
  Stim cu totii ca aici este numai vina parintelui Necula, ar trebuie sa o bea dansul daca poate,noi ce facem acum cu acesta agheasma? o aruncam ? nu este pacat? ca de baut nici pomeneala.
  De cand a venit aici la biserica Sf. Nicolae a facut numai pe seful a bagat cearta intre toti preotii, vrea sa para el ca le stie pe toate si este sef peste toti. Sa se gandeasca ca este marre pacat si toata lumea stie ce are in spatele lui, cum este si cat este de calic.De ce pana acum nu s-a intamplat niciodata asa ceva???
  Cat a sta la biserica la Eroi tot asa s-a certat cu preotii Ionica si Costica.Bine ca a plecat.
  Are pretentia ca si credinciosii care apartin cu domiciliul de el sa sa duca dupa el la biserica Sf Nicolae.
  HAHA sa creada el, ne ducem tot la Eroi la preoti adevarati unde ne face placere sa mergem si santem cu adevarat in casa Domnului. Stiu multi oameni care nu-l sufera, D-zeu sane ierte dar nu are nici Har si este antipatic ca om.Dar nu santem noi in masura sa judecam, cel mai bine o face D-zeu, el ar face bine sa plece de unde a venit si sa-i lase in pace pe preoti nostrii adevarati, sau sa-si vada de treaba lui sa nu-si mai dea atata importanta ca oricum face numai nefacute.
  Si sa ne spuna ce facem totusi cu Agheasma? O bea el????ca noi si copii nu putem??? Pacat sa-i fie R…….. ca s-a dat mare ca face el ceva, ca nu i-a lasat in pace pe ceilalti preoti sa-si faca treaba lor de atatia ani.Dehhh cine stie de cate o sa mai auzim despre acest preot Necula ????D-zeu sa-i dea minte cea de pe urma si sa fie cu adevarat preot, nu mare capitan de preoti!!!!!!

 13. vera_melinda2010 spune:

  NU ESTE ADEVARAT MIHAELA DAMI VOIE SA TE CONTRAZIC DAR DOMNUL NECULA ESTE SI DANSUL ACCEPTABIL MAI ALES DOMNUL PREOT MARCEL ESTE : BUN , DARNIC ,AMABIL EXTREM DE SUFLETIST IAR TOATA LUMEA STIE CA AU CEI MAI BUNI PREOTI LA SF NICOLAE SI CA VINE CEA MAI MULTA LUME SI VINE CU SUFLETUL DUMNEZEU SA TE IERTE DE CEA CE AI SPUS NUI FRUMOS FATA DE DANSUL SI NICI FATA DE DUMNEZE ”SFATUL MEU DESPRE VIATA” VERONICA ALEXANDRA

 14. miru spune:

  am luat si eu apa sfintita de la aceasta biserica in dimineata de Boboteaza si este ok.Apa a fost curata si nu a avut nici un miros de pesticide.SPECULATII, cea mai la moda preocupare a romanului de rand. Iar despre pompieri, au mentinut ordinea si bunul mers al cozii din curtea bisericii .

 15. Iulia spune:

  Mai, oameni buni, astia care ii luati apararea preacucernicului parinte doctor protopop care slujeste la catedrala protopopiala, voi ori nu ati avut niciodata de-a face cu omul asta ori sunteti niste oameni cu limba lata, care ati avut mana larga si ati trecut sub protectia lui, iar acum vreti sa ii faceti voi dreptate cu vorbe goale. Hai sa fim seriosi, cu totii stim ca omul asta trece peste cadavre, numai sa iasa la suprafata! Calca in picioare oameni, colegi, preoti, tot ce apuca. Insa ceea ce uita adesea cei de pe scaune inalte este ca locul ala nu e vesnic si nu isi lasa loc de buna ziua, ci de multe suturi in fund…Agheasma era tulbure si cu miros ciudat, asta nu poate contesta nimeni…ce tot incercati sa ascundeti gunoiul sub pres? Si-o cumpara el „nevinovatia”, dar numai Dumnezeu stie cat a batjocorit cele sfinte in momentul in care mania grandorii nu l-a lasat sa sfinteasca apa carata cu galetile, asa cum spune si Vasile Damian, ci a trebuit sa vina el cu autospecialele, ca altfel nu vedea prostimea ce mare om e el… pana cand i s-o infunda, bineinteles, si ne vom bucura cu totii de micimea lui. Insa, pana atunci, trebuie sa mai suportam Apa Sfintita cu pesticide si alte minunatii care ii mai trec prin cap, caci vorba aceea, are mintea odihnita si ii vin idei multe!