Lansarea cărţii “Regii României în alb şi negru” a profesorului Mavrodin a adunat mai mulţi oameni de cultură la Olteniţa

Un studiu istoric a stat pe masa de lucru a profesorului Nicolae Mavrodin, pentru ca de o săptămână acesta să iasă şi de sub tipar. Cum era şi firesc, cartea a fost făcută cunoscută, analizată şi discutată în prezenţa mai multor invitaţi în sala de şedinţe a Primăriei Olteniţa.
Autorul a vrut să descrie părţile pozitive şi cele negative ale regilor României, evenimentul lansării fiind şi un prilej de discuţii subiective sau obiective la adresa monarhiei. Lansarea cărţii profesorului Mavrodin a adunat mai mulţi iubitori de carte şi oameni de cultură din Olteniţa, Călăraşi sau Bucureşti.


Nicolae Mavrodin spune că s-a gândit să scrie o carte despre regi pentru a arăta şi o altă faţă a celor care au condus României sub această organizare. Autorul menţionează faptul că regele Mihai l-a trădat pe Antonescu, scena controversată din istoria României, care i-a provocat pe invitaţii acţiunii culturale. „Am vrut să demonstrez că adevărul poate fi altul decât cel scris de unii istorici. Pe timpul unor regi au fost aduse şi prejudicii statului român. În acelaşi timp m-a incitat şi declaraţia preşedintelui Traian Băsescu care a pus un context nepotrivit despre Mihai. El a declarat că Mihai a fost un trădător iar trădarea s-a realizat la 30 decembrie 1947, dar ea de fapt s-a realizat la 23 august 1944, când au fost arestaţi membrii Guvernului Antonescu.” declară prof. Mavrodin. Autorul cărţii a redat celor prezenţi scrisoarea lui Mihai I, editată în cartea sa „Regii României în alb şi negru”. Prin scrisoarea de abdicare la 30 decembrie 1947, regele Mihai a lăsat astfel poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de stat.


Evenimentului cultural de sâmbătă a adunat şi reunit personalităţi de marcă ale culturii şi literaturii locale devenite naţionale sau internaţionale cum sunt prof.univ dr. Alexandru Ionescu sau medicul George Gearavela. Un alt invitat de seamă a fost scriitorul Alexandru Oblu.


La finalul dezbaterilor, prof. Mavrodin a recitat o poezie din cele publicate în volumul „Sub povara gândului”.
Profesorul Nicolae Mavrodin pregăteşte alte cărţi pe viitor. Câteva din titlurile acestora sunt „Mari sultani ai Imperiului Otoman”, „Mari personalităţi ale Diasporei României”, „O viaţă închinată libertăţii şi demnităţii”, „Jurnalism în fuga anilor”.
Nicolae Mavrodin predă istoria în localitatea Curcani, judeţul Călăraşi şi locuieşte în Olteniţa. Acesta a mai publicat „Monografia comunei Curcani” în anul 2008, „Personalităţi curcănene” editată în anul 2010, „O viaţă închinată sănătăţii oamenilor-doctorul Gearavela George” care a ieşit de sub tipar în anul 2011 şi tot anul trecut volumul de poezie „Sub povara gândului”.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. miru spune:

  vai de mama ei de carte .care mai de care ….ne trezim mari scriitori si publicam toate porcariile preluate de pe internet.

 2. dinu spune:

  mirule, tu cred ca nici pe internet nu sti sa citesti!

 3. miru spune:

  dinule ai citit aceasta carte? daca nu, te sfatuiesc sa o imprumuti si sa o citesti ,ca nu merita sa dai bani pe ea.

 4. […] Lansarea cărţii “Regii României în alb şi negru” a profesorului Mavrodin a adunat mai mulţ… De Laura Suzeanu. Cititi si aici dar vedeti si filmul. Share this:facebookShareTwitterStumbleUponLinkedInEmailRedditFacebookPrintFlickrYou TubeLike this:LikeOne blogger likes this post. […]

 5. george spune:

  Cartea de fata nu aduce nimic nou in domeniul istoric si reprezinta o sumarizare a unor opinii generale fara o viziune critica la adresa evenimentelor. Scrisa de un profesor de Istorie de scoala generala, cartea nu ar trebui vazuta ca un material relevant pentru cei interesati de periada postbelica romaneasca. Este mai degraba o carte care, prin prisma unui aparent limbaj complex -prin care autorul vrea sa empateze- acest material se adreseaza fie unor scolari din ciclul 2 fie celor ce nu au timp pt o analiza critica ci mai degraba pt o pseudo analiza. Autorul se dovedeste a fi incapabil de a dezvola o logica a argumentelor sale, ceea ce da impresia ca aceasta carte a fost scrisa nu doar in graba si cu o viziune ce aparent este cel putin depasita, dar si pentru a-si da o satisfactie de care nici macar apropiatii nu se pot bucura intelectual. In final consider ca editarea si publicarea acestei carti are o valoare mai mult decit limitata la nivel publicistic, cit si material.