Ziua Culturii Naţionale şi ziua poetului Mihai Eminescu au fost aniversate la muzeul olteniţean

Odată cu Ziua Culturii Naţionale, România îl aniversează pe cel care a rămas nemuritor prin opera sa uriaşă, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română: Mihai Eminescu.

La Olteniţa cele două evenimente culturale s-au aniversat săptămâna trecută la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa. Pe fundalul muzical interpretat de Ion şi Doina Aldea Teodorovici, directorul muzeului, prof. dr. Done Şerbănescu, a vorbit celor prezenţi despre poetul Eminescu şi cultură: Acesta subliniază ideea de cultură: ” Ce înseamnă cultură? Totalitatea valorilor materiale şi spirituale ale omenirii şi instituţiile care le promovează. Ce înseamnă un om cult? Înseamnă un om care cunoştinţe universale în toate domeniile…În momentul în care avem cunoştinţe temeinice, putem să ne considerăm oameni culţi. E bine că s-a stabilit această zi a culturii şi sper ca instituţiile statului român să-şi îndrepte atenţia asupra instituţiilor de cultură…” se arată în mesajul directorului muzeului Done Şerbănescu transmis oaspeţilor întâlnirii.

Profesorul cercului de „studii europene” din cadrul Clubului Elevilor, Maria Maria, a făcut apoi o scurtă prezentare a poetului Mihai Eminescu, cel despre care aceasta spune că este „poetul reprezentativ al literaturii române, poetul nepereche, creator al unei opere care străbate timpul cu forţa nealterată, trăind într-o perpetuă actualitate”. Profesoara Maria arată raporturile lui Eminescu cu limba română şi ce încărcătură emoţională are opera sa nemuritoare: ”Eminescu însuşi îşi stabileşte raporturile cu limba română în termeni de luptă dreaptă, ca pe o încercare de a turna în formă nouă limba veche şi înţeleaptă… Din suferinţă s-a născut amorul, din sacrificiu dragostea de natură, din durere iubirea de patrie. Dragostea lui Eminescu este senzuală, pribeagă, plină de pasiune. Ea este momentană şi totală în momentul ei şi se epuizează în întregime, pe o singură împrejurare reluată mereu.” sunt câteva din descrierile eseului profesoarei de la Clubului Elevilor.

La final, elevii cercurilor de dans şi muzică au prezentat un scurt program artistic. La acţiunea de la muzeu au mai participat directorul Clubului Elevilor, prof. Mirela Constantin, alte cadre didactice din cadrul clubului, părinţi.

Prof. Mirela Constantin a promis la finalul evenimentului că acţiunea se va relua. Directorul Şerbănescu speră să ca pe viitor manifestarea să fie de o mai mare amploare.

La parterul muzeului se găseşte o interesantă expoziţie a celor mai tineri dintre noi, expoziţie de pictură care a fost vernisată luna trecută.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. miru spune:

    alo…tovarasi