Olteniţa sub teroarea zăpezii şi viscolului

Managerul Spitalului Municipal Olteniţa, dr. Liana Petculescu, spune că instituţia pe care o administrează este gata să înfrunte perioada cu zăpadă şi viscol puternic. Pacienţii spitalului olteniţean beneficiază de hrană şi asistenţă medicală. “Provizii de mâncare sunt. Cu pâine ne aprovizionăm de la firmele din oraş, medicamentele sunt pe stoc mai avem chiar şi din cele vitale, iar pacienții care nu sunt din oraș, nu sunt externați. Căldura este asigurată în spital. Dializaţii au rămas toţi la Călăraşi, unde primesc îngrijiri pe toată perioada de alertă, cât nu se poate circula pe drum. La Pediatrie avem cazuri minore de copii cu afecţiuni respiratorii, cu insuficienţe respiratorii moderate. Nou născuţii sunt protejaţi, avem lapte praf pe stoc, rezerve de oxigen, materiale sanitare. Gărzile se asigură continuu, fiecare medic şef de secţie își reorganizează gărzile astfel încât, dacă vor fi medici care nu vor putea ajunge, ei vor fi înlocuiţi de alţii. Medicii care locuiesc în Bucureşti au rămas la Olteniţa pe toată această perioadă. Mai vin la gardă persoane în stare de ebrietate, însă după ce se trezesc fie pleacă singuri, fie sunt luaţi de cineva din familie” declară directorul Spitalului Olteniţa, dr. Liana Petculescu. În oraş au fost înregistrate câteva cazuri sociale, unul dintre cei găsiţi pe stradă, fără casă, este internat la reanimare cu diabet şi alte complicaţii, altul, de asemenea fără locuinţă, a rămas pe toată perioada de alarmare la Căminul pentru Persoane Vârstnice, unde există 7 camere disponibile pentru cazuri sociale. Asistenţii de la Ambulanţă sunt eroii care luptă cu capriciile iernii, aceştia ajung cu dificultate în comune. Astăzi, în colaborare cu cei de la Compania de Drumuri, au pătruns în localităţile limitrofe pentru a răspunde solicitărilor. Maşinile Ambulanţei, Enel şi ale celor de la firmele de Internet şi cablu sunt singurele care au voie să iasă pe drumurile naţionale mai departe de Olteniţa. Noaptea trecută ambulanţa a pătruns cu foarte mare greutate spre localitatea Radovanu, unde au fost semnalate un incendiu şi un bolnav cu probleme de inimă.

Imagine din Portul Oltenita , azi 7 Februarie

Incendiu la Radovanu

Noaptea care a trecut a dat de furcă pompierilor olteniţeni. La Radovanu s-a declanşat un incendiu la una din case din cauza unui coş cu probleme. Cadrele inspecţiei de prevenire ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă atrag atenţia cetăţenilor asupra coşurilor de fum deteriorate sau neprotejate termic faţă de materiale combustibile. Există riscuri la care se supun cei care utilizează mijloace de încălzire defecte sau cu improvizaţii. Recomandările sunt următoarele: coşurile pentru evacuarea fumului trebuie să fie executate din cărămidă; este interzisă traversarea elementelor combustibile ale planşeelor/acoperişurilor de coşurile de fum realizate din burlane metalice; înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum trebuie verificate amănunţit, reparate şi curăţate (pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite), astfel încât să nu existe crăpături prin care fumul şi scânteile să pătrundă în încăperi sau poduri; este interzisă depozitarea în apropierea sobelor a unor materiale uşor inflamabile; este interzisă depozitarea materialului combustibil deasupra sobelor; în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m; nu este admisă utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, defecte sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor; în timpul funcţionării sobelor, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise; este strict interzisă aprinderea focului în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide inflamabile. Respectarea acestor reguli poate salva viaţa.

Navele din Portul Olteniţa sunt ferite de sloiuri de gheaţă

Cele mai deranjante fenomene au fost, ieri, poleiul şi vântul care a suflat moderat spre tare. De astăzi, însă, lucrurile se schimbă şi pentru noi, în sensul că vântul s-a intensificat şi a luat aspect de vijelie. O altă atenţionare lansată de către meteorologi este răcirea semnificativă a vremii. Şi de această dată răcirea va fi de lungă durată, ceea ce înseamnă că, cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni, nu se întrevede o încălzire. De la Căpitănia Portului căpitanul de port din zona Olteniţa, Flavius Stanciu, a declarat pentru Radio Voces Campi că potrivit unui Ordin al Administraţiei Fluviale a Dunării, nu se navighează în porturile Călăraşi, Giurgiu, Cernavodă şi Olteniţa. „La Olteniţa avem vânt şi gheaţa care acoperă 70% din luciul de apă. În acest moment, navele sunt ferite de vânt, cei care au sosit în port înainte ca acest fenomen să ia amploare sunt la adăpost, adică aproape de mal, unde navele sunt ferite de sloiurile de gheaţă” declară căpitanul de port grad I Flavius Stanciu.

Imagine din portul Oltenita

Imagine din portul Oltenita, azi 7 Februarie

Pe raza municipiului Olteniţa se acţionează cu utilaje speciale pentru crearea căilor de acces

Autorităţile locale au fost şi ieri în alertă, sunt şi astăzi, dar nu s-au semnalat evenimente majore, care să pună în pericol siguranţa ori viaţa oamenilor. Pe străzile municipiului acţionează utilajele de deszăpezit, atât cele cu lamă, cât şi încărcătoare frontale, sau autobasculante pentru transportarea zăpezii şi sărăriţe. De asemenea, este pregătit şi materialul antiderapant. Reprezentanţii Primăriei transmit olteniţenilor posesori de autovehicule să le parcheze cât mai aproape de bordură, astfel încât să nu încurce utilajele de deszăpezire. În afara unor mici probleme de presiune cauzate de o cădere de curent şi o conductă fisurată care a fost reparată imediat, în oraş nu au existat probleme la alimentarea cu apă potabilă. Operatorul de apă face un apel către abonaţii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numerele de telefon 0242/510 279, 0242/515 736 sau la 112.

La instituţiile de învăţământ din Olteniţa nu se ţin cursurile

Cei mai bucuroşi de înrăutăţirea vremii sunt elevii de şcoli şi licee. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei prin Inspectoratul Judeţean a adus zâmbete pe chipurile celor care trebuie să se trezească zilnic dimineaţa pentru a învăţa. Toate unităţile şcolare din Olteniţa rămân închise până mâine. Decizia ministrului Educaţiei a fost luată din cauza viscolului şi a ninsorii abundente care persistă de mai multe zile. Eleviiau fost anunţaţi să se întoarcă la şcoală joi, când vremea se va mai îmbunătăţi.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. teo spune:

  extraordinar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. gigel spune:

  Pe raza municipiului Olteniţa se acţionează cu utilaje speciale pentru crearea căilor de acces

  ma ce utilaje si ce crearea cailor de acces cand abia a fulguit la noi.sa fim seriosi daca acum a nins tare eu ma impusc

 3. ionut spune:

  Pentru Oltenita nu zapada este teroarea , ea a venit si pleaca repede.

 4. alex spune:

  extraordinar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. ionut spune:

  eu locuiesc in oltenita :d