Subiectul dezrobirii tratat de romii din Olteniţa şi oficialităţile locale şi judeţene

În fiecare lună februarie din an romii aniversează Ziua Dezrobirii. La Olteniţa, preşedintele Asociaţiei Partidei Romilor „Pro Europa”, Sucursala Municipiului Olteniţa, Fane Petrescu, a organizat ziua eliberării romilor duminică, 19 februarie.

Comunitatea romă din Olteniţa s-a adunat la Sala Mare a Primăriei, pentru a celebra evenimentul şi pentru a asista la un program dedicat zilei aniversare.

Oficialităţi locale şi judeţene şi-au făcut prezenţa în mijlocul romilor: prefectul judeţului Călăraşi Emil Muşat, preşedintele Consiliului Judeţean Răducu Filipescu, primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu şi preşedintele Partidei Romilor pe judeţul Călăraşi, Radu Maier. Printre invitaţi s-au mai numărat primarul municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu, alţi reprezentanţi ai Prefecturii Călăraşi, preşedintele Asociaţiei de Femei din cadrul Partidei Romilor, Nicoleta Sandu. Sala a fost supraaglomerată. O tânără romă a prezentat celor prezenţi mesajul deputatului Nicolae Păun, Preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale, ş.a.

Prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat:

“Venind dinspre Olteniţa spre Călăraşi, m-am gândit ce să le spun eu oamenilor acestora despre dezrobire. Câţi dintre dumneavoastră conştientizează astăzi faptul că strămoşii lor au fost robi şi ei, iar dumneavoastră astăzi sunteţi liberi? Câţi dintre dumneavoastră astăzi vă simţiţi liberi, sunteţi cu adevărat liberi? Sunteţi liberi? E o întrebare retorică. Libertatea nu este o stare de fapt, e o atitudine.“
“Pentru că ziua în care sărbătoriţi dezrobirea este o zi importantă, da-ţi-mi voie să vă urez tuturor La Mulţi Ani şi mi-ar plăcea să o fac şi în limba romani: Bute Berşende”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu:

“Este o zi importantă pentru dumneavoastră. Parcă sună urât “ziua dezrobirii”. Hai să vorbim de ziua eliberării voastre şi intrării voastre în lumea civilizată. Aş vrea să vorbesc mai mult despre sărăcie. Suntem liberi, dar săraci. Dacă tot suntem liberi de 156 de ani, ne gândim când vom vorbi despre îndepărtata sărăcie şi când vom reuşi să realizăm acest lucru.”
Nu cred că este cazul să fac promisiuni pentru că nu ştiu ce va urma în perioada următoare. Să nu promitem şi să încercăm să facem pentru dumneavoastră tot ce este posibil. Lângă libertate trebuie să existe şi avuţie. Dumnezeu cu voi.”

Primarul Municipiului Olteniţa, Costinel Milescu:

“Probabil că ştiţi că peste 4 luni de zile sunt alegerile, şi romii întotdeauna au fost o masă de manevră pentru alegeri. Probabil că prezentaţi în continuare importanţă. Nu am înţeles de ce v-aţi bucurat când domnul preşedinte (n.r. Răducu Filipescu) v-a spus că există multă sărăcie. Ar fi trebuit să lăsăm capul în jos. Că cineva ne învaţă că trebuie să vină cineva să ne ajute. Nu vine nimeni să ne ajute. Doar Dumnezeu şi modul cum reuşim noi să ne organizăm.”
“Municipiul Olteniţa are 3 comunităţi: comunitatea spoitorilor, rudarilor şi romilor. Dacă aţi fi fost uniţi probabil că aţi fi putut să vă hotărâţi singuri soarta. Fapul că mulţi dintre dumneavoastră nu au carte este unul dintre factorii decisivi să nu vă găsiţi un loc de muncă…pentru că este o zi de sărbătoare şi nu aş vrea să folosim cuvinte mari, permite-ţi-mi din partea mea şi din partea municipiului Olteniţa să vă spun un sincer “La mulţi ani!”

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Partidei Romilor, Radu Maier:

“În primul rând vreau să vă mulţumesc din suflet pentru participarea dumneavostră la acest omagiu. Cu plăcere văd că majoritatea romilor au venit la această şedinţă. Nu vreau să mai reiau situaţia noastră cu dezrobirea că au vorbit cei de aici câte puţin. Vreau să vorbesc despre viaţa noastră. Mă chinuiesc de o lună de zile cu Petrescu Fănel să face o adunare în care să ne spunem păsurile. Aşa cum ne-am bucurat cu dezrobirea, aşa vreau să ne bucurăm şi cu copiii pe care-i avem.”
“Nu mai dăm voie ca înainte, când ţiganul era legat sau certat şi muncea pe tot pământul boierului. Să facem ce putem face să ne ajutăm. Vă mulţumesc din suflet.”
Preşedintele Asociaţiei Partidei Romilor Olteniţa, Fane Petrescu:
“V-am spus anul trecut că încet încet va trebui să mă dau la o parte şi să las locul meu altora. Eu investesc în cultură, încerc să investesc în sănătate şi în primul rând în carte. Viitorul nostru e munca la carte. Totul e să învăţăm carte, dacă vrem ceva. Dacă învăţăm carte, ştim ce vrem. Avem pretenţii. Trebuie să visăm şi ca să visăm trebuie să avem nu puţină carte, mai multă carte.”
“Sperăm ca în Consiliul Local să avem mai mulţi ţigani, care să contribuie la prosperitatea acestui oraş.”

Mai mulţi elevi şi studenţi au fost premiaţi pentru rezultatele lor la studiu, obţinute de-a lungul anilor. Cei 26 de tineri romi merituoşi au primit din partea primarului Costinel Milescu premii în bani, iar preşedintele Răducu Filipescu le-a transmis că le va oferi o excursie la Strasbourg.
Una dintre tinerele rome a citit un mesaj al deputatului Nicolae Păun către romii adunaţi duminică în sala primăriei olteniţene.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, tineri olteniţeni români şi romi au oferit un program artistic cu poezii şi dansuri de caracter, moderne şi ţigăneşti.

Deputatul Nicolae Păun a fost prezent duminică, 19 februarie, la o slujbă în bilingvă

Cu ocazia celebrării Zilei Dezrobirii Romilor, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale şi preşedinte al Partidei Romilor, deputatul Nicolae Păun, fratele acestuia, Ştefan Păun şi secretarul general, Cătălin Manea au participat duminică, 19 februarie, la prima liturghie în limba romani şi română, la nivelul unei parohii obişnuite. Potrivit unui comunicat de presă, slujba a fost însoţită de o rugăciune de pomenire (parastas) pentru toti morţii neamului rrom, din perioada robiei, din perioada fascistă a holocaustului şi a deportărilor la Bug (1942-1943), pentru toţi rromii morţi ca urmare a unor nedreptăţi şi abuzuri.

Slujba şi parastasul s-au desfăşurat la Biserica din lemn cu hramul “Tuturor Sfinţilor Români”, situată pe Aleea Sălaj, nr 5, din cartierul Rahova (staţia „Fabrica de pâine”).

Profesorul universitar dr. Gheorghe Sarău de la secţia de limba şi literatura rromani a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine Bucureşti, a vorbit alternat în limbile rromani şi română despre ce au însemnat suferinţele rromilor în perioada robiei şi a deportării acestora în Transnistria.
Cele doua slujbe au fost ţinute de preotul paroh Cornel Ilie – consilier patriarhal (cu doctorat în istoria credinţei la rromi), preotul misionar pentru rromi Daniel Ganga şi fratele acestuia, Nicolae Ganga, preot la Biserica din Bora (cartier în Municipiul Slobozia, jud. Ialomiţa).

Traian Băsescu a promulgat Legea privind comemorarea dezrobirii rromilor

Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat anul trecut Legea privind comemorarea dezrobirii romilor, o iniţiativă legislativă care a aparţinut deputatului Nicolae Păun.
Data de 20 februarie 1856 reprezintă data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Romanesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.

Laura Suzeanu 

Comentarii

 1. florin spune:

  “Venind dinspre Olteniţa spre Călăraşi, m-am gândit ce să le spun eu oamenilor acestora despre dezrobire.Zi se prefectul care a VENIT DE LA CALARASI LA OLTENITA……A fost numai cu gandul la romii…DAR LA INAUGURAREA UNEI FABRICI DESCHISE IN OLTENITA ???…….

 2. marian barbu spune:

  Sunteti Jalnici mai aveti putin si cersiti voi voturile romilor!Apropo Pironea ce cauta in sala ?Ii mai trebui niste voturi pt parlament ?Sa nu fie iar tepa!!!

 3. valentin spune:

  Romii nu sunt chiar asa fraieri pe cum ii crede lumea.Toti romii comenteaza prezenta asa-ziselor personalitati la ziua dezrobirii ca fiind un teatru de papusi.Ma rog…era si un papusar p’acolo….Mai aveti putin si cadeti in genunchi in fata romilor , mari politicieni ce sunteti!!!! Nici unul nu a vorbit despre ce a facut pentru romi , pentru ca nu au ce sa spuna.In schimb ii intreaba retoric : SUNTETI LIBERI??? Mare bucurie ce a fost pentru amaratii de romi aceasta intrebare!!!! Cata inteligenta!!! Dar pana la urma….,,Cine se aseamnana se aduna,,

 4. ionut spune:

  Asteptam cu nerabdare dezrobirea noastra .. a tuturor.
  Asa sa ne-ajute Dumnezeu!