În prima zi a primăverii, comercianţii de mărţişoare şi flori ar fi vrut mai multă vânzare

Ziua de 1 martie a fost aşteptată cu mari speranţe de cei care vor să câştige un ban din vânzarea de flori şi cadouri pe 1 şi 8 martie. Dşi s-a văzut ceva forfotă prin florării, la standurile cu mărţişoare, comercianţii au spus că nu prea au avut vânzare chiar dacă marfa a fost diversă. Ei au spus că au avut aşteptări mari de la această zi baza au fost mai mult elevii, tinerii în general care au cumpărat mărţişoare şi flori pentru mame, bunice şi învăţătoare sau profesoare. Elevii de altfel sunt cei care în fiecare an le fac acestor comercianţi vânzare.

Barurile şi restaurantele au fost de 1 martie mai aglomerate ca în alte zile.
Trecând peste partea comercială, putem spune că în zilele noastre, obiceiul este ca orice femeie (doamnă sau domnişoară) să primească un mărţişor.

Aşa cum afirma poetul George Coşbuc într-un studiu dedicat mărţişorului, acesta este simbolul soarelui primăverii, al cărui chip seamănă, în credinţa populară, cu un ban de argint. Sigur că nu banul ca atare, ci rotundul de argint pur, alb, este asociat soarelui. Şi să nu uităm că, în acelaşi timp, albul reprezintă, în credinţa noastră populară, un semn al puterii, al forţei. Coşbuc spune în studiul său că “scopul purtarii mărţişorului este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul cam cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos în sân. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-şi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. “

Ca să respectăm tradiţia, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată semnele de biruinţă ale primăverii: până se aude cucul cântând, până ce infloresc cireşii ori trandafirii, până ce vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.

Dincolo de obiceiuri si simboluri legate de martisor, el ramine ca o intrupare a bucuriei de a trai, a dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii.

Laura Suzeanu, Marius Dociu