În scurt timp, olteniţenii se vor alimenta cu apă din puţurile de mare adâncime

Olteniţenii vor putea să bea în cel mai scurt timp apă din puţurile de mare adâncime. Primarul municipiului Costinel Milescu ne informează că, oficial, olteniţenii vor putea bea apă din puţurile de mare adâncime din 22 martie, atunci când se aniversează şi Ziua Mondială a Apei. După mai multe teste, s-a luat decizia ca investiţia să aibă finalitatea dorită.

Primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, explică procesul tehnologic şi elementele care compun întreaga investiţie atât de complex, la care se lucrează de ceva vreme. Şi pentru că s-a vrut performanţă, dar mai ales pentru că s-a căutat în permanenţă sursă de finanţare, lucrarea a întârziat puţin: Pe măsura forării acestor puţuri ne-am lovit de probleme din punct de vedere al conţinutului unor elemente ale apei potabile. La puţul nr. 1 apa este aproape corect plată, începând cu puţurile 2, 3 şi 4 a apărut hidrogen suflurat, fier şi mangan. Pentru că ne dorim să avem în permanenţă o apă curată şi fără probleme din punct de vedere al calităţii, ne trebuie urgent o staţie de tratare a apei. Pentru obţinerea finanţării, am depus un Studiu de Fezabilitate pe fondul de mediu, unde a stat un an şi două luni, de acolo am transferat pe Ministerul Mediului, dar aici nu este bugetul aprobat. Pentru că am întârziat foarte mult cu aceste puţuri şi pentru că am încercat să găsim nişte soluţii alternative la staţia de tratare, împreună cu cei de la Sanepid am încercat să facem un tratament cu dotările existente la ora asta în uzină. Şi atunci ne-am gâdnit să folosim deznisipatorul existent, decantorul, filtrele, în aşa fel încât noi să reuşim să producem o apă foarte bună.” explică edilul şef. Acesta mai spune că instalaţia care produce acum apa potabilă, partea de alimentare din Dunăre este foarte veche, iar din fluviul Dunărea nu se mai poate obţine apă de calitate. La puţul nr. 1 apa este curată, iar la celelalte 3 puţuri se mai lucrează la procesul de tratare cu dotările existente la Ecoaqua, însă potrivit edilului şef la ora aceasta consumul municipiului Olteniţa nu implică mai mult de un puţ, un puţ şi jumătate.

„Am făcut toate diligenţele necesare, am făcut câteva probe de tratare apă în uzina respectivă, le-am trimis la laboratoare specializate, apa se încadrează în stas-ul românesc. Atunci am luat decizia să pornim unul sau două puţuri, la ora asta consumul municipiului Olteniţa nu implică mai mult de un puţ, un puţ şi jumătate. Vom merge întâi cu un amestec, am început să alimentăm deznisipatorul, decantorul, filtrele cu apă din puţul nr. 1 care prognozam să se umple, după care producem apă potabilă ce va fi injectată în bazinul de 5000 şi în cel de 2000 mc. Aici se amestecă cu apa tratată de noi pentru a o furniza municipiului…Datorită dimensiunilor de mare stocaj, joi vom bea numai apă din puţuri.” menţionează Costinel Milescu.

Primarul celui de-al doilea municipiu de la malul Dunării explică de ce s-a întîrziat cu investiţia care urma să fie pusă în funcţiune în urmă cu doi ani: „Am informat cetăţenii că în urma forării acestor puţuri calitatea apei e necorespunzătoare, s-au făcut nişte analize contestate de noi în primul rând, apoi s-au făcut nişte verificări de o firmă independentă, care a constatat că nu sunt făcute izolaţiile corespunzător la cele patru puţuri. Proiectul este întârziat cu doi ani. S-au făcut verificările necesare şi s-a ajuns la concluzia că este obligatoriu să pornim. Noi am aşteptat ca Guvernul să aprobe acel studiu de fezabilitate, pentru că acea staţie de tratare apă este imperios necesară municipiului, ştiindu-se că pe parcursul forării, extragerii apei din puţuri, calitatea apei variază între nişte parametri extrem de largi şi noi suntem obligaţi s-o tratăm conform stas-ului românesc. E adevărat că am întârziat iar pe 22 este Ziua Mondială a Apei. Astfel, am decis ca în cinstea acestei zile să pornim aceste puţuri. Împreună cu Ecoaqua am luat această decizie, toate datele care au venit către noi ne fac să credem că putem porni puţurile.”

2008, anul in care au fost forate puturile

Olteniţa se află pe un teren care produce subteran apă plată, astfel că investiţia privind consumul de apă din puţurile de mare adâncime are un temei, iar la momentul când aceasta a fost gândită edilii olteniţeni au cunoscut bogăţia subterană a municipiului din punct de vedere geologic. Investiţia a fost demarată în urmă cu ceva ani, iar acum a ajuns la final.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. OCTAVIAN spune:

  Intotdeauna domnul Milescu sa implicat pentru Oltenita! Respect si stima dansului cat si voua de la Olteniteanul

 2. ADRIAN M spune:

  În calitate de cetăţean al municipiului Olteniţa am câteva nelămuriri :
  1. Unde este adevărul în aceste 2 afirmaţii :
  a) Costinel Milescu: “Sunt săpate patru puţuri, la unul dintre ele s-au rupt sondele, a trebuit astfel să renunţăm. S-au luat probe din 3 puţuri, apa este de o calitate de neimaginat, puţin dură, dar este normal, noi suntem într-o zonă calcaroasă, şi este firesc să aibă calcar. Aşa spun laboratoarele.” 18 iunie 2009
  b) Costinel Milescu: “ La puţul nr. 1 apa este aproape corect plată, începând cu puţurile 2, 3 şi 4 a apărut hidrogen suflurat, fier şi mangan. Pentru că ne dorim să avem în permanenţă o apă curată şi fără probleme din punct de vedere al calităţii, ne trebuie urgent o staţie de tratare a apei.” 20 martie 2012
  2. Conform Notei de fundamentare – HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai unor obiective de investiţii din cadrul proiectului “Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori”, care se implementează prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii.
  Caracteristici tehnice : Execuţia a 4 foraje cu adâncimea de 450 m cu diametre de 8 5/8 ” dotate cu pompe submersibile Qpompa = 35 l/s, Hpompa = 38mCA; De aici înţelegem că “ la ora aceasta consumul municipiului Olteniţa nu implică mai mult de un puţ, un puţ şi jumătate (35 – 55 l/s) ? “
  3. În concluzie, vom consuma apă plată de o calitate de neimaginat, filtrată prin denisipator, decantor, etc, în amestec cu apă din Dunăre ? BRAVOS NAŢIUNE !!!!

 3. ionut spune:

  Aceasta investitie a fost derulata de Compania nationala de investitii ,autoritatea locala obtinind finantarea prin programul SAMTID.In zona Oltenita la 8-10 metri adincime se afla un strat de marna ,material impermeabil. Daca pina la aceasta adincime forajele ar fi fost cimentate cu mare atentie , apa contaminata de ingrasaminte chimice in exces ,bacterii(sa nu uitam ca in Oltenita sunt foarte multe WC-uri uscate sapate direct in pamint) etc nu …ar ajunge in apa pompata(nu injectata) . Este imperios necesar ca pinzele de apa freatica pe masura ce se executa forajul sa fie cimentate pentru a impiedica amestecarea apei,deoarece nu toate pinzele freatice au apa potabila. In alta ordine de idei daca primul put a avut apa potabila,de obicei acel foraj este considerat foraj pilot,celelalte urmind aceleasi tehnologii si sapindu-se pina la aceeasi pinza. Se cauta o alta pinza cind debitele nu sunt suficiente pentru mai multe puturi. Nu cumva cineva s-a grabit sa foreze si celelalte puturi si s-a ajuns intr-o zona in care forajul nu a mai fost posibil si s-a oprit mai sus, nemaiajungind la adicimea primului put? Probabil de aici toate necazurile. Ar trebui intrebat D-l inginer Craciun care mai stie cite ceva despre aceste lucruri.
  Daca putul nr2 nu avut apa apa potabila de ce ati mai sapat puturile 3si 4?

 4. florin spune:

  daca ar fi alegeri din an in an sigur s ar face multe in tara asta…..

 5. mariano197761 spune:

  Apa de ploaie ce se spune, adica, sa ne spalam pe cap cu acea apa sfintita potabila mult asteptata si de o calitate de neimaginat!…Cum sa o amesteci cu apa din Dunare, sa o mai si filtrezi cu aceleasi mijloace rudimentare antice?! Pai apa din putzuri si din fantani o mai filtreaza cei de pe la tzara sau o folosesc direct ca, o apa curata , rece si potabila? Mai trebuia sa se spuna ca se va mai combina in afara de aceste surse diferite, putz forat la mare adancime si Dunare, respectiv si un procent din apa raului Arges, pentru a avea intrebuintzari curative si balneo-terapeutice peste asteptarile noastre. Sa se spuna clar, „nu orice zboara se mananca” si sa gresit din start cu acest proiect pentru ca nu au fost respectate de la bun inceput anumite lucruri de proiectare si executare! Eu stau si ma tot gandesc ce or sa faca magazinele si supermarket-urile de pe la noi cu apa plata care va ramane pe stoc si nu se va mai vinde, noi profitand de altfel, de apa plata mult asteptata in casele noastre, chiar de la robinet ?! E o chestie si cu inceputul campaniei electorale, stati fara grija, caci fara punerea in functiune al acestui proiect, putea deveni fitilul dinamitei intre viitorii candinati, si inca nu a inceput adevarata lupta pentru ” fotoliu” ! ….Om trai si-om vedea…

 6. andrei spune:

  Tocmai am baut asa-zisa apa plata si are gust de sulf! Felicitari primarului pentru aceasta realizare!

 7. miti spune:

  si eu ii felicit pe toti „tovarasii edili sefi „care sunt din ce in ce mai multi si din ce in ce mai ….cu p incep multe cuvinte in dex

 8. valentin spune:

  Rusine sa va fie!!! Pardon…va multumim din suflet pentru aceasta apa cu gust si miros de sulf pentru ca nu mai este nevoie sa mergem la Covasna pentru a bea astfel de apa , pentru ca o avem la robinet….

 9. silvia spune:

  CEVA OPINII DESPRE APA PLATA ?

 10. Vali_REK spune:

  Ale naibii puturile astea, inteligente dom’le, dau apa atunci cand trebuie.
  Despre puturile „locale”:
  http://www.olteniteanul.ro/2008/10/se-foreaza-primul-put-de-mare-adancime/
  Asta poate fi ” Stirea zilei” ca este tot cu „In scurt timp” si tot cu „nazdravanele” astea de puturi.
  http://www.olteniteanul.ro/2008/07/in-2009-la-robinetele-oltenitenilor-va-curge-apa-plata/
  … e chiar de actualitate.
  Avem si puturi „parlamentare”:
  http://www.olteniteanul.ro/2008/07/in-2009-la-robinetele-oltenitenilor-va-curge-apa-plata/
  In aceasta situatie am de ales intre a fi considerat egocentrist sau tampit … as alege oricand prima varianta.
  Cu respect Vali

 11. ionut spune:

  Puturi de mare adincime,apa plata, campania de asfaltari ,parcuri de distractii….. investitii de milioane de euro de care v-ati batut joc. Asfaltul turnat intre 2 si 5 cm(se vede cu ochiul liber in tot orasul),apa nu numai ca nu este plata, dar nu este nici macar potabila,parcuri de distractii ce terorizeaza populatia si construite in afara legii.Pentru investitii de amploare trebuiesc oamenii calificati care sa le construiasca si tot oameni calificati care sa le urmareasca. Stim cine a construit in Oltenita. Si chiar nu vedeti ca nu reusiti sa puneti nici amaritele alea de pavele.