Ministrul subsecretar de stat Raed Arafat a lansat prima staţie SMURD la Olteniţa

Deschiderea oficială a primei staţii de urgenţă SMURD la Olteniţa s-a făcut sâmbătă, 3 martie, în prezenţa ministrului subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Rade Arafat.

Oficialităţi locale şi judeţene, personalul ISU Olteniţa, reprezentanţi ISU Călăraşi, reprezentanţi ai mass mediei locale şi călărăşene, mai mulţi olteniţeni l-au întâmpinat pe ministrul Arafat. Raed Arafat a ajuns în jurul orei 10,30 la Olteniţa, unde în faţa Primăriei a fost primit cu pâine şi sare. După expunerea gândurilor celor care au luat cuvântul, Raed Arafat a rămas la câteva discuţii în biroul primarului municipiului Costinel Milescu, după care au urmat alte două vizite: la spitalul Olteniţa şi la punctul de lucru al Ambulanţei. Edilul şef a oferit reprezentnatului Sănătăţii o placă simbolică cu reprezentarea protectorului municipiului, SF. Gheorghe, o diplonă de excelenţă şi o cheie-emblemă.

Costinel Milescu urează bun venit ministrului Arafat, solicitând sprijinul iniţiatorului SMURD de a se înfiinţa la Olteniţa în cadrul spitalului, un centru de primiri-urgenţe.

„Vă rog public domnule ministru să ne aprobaţi şi nouă să înfiinţăm UPU aici. Primarul municipiului vă garantează că dispune de resurse financiare ca să facem tot ce este posibil să înfiinţăm acest UPU. Ştiu că de semnătura dumneavoastră depinde acest UPU, eu vă garantez în numele Consiliului Local că avem toate resursele financiare să investim şi să facem tot ce depinde de Consiliul Local. Vă urez încă o dată „Bine aţi venit la Olteniţa!” spune Milescu.

Raed Arafat arată importanţa punctelor SMURD şi se arată deschis la cererea de înfiinţare a compartimentului: „Nu este ultimul echipaj care a fost înfiinţat aici, nu sunteţi printre ultimii, acest sistem continuă să se dezvolte, mai sunt două judeţe şi multe puncte pe care trebuie să le înfiinţăm, unul e acesta de la Olteniţa. Punctele vor duce la creşterea capacităţii de intervenţie şi aceste echipaje, colaborând cu serviciile de ambulanţă bineînţeles, sunt convins că îşi vor face treaba, atunci când vor fi nevoiţi să iasă la datorie. Cât despre Compartimentul de Primiri-Urgenţe, dacă sunt resurse financiare şi umane nu avem nici o problemă la nivel de minister să aprobăm acest lucru. Dacă este solicitarea cu justificările nu văd nici o problemă.”

Prefectul Emil Muşat îi felicită pe cei care au adus această structură la Olteniţa: „Vă felicit pe toţi cei care aţi reuşit să aduceţi această strucută în Olteniţa, pe dumneavoastră la nivel local şi dumneavoastră, domnilor, la nivelul sănătăţii şi dumneavoastră domnule ministru pentru că este o măsură categoric în sprjinul călărăşenilor, în sprijinul olteniţenilor, al celor care odată şi odată vor avea nevoie urgentă de asistenţă medicală, fără să fie transferaţi la spital. Încă o dată felicitări şi mulţumiri şi aşa cum spunea şi domnul ministru Arafat, să dea Dumnezeu să nu aveţi nevoie de acest serviciu.” spune reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Unul din medicii SMURD, Viorica Gheorghiţă, prezintă echipajul, despre care aceasta spune că este instruit pentru medicină de urgenţă: „Am plăcerea să vă anunţ că aveţi un echipaj minunat format din 15 paramedici şi 3 rezerve. Tot echipajul a fost instruit adecvat şi sunt oricând gata şi pentru orice urgenţă vor fi solicitaţi.”

Comandantul ISU Călăraşi, colonel Daniel Gheorghe Popa, arată ce presupune staţia SMURD la Olteniţa: „Se vor îmbunătăţi serviciile medicale, inclusiv timpul de răspuns de a ajunge la persoanele care au nevoie de prezenţa SMURD-ului, aproximativ 500 kmp vor fi asiguraţi de SMURD şi aproximativ 56.000 de persoane. La ora actuală, prin înfiinţarea substaţiei Olteniţa, asigurăm 75% din teritoriul judeţului şi sper cu sprijinul domnului ministru să reuşim să deschidem şi celelalte substaţii pentru că toţi cetăţenii judeţului au dreptul la acest tratament, iar autoritatea statului este obligată să asigure accesul la acelaşi tratament. Sper să avem puţine solicitări şi să nu avem solicitări la care să nu facem faţă.„

După primirea oficială, Raed Arafat s-a alăturat echipajului SMURD pentru a intra în dialog, lângă maşina de prim ajutor, ce va asigura medicina de urgenţă pentru zona Olteniţa.

Atât ambulanţa de prim ajutor cât şi cele două autoutilitare ISU pentru descarcerare, amplasate pe carosabilul din faţa Primăriei Olteniţa, au fost sfinţite după o slujbă religioasă.

La Spitalul Olteniţa, directorul instituţiei, dr. Liana Petculescu, a prezentat ministrului subsecretar de stat primele camere de urgenţă ale spitalului, după care s-au discutat amănunte legate de înfiinţarea compartimentului de primiri-urgenţe la spitalul olteniţean. Pentru aceasta, Raed Arafat a făcut câteva precizări cu privire la rezistenţa construcţiei, cerând primarului Milescu un plan arhitectural pe care acesta să-l pregătească la următoarea întâlnire de la Bucureşti. Arafat s-a arătat deschis ideii de înfinţare a compartimentului, atâta vreme cât există resursele necesare.

Ultima oprire a lui Raed Arafat a fost la Punctul de Ambulanţă Olteniţa, unde a cunoscut echipa de asistenţi.

Laura Suzeanu, Marius Dociu

Comentarii

 1. mada spune:

  foarte tare…..vreau si eu sa ma angajez ca asistent med la upu asta al nostru. am studiile necesare si experienta la fel lucrez in bucuresti momentan.credeti ca am vreo sansa daca depun CV sau locurile deja sunt ocupate de pilosi……………………………………………………..

 2. alex spune:

  toata admiratia pt. dl. ministru ARAFAT,dar ma intreb de ce oare dl. primar milescu purta ochelari de soare?

 3. OCTAVIAN spune:

  Sunt profud impresionat de domnul ministru Arafat! Acum astept sa dam randamente!

 4. Adriana spune:

  Jos palaria in fata d-lui Arafat,un om extraordinar,acum ramane sa vedem ce va face d-nul nostru primar……???

 5. vasi spune:

  Si eu ma bucur de prezenta lui Arafat , dar ma intreb cum de se intampla toate acum , inainte de alegeri…Poate cu ocazia alegerilor vom bea si noi apa din puturi , asteptam de 3 ani , nu ar fi prea mare mirarea sa vedem ca inainte cu o saptamana de alegeri vor fi puse in functiune si dupa alegeri vor fi scoase din uz , sub diferite motive.Sa speram ca nu o sa se intample la fel si cu SMURD-ul.

 6. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  @ alex – nu sunt purtatorul de cuvant al primarului si nici medicul lui oftalmolog dar ma vad obligat sa intervin . ochelarii de care faceti vorbire sunt cu siguranta , ochelari heliomati care in functie de gradul de expunere la lumina , isi schimba culoarea lentilelor si garanteaza o performata optima de vedere – deci sunt ochelari de vedere si nu de soare ; punct

  @ SMURD – sfintirea celor 3 masini smurd ma face sa cred ca a fost facuta din doua motive : – in timpul misiunii sa nu faca accident si /sau sa aiba parte de cat mai putine interventii …

  Remarcabila tenacitatea si interesul acestui OM – Raed Arafat pentru ca exact din 1990 a conceput si gandit pas cu pas sistemul si-l imbunatateste permanent . La aceasta ora nu cred ca mai exista alta persoana in Romania cu un asemenea capital de imagine impunator , sobru dar simplu !
  Toata stima , respectul si ADMiratia !

 7. alex spune:

  acum asteptam de la dl. primar milescu sa faca ceva cu CAINII din orasul asta ca mi-e frica sa vin de la scoala. si vin pe jos nu in jeep

 8. Ionescu Dan Lucretiu spune:

  Eu ma intreb asa mereu ……daca ar aparea asa pe strazi diverse animale de tot felul si multe….multe ca si cainii …………ce am face atunci ?
  Iubitorii astia de ANIMALE …si nu de copii …………ce-ar face ? Sa avem asa pe strazi : caini , cai , vaci , porci , oi , pantere roz , sobolanii cat toba de esapament …multi asa sa colcaie ……ce-am face ?

 9. Alex spune:

  Stiu ca nu are legatura cu subiectul articolului , si as vrea sa nu stergeti acest comentariu pentru ca oltenitenii trebuie sa afle ca / In vederea preluarii traficului de calatori pe ruta Oltenita – Budesti – Titan Sud, societatea TFC va demara activitatea incepand cu data de 18.03.2012 cu un numar de 10 trenuri pe zi pentru a crea conditiile necesare personalului de linii de a efectua lucrari asupra caii ferate.
  Actual viteza de circulatie este de 15 km/h pe distanta Titan Sud – Bucuresti Sud si de 30 km/h pe distanta Bucuresti Sud – Oltenita. Dupa o perioada de circa o luna de zile se vor crea conditiile cresterii vitezei maxime de circulatie la 30 km/h pe prima distanta si de 50 km/h pe cea de-a doua distanta consemnata. Cu aceasta ocazie vom putea introduce inca 1-2 perechi de trenuri.
  Operarea va fi in regim de Regio, cu oprire in toate haltele si punctele de oprire existente in prezent .

 10. valentin spune:

  O vad pe doamna director Petculescu cum se pisiceste ca nu are medici , ca rezidentii nu vor la oltenita.Nu este adevarat ! Nu se poate apropia nimeni de spitalul de la oltenita , cine a incercat sa faca practica la oltenita sau cum s-o numi,a fost gonit in secunda 2.Mincinosilor!

 11. mariano197761 spune:

  E vulpe batrana doamna Petculescu.Prima data, ea trebuie aruncata in strada, ca acest spital sa functioneze in regula….Cat despre pile, spaga si alte suveniruri, stim cu totii cum se invart prin spital….E de moda veche directoarea spitalului, nu se compara cu RAED ARAFAT, de alt fel nici nu a fost bagata in seama din cate am observat…[ ***] Are scoala, are multa viziune si initiativa acest om RAED ARAFAT, daca ar fi si altii ca el, dintre romani, ce bine ar fi….Speram sa decurga cu bine acest proiect de la spitalul OLTENITZA

 12. Antonio spune:

  Sa nu se mai astepte primaruL Milescu sa il mai voteze lumea ,nu cred ca mai pacaleste populatia cu mita electorala(ciment,bca-uri,etc).Noi cei care stam in cartierul cel nou de pe langa Spital,nu avem canalizare dar o platim impreuna cu apa,vroiam sa il intreb ce are de gand cu asta?Sau acum e ocupat sa mai ia un mandat?
  Sa nu uite ca spoitorii sunt plecati in Spania…