Pompierii olteniţeni sunt gata să intervină oricând, însă e bine ca oamenii să respecte regulile în cazul arderilor necontrolate

Pe 19 martie, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Olteniţa au fost solicitaţi prin intermediul apelului unic de urgenţă 112 să intervină pe raza localităţilor Curcani şi Valea Roşie. În Curcani pompierii au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei gospodării, aparţinând lui  Ionel M. Cercetând aspectele, pompierii militari au constatat că incendiul a izbucnit din cauza proprietarului, care a sudat suportul din fier al viţei-de-vie din curte, rezultând scântei ce au aprins cocenii uscaţi aflaţi în imediata vecinătate. La Valea Roşie incendiul a fost provocat de vegetaţia uscată. Focul a izbucnit la nivelul unui teren agricol, aparţinând unei societăţi comerciale cu obiect de activitate „cultura plantelor tehnice”. Potrivit primelor cercetări efectuate de echipaj la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.

Detaşamentul Olteniţa s-a deplasat la prima intervenţie de la Curcani cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mărită (Iveco Magirus) şi a acţionat pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ 40 de minute.  În urma incendiului au ars aproximativ  500 de snopi de coceni. Pagubele produse în acest caz au fost evaluate la aproximativ 300 de lei, fiind salvate de pompieri profesionişti bunuri materiale în valoare de circa 10.000 de lei.

În cazul celeilalte intervenţii s-a folosit o autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mărită (Iveco Magirus) cu care pompierii au acţionat pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ 20 de minute. A ars vegetaţia uscată de pe aproximativ 100 metri pătraţi de teren, nefiind înregistrate pagube materiale.

Pompierii militari din Olteniţa au mai intervenit în localitatea Curcani pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei gospodării din cauza proprietarului care, din neglijenţă, în timp ce suda, a aprins plantele furajere depozitate în gospodărie. În urma acestei intervenţii, au fost salvate bunuri materiale  în valoare de aproximativ 300.000 de lei.

Pompierii militari au mai intervenit în seara zilei de 19 martie în municipiul nostru, la stingerea un incendiu izbucnit în piaţa agroalimentară la nivelul a două europubele din material plastic. Pompierii au salvat prin intervenţia lor bunuri materiale în valoare de circa 300.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi, plt. maj. Ştefan-Ovidiu Tătăranu, în acest week-end, subunităţile ISU au intervenit la un număr de 42 de situaţii de urgenţă în tot judeţul, dintre care 6 arderi necontrolate (arderi mirişti), 5 incendii la gospodării sau locuinţe şi intervenţii SMURD pentru diverse afecţiuni.

Pompierii le reamintesc olteniţenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată de primar.

Laura Suzeanu