Studiul de dezvoltare durabilă pentru PUG Olteniţa a fost rediscutat la Olteniţa

Proiectul de dezvoltare durabilă a municipiului Olteniţa a fost analizat pe larg miercuri, 7 martie, într-o întâlnire dintre arhitectul care l-a conceput, autorităţile locale, oameni de afaceri, olteniţeni. Studiul a fost analizat public, chiar dacă, potrivit primarului Costinel Milescu, prezenţa la dezbateri nu a fost una copleşitoare. În opinia edilului şef, planul urbanistic general este foarte important pentru conceperea strategiei de dezvoltare a unui municipiu.

Întâlnirea de miercuri a constituit o altă etapă în cadrul elaborării planului de urbanism general al localităţii, o parte în realizarea documentaţiei cu privire la acest plan. În funcţie de dezbaterile de miercuri se va contura planul de urbanism şi dezvoltare a municipiului, arhitectul care a elaborat studiul de urbanism fiind Mihai Dumitrescu. O primă întâlnire între arhitectul Dumitrescu, numit pentru elaborarea unui plan urbanistic general, şi câţiva cetăţeni a avut loc în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate. Şi pentru că studiul a avut o parte din date eronată, consilierii locali au hotărât în şedinţa locală din luna ianuarie ca lucrarea să se refacă, iar discuţiile să fie reluate într-un cadru mai larg. Arhitectul care a realizat studiul de plan urbanistic local, Mihai Dumitrescu, a prezentat celor din sala Primăriei conceperea studiului său, elementele ce stau la baza lui: “Studiul, baza care consolidează procesul de actualizare al planului urbanistic general are la bază o analiză a situaţiei existente la nivel teritorial, social şi economic. Am utilizat date şi informaţii care pe parcurs s-au actualizat, unele le-am cules din surse care au luat sau nu aceste informaţii bine culese şi noi să le luăm ca atare şi să le discutăm care sunt corecte sau nu. În urma acestei analize se identifică o serie de probleme majore care trebuie rezolvate. Dezvoltarea locală şi mai departe planul urbanistic general trebuie să rezolve problemele actuale, să încerce pe cât posibil prevenirea apariţiei altor probleme şi dacă se poate să creeze un cadru pentru dezvoltare, care să meargă pe un termen mai lung şi în care comunitatea locală să poată să crească aşa cum îşi doreşte. Avem disfuncţii şi din viaţa de zi cu zi sunt probleme legate de infrastructură. Din păcate poziţia geografică a municipiului Olteniţa poate să favorizeze dezvoltarea doar în momentul în care infrastructura şi accesibilitatea sunt la un nivelul în care tot acest transfer de ce înseamnă marfă, oameni, se produce repede şi eficient. După cum ştim la nivel naţional populaţia ţării este din ce în ce mai îmbătrânită şi există această problemă a migraţiei. La nivel economic sunt probleme locale, dar care din cauza contextului mai întins şi la nivel naţional şi niveluri mai mari, restructurarea economiei pune în balanţă nevoia comunităţii de dezvoltare şi resursele locale şi de cele mai multe ori această balanţă nu este echilibrată. Principiul acesta discutat astăzi are un cadru european, dar există şi alte niveluri naţionale care oferă o ghidare a dezvoltării locale. Municipiul Olteniţa are şi un rol important la nivel macro-teritorial şi este un centru regional foarte important. Proiectele care au fost derulate şi cele care vor fi derulate trebuie să vină şi să sublinieze şi să aducă un plus acestei poziţii.” declară public arhitectul Dumitrescu.

Acesta a prezentat un plan al teritoriului urban al municipiului. Arhitectul Dumitrescu a amintit importanţa siturilor arheologice: “În proiectul din strategie am încercat să definim o scrutcircuitare a relaţiei dintre DN31 şi DN41 care se strecoară printre siturile arheologice. Există o propunere de proiect care menţionează drumul pe lângă digul căii navigabile de pe râul Argeş şi s-a mai propus o ocolitoare în partea de est, care va face legătura cu portul turistic, pentru că orice dezvoltare de genul acesta are nevoia de o activitate ridicată.“ explică arhitectul adăugând şi siturile arheologice. În partea de nord-est există o serie de situri arheologice. Există situl Gumelniţa care este de importanţă naţională. Aici am încercat să venim în ideea de a dezvolta portul turistic şi de valorificare a unor elemente de patrimoniu istoric prin integrarea lor într-o serie de parcuri cu un anumit specific, care să fie accesibile vizitatorilor şi locuitorilor din municipiu.”

Primarul municipiului, Costinel Milescu, le subliniază celor prezenţi la dezbatere importanţa întocmirii planului urbanistic general. “Trebuie să specificăm că datele sunt din 2010 iar până acum unele investiţii s-au terminat, altele sunt în curs de derulare, altele sunt ca prognoză. Aş fi vrut ca din partea olteniţenilor să fie mai multe persoane pentru că PUG-ul reprezintă factorul de dezvoltare pe următorii 10-15 ani şi este bine să ne aducem toţi aportul pe de o parte. Pe altă parte, să punem întrebări, să ne lămurim şi apoi să comentăm, dar după cum se vede interesul este minim. Este mai uşor să comentăm la colţ de stradă. Pentru puţine persoane reprezintă interes în dezvoltarea municipiului.” spune Milescu.

Edilul şef se referă şi la Portul Olteniţa: “Din punctul meu de vedere există doar denumirea de “Portul Olteniţa”. Activitatea portului este zero, exceptând descărcări de piatră. Nu mi-aduc aminte ca să există alt tip de activitate portuară şi o spun cu amărăciune că nu am reuşit să aducem în patrimoniul municipiului tot terenul portului, în aşa fel încât să finanţăm dezvoltarea unui port turistic care poate exista, datorită amplasării geografice a municipiului pe Dunăre. Şi aici mă refer că am reuşit să dezvoltăm o idée mult mai veche a noastră de 8 ani şi anume un port turistic. Ţinând cont că există strategia Dunării care înseamnă foarte mulţi bani, va fi foarte tare accentuată după 2014, exact când majoritatea fondurilor europene tind către aplatizare şi finalizare, tocmai de aceea comunitatea europeană a stabilit ca să existe un port şi anume Dunărea, în aşa fel încît să se dezvolte. Finanţările sunt accesibile tuturor comunităţilor riverane Dunării. O altă chestiune care eu zic că este accentuată foarte puţin pe partea de mediu este aceea că această comunitate din Olteniţa este înscrisă între cele 38-40 de comunităţi din România, care şi-au propus ca până în anul 2020 să reducă bioxidul de carbon cu 20%. E un lucru pe care l-am cerut şi-l cerem în permanenţă şi pentru acest deziderat încercăm să introducem o energie alternativă, mă refer la energia produsă pe peleţi, tocmai făcând primii paşi în sensul reducerii procentului de bioxid de carbon. Oraşul este totuşi mic. Olteniţa are 600 kmp oraşul în sine, iar cu zona dinspre Dunăre care se duce undeva spre 9kmp se mai prelungeşte. Asta este aria de desfăşurare a municipiului. Olteniţa are nişte deficienţe mă refer la pericolul inundaţiilor pentru că sunt diferenţe atât de mari de nivel de la minus 4 metri la plus un metru. Şi aici fac referire că ar trebui să găsim soluţii şi eventuale noi teritorii, căi de acces, în aşa fel încât în viitorii 20, 30 de ani să dăm posibilitatea municipiului să se extindă. Probabil că am găsit şi soluţii, atâta timp cât încă teoretic există teren şi acel teren este al statului, ce trebuie trecut la comunităţile locale, care îl şi administrează, tocmai pentru a stabili strategia de dezvoltare a municipiului pentru următorii 20 de ani.” spune Milescu.

Consilierul PSD Gheorghe Lungu, prezent la dezbaterea de miercuri, accentuează importanţa păstrării tineretului în oraş. Acesta doreşte clarificarea situaţiei cu terenurile din portul olteniţean: “Este minuţios întocmit şi prezintă o dezvoltare durabilă a municipiului şi 70% din tot ce se vede în acest plan se leagă de portul din Olteniţa. Se ştie că foarte multe terenuri din apropierea portului sunt concesionate sunt vândute, au apărut silozuri mă gândesc că la un port care se vrea cât de cât european unde o să acosteze “n” nave turistice să avem în vedere situaţia terenurilor dacă este rezolvată. În ce ne-aţi prezentat că trebuie să creem o industrie dinamică în Olteniţa şi din material rezultă că populaţia municipiului Olteniţa este predominant îmbătrânită şi în defavoarea tineretului. Se pune întrebarea ce trebuie să facem ca să înfiinţăm noi mici unităţi de prestări de servicii şi să se creeze locuri de muncă pentru tineret care părăsesc municipiul. Dacă tot de gândim la un plan de dezvoltare strategic aşa de frumos şi cu multe ambiţii va trebui ca toţi factorii de răspundere să se gândească foarte bine la tot ce se poate crea în acest oraş din punct de vedere al reţinerii tinerilor pe loc ca să-şi găsească un loc de muncă. Trebuie să atragem cât mai mulţi investitori. Ca să nu mai spun care vor fi elementele de finanţare la aceste mari obiective. “ spune Lungu.

Arhitectul Mihai Dumitrescu menţionează că cei de la Agenţia de Dezvoltare vor promova proiectele Olteniţei. În ceea ce priveşte păstrarea sau atragerea investitorilor, Dumitrescu spune că Filatura sau Abatorul, care erau altădată primele pe ţară, trebuie regândite.

Mihai Dumitrescu - arhitect

Reprezentanţii Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Olteniţa au cerut arhitectului Dumitrescu să reactualizeze datele privind populaţia şi clădirile recensământul fiind cel care a adus câteva modificări în plan local.

După reactualizarea datelor cerute şi în urma discuţiilor publice va urma iniţierea Hotărârii de Consiliu Local de aprobare a strategiei.

Potrivit legii, participarea publicului larg la astfel de elaborări asigură dreptul acestuia la informare, consultare şi acces la justiţie, referitor la activităţile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, pe tot parcursul elaborării strategiior şi documentaţiitor de urbanism şi amenajare a teritoriului.

Întâlnirea de miercuri, 7 martie, este a doua reuniune publică dintre arhitect şi reprezentanţi ai comunităţii locale, la această dezbatere fiind prezenţi mai mulţi oameni de afaceri sau reprezentanţi de firme din zonă.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. ionut spune:

  Prezenta nu a fost una coplesitoare pentru ca nu ati anuntat decit pe acei oameni ce iau tot timpul hotariri in numele nostru, unele dintre ele foarte paguboase. Cum s-a facut publicitatea in legatura cu aceasta dezbatere publica? Veniti tot timpul si prezentati niste lucruri marete iar finalitatea este dezastruoasa. Investitii de milioane de euro ce nu sunt functionale sau nu sunt necesare,iar calitatea lucrarilor este sub orice critica. Exemplle cum ar fi ,puturile de mare adincime, asfaltarile ,parcul Arges, Aquaparc,iluminatul ambiental.Si in cele mai multe cazuri acestea se fac fara o minima respectare a legii si cu niste costuri destul de mari.Sunt probleme ale comunitatii locale ce necesita eforturi financiare mari ,de aceea populatia trebuie consultata. Si mai cred ca sunt in oras specialisti, ce au lucrat la realizarea de investitii mari si importante ,specialisti ce ar trebui sa fie cel putin consultati.

 2. Laura Suzeanu spune:

  Au fost anunturi pe Radio Voces Campi. S-a facut o campanie de promovare a evenimentului. Voces Campi se asculta pe frecventa 94 FM pentru Oltenita sau pe http://www.radiovocescampi.ro pentru cine asculta radioul pe internet.

 3. mariano197761 spune:

  …Pana si la parlamentul Romaniei, ai voie cateodata, pe baza B.I. sa asisti la anumitele dezbateri ale aleshilor tzarii…Chiar as fi curios sa asist si eu cel putin o data la o asemenea dezbatere la Primaria Municipiului Oltenitza, la o sedintza sau reuniune privitor la anumitele planuri de urbanizare de pe la noi, cat si la dezbaterile privind cheltuielile fondurilor Primariei Oltenita in folosul comunitatii locale..Erau totusi destule locuri libere pentru a asista la acest studiu de dezvoltare durabilă pentru PUG Olteniţa si pentru cetatenii de rand de pe la noi de altfel.Pe Radio Voces Campi sa anuntzat cumva ca si cetatenii acestui municipiu pot asista la aceasta campanie? Cateva anunturi imprimate pe niste coli de hartia A4 se pot afisa oricand in jurul Consiliului Local, macar de ochii lumii, privitor la anumite dezbateri ce v-or avea loc pe la noi. Site-ul OLTENITEANUL.RO, nu poate fi chiar , purtatorul de cuvant al primariei sau Radio Voces Campi ! De ce sa pus in dezbatere reabilitarea caii ferate dintre Oltenitza spre Bucuresti,pentru a avea acces mai repede cetatenii locali la un loc de munca in capitala, si nu se pune problema cea mai mare de a se aduce investitori mari in regiunea noastra, pentru crearea locurilor de munca la noi, si inclusiv s-ar strange mai multi bani din taxe si impozite in primarie?! De acest aspect, de ce nu se ia in vedere mai cu seriozitate, nu doar vorbe in vant ?! Iata totusi ca au fost prezente in acea sala si persoane care gandesc pentru interesul comunitatii, nu doar in interesul personal si pentru buzunarul propriu, si au putut sa dea tacere altora , sa spuna cu adevarat principalele interese ale noastre, nu ce ar dori altii sa se intample….Asa da !

 4. Vali_REK spune:

  Sala a fost goala si cred ca putea participa oricine. Afise… poate au si fost dar sincer, cand ne-am oprit ultima data la panourile din jurul primariei sa citim anunturile pe coli A4 de acolo ?
  „Nostalgicilor” le pot spune ca nu au pierdut nimic.
  Am retinut doar aspectul tragicomic al unui drum nou (de trafic greu) care va deservi zona industriala.
  Comedia este ca deocamdata stim de unde vine si cam unde ajunge acest drum dar… nu stim unde este sau va fi (daca vreodata va fi) zona industriala a Oltenitei.
  Mai este un paradox… ne zbatem sa construim un alt drum nou care sa (atentie) ocoleasca Oltenita dar sa traverseze Gumelnita (atentie la afisele mici si ilizibile care au rasarit in oras).
  O noua poveste gen: statul cumpara terenurile „care trebuie”, demareaza lucrarile dar constata ulterior ca noua sosea ajunge la Gumelnita si incepe poezia nationala: „Constructorul incaseaza penalitati de la stat deoarece terenul nu este descarcat de valoare arheologica ”
  NIMIC despre vreun parc industrial, zona comerciala sau rezidentiala asa dupa cum este structurat ORICE oras din Europa si chiar din lume.
  Nu am observat nici o intentie de atragere sau incurajare a investitorilor locali, nationali sau internationali pentru crearea vreunui loc de munca.
  Un alt punct important este obtinerea de certificate verzi ca de, poluam „la greu” cu industria puternica a Oltenitei plus ca avem si cel mai mic pret / gigacalorie.
  De curand am citit ca iarasi ne vom ineca in apa plata data de puturile „facatoare de minuni”…o data la patru ani.
  M-am intrebat in nenumarate randuri: oare ei nu au vizitat alte orase ? oare asta este chiar tot ce pot ei ?
  Si aici vorbesc de toti… EI.
  Mai vreti sa participati ?

 5. Marian spune:

  Problema este ca ne-am invatat sa reactionam tardiv….este mai usor sa combati decat sa participi. Cei putini care au participat la aceasta ….adunare…sunt pana la urma cei carora noi le dam mandat sa conduca orasul acesta dupa priceperea lor.
  Este adevarat ca dupa un anumit timp petrecut intr-un post de conducere ai tendinta sa crezi ca poti mai mult, iar singurul motiv pentru care nu reusesti sa si demonstrezi asta este pentru ca ceilalti nu iti dau concursul sau nu-si fac treaba cum trebuie. Din aceasta cauza poate ca uneori trebuie sa ne retragem in plina glorie.