Clubul Navol şi Stadionul Municipal Olteniţa – subiecte de discuţie în Consiliul Local

În lista de investiţii propusă pentru folosirea excedentului bugetar de 5.531.000 lei de la finele anului 2011, se numără printre altele modernizarea Parcului Flacăra, dotări cu utilaje pentru întreţinerea acestui parc, la care se adaugă investiţii la gardul parcului şi la ansamblurile de joacă pentru copii. Mai există alte propuneri de cheltuieli pentru reţele şi amenajări exterioare la un bloc ANL, pentru extindere lotizări în zona spitalului, planuri urbanistice zonale sau plan urbanistic general, reabilitări termice, studii de fezabilitate pentru reabilitarea monumentelor istorice din Olteniţa şi modernizarea Pieţei Centrale, pentru amenajarea unor anexe şi parcări la Ecosal, prelungirea iluminatului ambiental din Bulevardele Mărăşeşti şi 1 Decembrie. Sume importante de bani sunt destinate, conform planului de investiţii, reparării bibliotecii municipale, gardurilor spitalului şi cimitirului. Promovarea potenţialului touristic al municipiului dezvoltarea infrastructurii turistice şi amenajarea portului turistic necesită alte  lucrări pentru care este nevoie de bani şi de asemenea cheltuieli sunt necesare şi pentru programul de realizare a pistelor pentru biciclişti, sau pentru manopera unor parcări.

Gheorghe Lungu si Petre Tone, consilieri PSD

Consilierul Gheorghe Lungu a propus în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local ca din această sumă să se facă toate diligenţele pentru cumpărarea Clubului Navol Olteniţa şi pentru obţinerea stadionului de la cei care s-au arătat interesaţi (Compania Transdanube Industries n.r.) să cumpere ce a mai rămas din fostul şantier naval olteniţean. Acesta spune că în Olteniţa nu există nici un mijloc, nici un teren unde copiii să meargă să-şi facă educaţia fizică. Consilierul Lungu este de părere că la fel de indicat ar fi să se cumpere şi clădirea muzeului, o casă de cultură spune acesta va costa de 10 sau 20 de ori mai mult.

Viceprimarul Florian Cercel cere în cadrul aceleiaşi şedinţe amânarea aprobării listei de investiţii şi încercarea unei evaluări a clubului, viceprimarul spunând că este nevoie de un loc pentru desfăşurarea activităţilor culturale în Olteniţa. În incinta clubului, se poate muta şi biblioteca sau se poate face un cinematograf.

Consilierul Eugen Petre, angajat la firma Transdanube Industries, spune că mai devreme de 6 luni nu se vor lămuri lucrurile cu şantierul, cerând consilierilor să se dea drumul listei de investiţii, dar fără valori.

Un alt consilier, Viorel Pironea, intervine cu o altă propunere. Acesta ştie că Societatea Transdanube intenţionează să cumpere teren în plus, astfel că recomandarea lui Pironea este un schimb între părţi.

După ce discuţiile pe marginea subiectului s-au consumat, primarul Costinel Milescu explică situaţia generală, justificând expunerea sa de motive ataşată la proiectul de hotărâre privind folosirea excedentului bugetar la investiţiile amintite mai sus.

Primarul Costinel Milescu:

„Sunt de acord cu domnul consilier Lungu, am discutat şi cu domnul Ţone. Nu avem o casă de cultură, dar este incorect să luăm o dărăpănătură. Credeţi-mă că nu se poate discuta la ora asta de el. Aţi aprobat anul trecut o plată pentru Transdanube privind nişte creanţe în valoare de 25 de miliarde. Împreună cu această cesiune, Transdanube a devenit acţionar majoritar la Şantierul Naval. Nu este proprietar la Navol, nu avem cu cine discuta despre club şi stadion. Am fost la club cu un inginer constructor din dorinţa de a avea pe cineva cu care să mă sfătuiesc. Este sub orice tip de degradare. Subsolul este invadat cu păcură, partea de instalaţie electrică este făcută praf, instalaţia sanitară este distrusă, partea de scenă este praf, cele 440 de scaune sunt distruse. Nu este cea mai bună soluţie din punctul meu de vedere să discutăm acum despre club. Să discutăm când vom avea un proprietar cu care să stăm de vorbă. Un stadion dacă-l iei de la zero cu 10, 12 miliarde îl faci. Noi ce luăm acolo? O incintă care are 7 ha? Să vedem cât va costa că nu ştim acum, unde totul e făcut praf. Şi terenul luat ca să facă ceva băieţii care au închiriat terenul să joace fotbal, e peticit şi amărât.”

„Este păcat că din cauza unor interese meschine încercăm să redirecţionăm aceşti bani, care sunt pentru comunitatea locală şi unde sunt nişte proiecte în derulare şi chiar au legătură între ele, doar de dragul de a ne face nişte ambiţii personale. Este punctul meu de vedere, susţin această listă de investiţii, am obligaţia morală având mandatul ăsta de îndeplinit până la sfârşit, mi-am luat un angajament, asta e propunerea mea pe care o susţin.”.

Potrivit surselor noastre preluate direct de la reprezentanţii lichidatorului Navol, R.V.A. Insolvency Specialists, lichidarea are procedura făcută, dar pentru a cumpăra clubul şi stadionul din Olteniţa, sau ambele instituţii e nevoie de bani lichizi. Firma Transdanube este creditor Navol în acest moment, iar cele două obiective despre care consilierii spun că trebuie să intre în patrimonial Consiliului Local şi al Primăriei Olteniţa sunt evaluate la nişte sume astronomice, de ordinul sutelor de mii de euro fără TVA care depăşesc împreună un milion de euro, bani pe care Primăria Olteniţa este foarte posibil ca la această oră să nu şi-i permită. În plus, clubul şi stadionul Navol au nevoie de cheltuieli serioase pentru reabilitare. Investiţia propusă este asemănătoare cu o speţă din medicină: preluarea unui bolnav aflat în moarte clinică şi încercarea salvării lui cu resuscitare şi tratament. Reuşita revenirii la viaţă nu înseamnă şi supravieţuirea bolnavului pe o perioadă mai lungă.

La finele anului 2011 Primăria Olteniţa a înregistrat un excedent. În conformitate cu prevederile Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, excedentul annual al bugetului local din încheierea exerciţiului bugetar, după efectuarea regularizărilor, se reportează în exerciţiul financiar următor şi se poate utiliza fie ca ursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare, fie pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele dintre veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul current, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării prevederilor lit. a). Utilizarea sumei de 5.531.000 de lei, reprezentând excedent înregistrat la 30 decembrie 2011, pentru finanţarea unor obiective de investiţii în Olteniţa.

Laura Suzeanu