Comunitatea rromă din Olteniţa şi-a serbat ziua internaţională

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Olteniţa  în parteneriat cu Primăria municipiului Olteniţa a organizat Ziua Internaţională a Rromilor, aniversată duminică, 8 aprilie.

Proiectul „Prieteni buni-Lache amala” editia a VI-a  sub denumirea „Rromii de ieri si de azi”, conceput de prof. de limba franceză-romani Violeta Ibiş, s-a desfăşurat pe trei secţiuni: Concurs de cultură generală „Rromanipen” la care au fost concepute întrebări din istorie, limba şi cultura rromani, competiţie sportivă de fotbal şi un spectacol artistic.

Primele două secţiuni s-au desfăşurat în acelaşi interval orar 9-11.30, dar în locuri diferite. Concursul a avut loc în Sala de Festivităţi a Primăriei iar meciul de fotbal pe terenul de sport al bazei de agrement din Parcul Central Olteniţa. Din cauza vremii nefavorabile, spectacolul artistic a fost susţinut în Sala Mare a Primăriei Olteniţa, începând cu ora 12,00. La concurs au participat elevi de la şcolile invitate din municipiu şi alte comune ale judeţului Călăraşi. Este vorba de  clasele a IV-a până la a XII-a. Premii, menţiuni şi diploma au fost oferite la cele două secţiuni, iar pentru a III-a secţiune s-au acordat diplome de participare.

 

La competiţia sportivă rezultatele au fost următoarele: la clasele V-VIII locul I a fost obţinut de Şcoala Budeşti, locul II de Şcoala Gimnazială nr. 5 Olteniţa, locul III de Şcoala Stancea.  Au mai participat Şcoala gimnazială nr 2 Olteniţa, şcolile Şoldanu, Mitreni, Valea Rosie, Gălbinaşi şi Curcani.
La categoria “seniori” podiumul a fost următorul: Locul I Steaua Digului, Locul II Speranţa, locul III Digului, menţiunea a revenit echipei romilor spoitori. Premiile au constat în diplome, cupe, mingi, adidas şi pachete cu dulciuri pentru copii.

Pentru profesorii care au pregătit elevii la cele două secţiuni a fost oferită câte o adeverinţă de partcipare şi un stick de 4 GB. Concursul s-a aflat la a VI-a ediţie anul acesta. Consiliul Local Olteniţa a acordat suma de 5000 RON pentru această acţiune.

 

Formaţia de dansuri „ILO”(„Suflet”) a Liceului Bălcescu a fost una din vedetele programului artistic, cu interpretare pe ritmurile specifice muzicii tradiţionale rrome.

 

Potrivit profesoarei Violeta Ibiş, principalul obiectiv al proiectului a fost promovarea respectului pentru diversitatea etnoculturală.

Laura Suzeanu