Cum este aşteptată sărbătoarea de Paşti la Olteniţa

Paştile este cea mai mare sărbătoare creştină şi în acelaşi timp sărbătoarea care ne anunţă sosirea primăverii. Ouale roşii, cozonacii, iepuraşul aducător de cadouri, postul, decoraţiunile şi mâncărurile specifice completează măreţia acestei sărbători. Fiecare se pregateste de Paste cum crede de cuviinţă sau după buzunar. Tradiţiile mâncărurilor, cadourilor, şi ritualurilor sunt legate strâns de această sărbătoare minunată pe care o aşteaptă orice creştin cu inima deschisă să primească lumina lui Hristos. Oamenii îşi planifică totul pentru întâmpinarea Paştelui, astfel ca sărbătorile să le petreacă fără stres, să se bucure de ele aşa cum trebuie.

Zilele acestea piaţa şi magazinele au fost luate cu asalt, în special magazinele alimentare sau supermarketurile. Fiecare şi-a umplut după posibilităţi coşurile pentru o masă mai îmbelşugată, cu preparate tradiţionale, drob, friptură de miel şi cozonac de casă. Cei care nu vor să facă cozonaci sau nu au avut timp ori îndemânare au comandat sau i-au cumpărat din magazine. Olteniţenii cu venituri reduse s-au limitat la câteva ouă roşii şi un cozonac, pentru a simţi măcar că e sărbătoare. Există şi destui care nu consumă carnea de miel în zilele de Paşti din diverse motive, astfel că sortimentele de carne din pui, curcan sau porc ori viţel au fost la mare căutare. Alţii le îmbină pe toate.

Printre cumpărători s-au numărat şi unii care au dorit să aibă peşte pe masa de Paşti, pentru că se spune că în tradiţia românească e bine să se servească peşte în această zi, pentru ca omul să treacă mai uşor de greutăţile vieţii.

Potrivit celor intervievaţi, pentru o masă de patru persoane, cu cozonac, ouă roşii, friptură de miel şi vin, a fost nevoie de 300, 400 sau chiar 500 lei, depinde de cum a fost ales meniul într-o zi de sărbătoare ca cea de Paşti.

Unii comercianţi s-au plâns de vânzarea slabă, alţii au fost mulţumiţi. Cei care au rămas în Olteniţa şi nu au ales alte destinaţii de petrecere a sărbătorii au spus că vor merge la biserică, dar şi la discotecă, după ce vor lua lumina sfântă a Învierii. Au fost şi tineri care au mărturisit că vor petrece Paştile în bar sau discotecă, foarte puţini au declarat că vor sta în biserică şi apoi vor merge acasă să petreacă cu familia.

Oferta în astfel de zile este variată şi destul de consistentă, însă cererea diferă de la persoană la persoană sau mai bine spus de la un buzunar la altul.

Duminică, în prima zi de Paşti, toate magazinele vor fi închise, iar luni va fi program scurt, urmând ca de marţi să se revină la programul normal.

Sărbători frumoase cu lumină în suflet!

 

 

De Pasti

Tudor Arghezi

La toate lucarnele si balcoanele
Au scos din cer ingerii icoanele
Si-au aprins pe scari
Candele si lumanari.

Orasele de sus, in sarbatoare,
Au intins velnite si covoare,
Si ard in potire
Mireasma subtire.

Si din toate ferestrele odata,
Mii si sute de mii,
Heruvimii fac cu mana bucalata
La somnorosii copii.

Laura Suzeanu, Marius Dociu, Maria Burulean