Dan Dimitriu, profesorul care a invins moartea prin dans. Un reportaj marca Digi 24

Un profesor din Oltenita care a văzut moartea cu ochii îi învață pe copii cum să danseze. Un accident cerebral care l-a paralizat părea să-i fi pecetluit viitorul. În loc să se sperie, profesorul i-a dansat sorții în fața.

O poveste despre puterea încrederii în forțele proprii ne arată, de Paște, ce putere extraordinară se ascunde în fiecare dintre noi. Dan Dimitriu este un om care a văzut moartea cu ochii.

Un accident cerebral care l-a paralizat părea să-i fi pecetluit viitorul. În loc să se sperie, profesorul i-a dansat sorții în fața. Dascalul a luat totul de la zero: a reînvățat să vorbească, să scrie și să meargă atât de bine, încât îi poate învață și pe alții.

Într-o școală din județul Călărași copiii învață în pași de dans că viața este frumoasă. Profesorul Dan Dimitriu, un om care a văzut moartea cu ochii, face mai mult decât să umple timpul liber al unor școlari de la țară. Bărbatul a suferit un atac cerebral și o operație pe creier în urmă cu 15 ani. Și-a revenit miraculos și își urmează vocația: aceea de a învăța copiii să se exprime prin dans.

Prof. Dan Dimitriu

Gabriela, elevă în clasa a VII-a la școala din Luica, recunoaște că după ore obișnuia să piardă timpul pe uliță. Dansul în trupa „D and D” a învățat-o pe Gabriela să devină liberă cu adevărat.

De la dom’ profesor am învățat multe și pe această cale vreau să-i mulțumesc , am învățat să-mi păstrez încrederea în mine…să fiu destul de bună când îmi exprim principiile mele, să dansez, în primul rând, și să fiu curajoasă în tot ceea ce vreau să fac”, arată Gabriela.

Primul spectacol făcut din banii de la reciclare

Directorul școalii Luică, Iulian Nițu, spune că primul spectacol l-a făcut cu banii strânși din reciclarea materialelor. „Am luat o mică stație cu care am reușit să ținem un mic spectacol la căminul cultural din comună. Din spectacolul ăla, cu banii strânși, am reușit să luăm o primă parte din costume. Și-așa a început aventura”, arată directorul școalii Luica.

În spatele energiei și poftei de viață profesorul ascunde amintirea acelei zile de martie a anului 1998. Atunci, i s-a despărțit viața în două: înainte și după accidentul cerebral. Totul a început cu dorința de a face un bine: pe străduța de lângă școală unde preda, profesorul Dimitriu a ajutat un prieten să împingă mașina.

Au fost doua persoane care impingeau. Una a renuntat, dar el de cand l-am cunoscut nu s-a dat la o parte. Si acum e enervant cu chestia asta. Hai sa facem, dansuri, ce are el de facut acolo. Nu lipseste la ore”,spune Nicolae Eftene, profesor de sport și prieten al profesorului.

Un an de recuperare

Când l-au văzut la spitalul din Oltenița, slăbit și fără să-i mai recunoască, prietenii au crezut că Dan nu-și va mai reveni.

După aproape un an de recuperare, profesorul i-a uimit pe cei din jur. A învățat să vorbească din nou, să meargă. Să danseze. Acum știe că Dumnezeu nu i-a dat mai puțin decât poate duce și îi mulțumește în fiecare zi Celui de Sus pentru că s-a recuperat. Și că poate dărui speranța.

Dumnezeu este cel care m-a întărit pe mine. Și dup-ăia medicii și restul. Să nu vă lăsați biruit de ispitele și iată de neputința trupească. Pentru că sufletul este valoare, este dat de Bunul Dumnezeu…Deci să-l aveți pe Dumnezeu ca medic suprem”, arată profesorul.

sursa : digi24