Expoziţie de icoane şi simboluri origami la Olteniţa

La etajul superior al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa se află o expoziţie plină de încărcătură spirituală prin tematica ei. Sfinţi creştini ortodocşi, Maica Domnului cu Pruncul sau Iisus Hristos în diferite scene religioase reprezentaţi în tablouri, ca şi simbolurile Pascale înfăţişate în arta origami sau din acuarelă sunt câteva din realizările copiilor-artişti, creatorii care prin lucrările lor alcătuiesc în fiecare an această expoziţie intitulată “Lumină din Lumina Învierii”. Picturi pe lemn sau în acuarelă pe hârtie specială, picture pe sticlă, seminţe sau aranjamente de potrete religioase din materiale textile constituie munca tinerilor şi copiilor din Olteniţa şi alte localităţi ale judeţului Călăraşi dar şi din Tutrakan. O parte din copii au reprezentat şcoala de unde au venit, alţi copii au reprezentat parohia de care aparţin.

O contribuţie importantă la realizarea expoziţiei de icoane şi simboluri de Paşti a avut-o profesoara de la cercul de artă populară din cadrul Clubul Elevilor Olteniţa, Ecaterina Mitran, care de ani de zile îndrumă copiii spre cele mai frumoase zone ale vieţii şi spre culmile succesului. Profesoara Mitran, fără a cărei muncă nu se poate organiza o astfel de expoziţie, a format de-a lungul anilor copii de excepţie ce au făcut mai târziu carieră în pictură, alţi elevi de-ai săi au ajuns la rândul lor profesori de pictură.

O contribuţie la realizarea expoziţiei a adus-o conducerea şi personalul muzeului şi anume: prof. dr. Done Şerbănescu, Olga Andone, Viorica Gureşoaie, Violeta Poenaru, Mirela Ghinea.

Câţiva părinţi cu atitudine indignaţi de prezenţa protopopului la expoziţie

Pe afişele expoziţiei mai mereu a fost trecută în dreptul organizatorilor Protoieria Olteniţa. De asemenea, la această expoziţie părintele protopop Marian Necula profită de eveniment pentru a se remarca pe sine. Astfel, o parte din părinţii copiilor au observant o nedreptate, ei declarând pentru reporterii noştri că niciodată nu au fost sprijiniţi copiii lor de protoierie, însă părintele protopop Marian Necula a dorit să iasă în faţă mereu, fără o contribuţie, decât făcând apel la funcţia pe care o deţine pentru a impresiona, mobilizând uneori şi preoţii din diverse parohii ale Protoieriei la acţiune: “Niciodată acest preot care vine aici şi vorbeşte în numele altora şi îşi face o bravadă din munca profesorilor şi copiilor noştri nu a ajutat cu nimic. Nici măcar să aranjeze expoziţia, că de bani nu se pune problema niciodată să dea. Şi ştiţi că în fiecare an a fost aici prezent şi a mai chemat în alţi ani şi preoţii din alte parohii, transformând expoziţia în reuniune preoţească. A cărat doamna Mitran cu mâinile sacoşi grele cu materiale luate de la Fondul Plastic de la Bucureşti. Nu ne-a ajutat cu nimic acest preot. Nu e creştineşte ce face şi nu înţelegem niciodată de ce apare aşa, când nu ne ajută nici pe noi nici pe copiii noştri cu vreo contribuţie în bani sau muncă. Cu nimic nu ajută niciodată, dar apare peste tot. Doar de dragul imaginii? Dar chiar nu poate să ia nimeni atitudine? Suntem chiar aşa duşi cu zăhărelul mereu?” ne spune mama unei fetiţe.

Laura Suzeanu