Ianna Novac şi Cvartetul Arpeggione au însemnat “altceva” pentru Olteniţa | VIDEO

Olteniţenii au asistat sâmbătă seară începând cu ora 19,00 la un interesant şi deosebit concert de muzică clasică şi pop-opera în aer liber. Cvartetul de coarde Arpeggione se remarcă prin faptul că interpretează muzica la instrumente clasice. Format din patru tinere absolvente ale Universităţii de Muzică, Cvartetul Arpeggione a oferit şi pe scena din Olteniţa o nouă înfăţişare modernă, conceptului clasic de cvartet de coarde. S-au distins prin abordarea unui repertoriu foarte divers, de la muzică ambientală, clasică, de divertisment, valsuri, tangouri, însă repertoriul lor este larg şi include muzică de film, Ever-Greens, muzică Pop-Rock, folclor stilizat românesc sau internaţional, muzică jazz sau café-concert.

Pe o vreme destul de ostilă evenimentului, cele 4 fete au stat neclintite pe scenă timp de 2 ore, mişcându-se doar atât cât să simtă ritmul muzicii lor şi să dea glas instrumentelor. Ba mai mult, îmbrăcate de concert, încă un semn de respect faţă de public, au zâmbit în permanenţă.

Mai târziu scena a primit-o pe Ianna Novac, o tânără cu o prezenţă foarte plăcută, o tânără aflată la început de carieră şi cu o perspectivă frumoasă, soprană de canto clasic, cunoscută ca vedetă pop-opera.

Itinerarul artistic al Iannnei Novac începe chiar de la vârsta de cinci ani, când face cunoştinţă cu pianul, instrument pe care îl studiază şi la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. După ce obţine o bursă de studiu din partea Preşedinţiei României, în anul 2000, se stabileşte la Bucureşti, unde absolveşte Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” şi Universitatea Naţională de Muzică.

Pop-opera în momentul de faţă este cel mai căutat gen muzical în America şi Europa. Star-uri precum Andrea Bocelli, Sarah Brightman, Katherine Jenkins, trupa „Il Divo” sunt artişti care, pe lângă faptul că umplu sălile de spectacole, iau şi printre cele mai mari onorarii.  

Ianna a făcut parte o perioadă din trupa A.S.I.A, a cântat şi în trupa de fete Ladies. Despre colaborarea şi întâlnirea cu Francesco Napoli şi Alessandro Safino, Ianna declară unui cotidian din Chişinău: Colaborarea cu aceste două personalităţi mi-a deschis practic drumul în pop-operă. Selecţia pentru concertul cu Alessandro Safina nu a fost nici ea întâmplătoare şi probabil am fost remarcată din întreg pachetul de voci, ca să zic aşa, din considerentul că în cântul meu se simte influenţa clasică, iar el avea nevoie de asta, deoarece la rândul lui abordează pop-opera. Deci, ceea ce făceam eu s-a potrivit ca o mănuşă. Cu el am avut doar o conlucrare profesională, iar cu faimosul interpret de canţonete Francesco Napoli am avut la fel o colaborare în urma căreia s-a legat şi o frumoasă prietenie. Noi ne-am cunoscut la repetiţii pentru Festivalul de la Mamaia. Din întreg stafful eu eram singura care ştiam italiana. După recital, ne-am mai întâlnit, mi-a propus să facem împreună o piesă. Am crezut că glumeşte, ca după nici două zile să mă sune şi să-mi zică să-i dau emailul ca să-mi trimită piesa pentru duet. În două zile, intram deja în studio pentru înregistrări. După ce a ascultat-o, mi-a spus că producătorul e înnebunit după ea şi îmi propune să facem un album. Francesco este o persoană deosebită, el are o vitalitate mare şi un dinamism molipsitor.”

Publicul olteniţean nu este obişnuit cu astfel de evenimente, câţiva din cei prezenţi au declarat pentru olteniteanu.ro că ar fi foarte bine dacă s-ar repeta astfel de concerte, fiindcă numai aşa cei care preferă alt gen muzical şi sfidează muzica concertului de sâmbătă sau nu o înţeleg, îşi pot schimba gusturile, bineînţeles dacă au şi o structură deschisă spre frumos.

Cu excepţia câtorva copii nesupravegheaţi, care au iritat puţin auditoriul, în ciuda vântului destul de tăios, totul a fost special, o seară minunată care s-a încheiat cu un foc de artificii pe fundalul bucăţii muzicale “Con te partiro” interpetată de Ianna Novac, acompaniată de Cvartetul Arpeggione, pe un fundal muzical de concert.

Au lipsit mulţi dintre cei care s-ar fi putut bucura de clipele frumoase oferite de aceşti artişti, ce le-ar fi putut dărui artiştilor aplauzele meritate, a lipsit în special majoritatea profesorilor din oraş.

De la data înfiintarii, Cvartetul Arpeggione a susţinut peste 700 de recitaluri la diferite evenimente mondene: recepţii, nunţi, cocktailuri, petreceri private, onomastici, dineuri, lansări de produse, inaugurări, conferinţe, târguri, expoziţii, decernări de premii, simpozioane etc.

Anul 2003 a fost pentru Cvartetul Arpeggione un an plin de succese, obţinând Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti la Concursul Naţional “Beethoven” desfăşurat în Bucureşti.

Ianna este singura cantăreaţă din România care trece cu uşurinţă de la muzica de club la operă. Stilul ei, pop-opera, combinat cu ritmuri de muzică de club sunt o noutate pentru publicul român. Ianna cantă live alături de Cvartetul Arpeggione piese clasice ale genului precum: Harem, O sole mio, Time to say goodbye (Con te Partiro), New York, New York, Dust in the wind, Sway, Besame Mucho, dar şi melodii tradiţionale celebre din repertoriul internaţional: Zorba the Greek, Kalinka, Hava Nagila, Oci ciornie.

Tematica a fost diferită de această dată pentru Olteniţa, munca celor din spatele concertului fiind una obositoare, dar bine organizată şi frumoasă, iar muzica invitaţilor un fragment de delicateţe, frumuseţe, cantabilitate, oferit celor care au stat în vânt şi au fost solidari cu artiştii sâmbătă. Concertul s-a incheiat cu un superb foc de artificii .

Evenimentul de sâmbătă face parte din desfăşurarea unui proiect cu co-finanţare europeană intitulat “Promovarea potenţialului turistic al municipiului Olteniţa prin activităţi de marketing specifice şi punerea în valoare a Culturii Gumelniţa”, câştigat la Olteniţa de municipalitate.

Laura Suzeanu