Oaspeţi de seamă consideră Târgul de Ştiinţe de la Olteniţa o reuşită

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” a fost gazda Târgului de Ştiinţe 2012. Cadre didactice universitare şi inspectori de specialitate au făcut ca târgul să devină unul de importanţă, în special prin complexitatea experimentelor prezentate de echipa universitară. Copiii şi tinerii din Olteniţa şi din zonă, pasionaţi de chimie-fizică au prezentat diverse experimente.

Pe câteva măsuţe au fost expuse probele şi încercările ştiinţifice ale copiilor, planşe cu postere despre ceea ce reprezintă evenimentul. Fiecare instituţie de învăţământ s-a pregătit cu diverse materiale publicitare precum fluturaşi, semne de carte frumos realizate, prin care a fost astfel înfăţişat evenimentul, în premieră pentru Olteniţa.

Rodica Stănescu, profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti consideră târgul de la Olteniţa un succes.

Prof. univ. dr. Rodica Stănescu:

„Am avut plăcerea să întâlnesc acest minunat grup de cadre didactice din judeţul Călăraşi, cu ocazia colaborărilor pe care le-am avut încă de acum doi ani. Prima contribuţie mai consistentă a noastră a fost la Târgul de Ştiinţe de la Călăraşi de anul trecut în cadrul proiectului Perarez FP 7 european, la care am participat împreună cu proiectul MAST (MaST Networking n.r.) care se desfăşoară în judeţul Călăraşi, la organizarea primului târg de ştiinţă. A fost o reuşită atunci şi am căpătat o foarte bună experienţă, pe care acum am folosit-o şi am profitat de ea pentru a încerca să organizăm a doua ediţie la Olteniţa.”

Despre impactul târgului asupra copiilor participanţi, profesoara Universităţii Politehnica spune că a citit pe chipurile copiilor şi tinerilor dorinţa lor de a cunoaşte lucruri noi din domeniul tehnic. „Am fost impresionată puternic de numărul mare de participanţi, cred că peste 450 de copii am avut în vizită la târg. Am participat cu experimentele noastre, ale grupului pe care noi îl alcătuim ca „Science Shop” în cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti şi un număr de cel puţin 3 ori mai mare, prezentate de elevii şcolilor din Olteniţa şi din judeţul Călăraşi cu foarte multe şcoli. Mulţumesc cadrelor didactice implicate în acest târg de ştiinţă şi contribuţiei Consiliului Local şi Primăriei Olteniţa.”  declară prof. univ. Rodica Stănescu.

Inspectorul de specialitate Dorina Chesaru spune că această a doua ediţie a Târgului de Ştiinţe a avut ca idee de început grupul de iniţiativă de la Politehnică. „Ediţia a doua este cu mult îmbunătăţită faţă de prima organizată în septembrie la Călăraşi, pentru că numărul participanţilor a fost mai mare, al şcolilor implicate în organizarea şi desfăşurarea experimentelor este cu mult mai mare. Daţi-mi voie să menţionez şcolile de la Ulmeni, Frumuşani, Chirnogi, şcolile din Olteniţa, care, cu ajutorul profesorilor de fizică şi chimie, au organizat experimente, oferindu-le elevilor o altă latură a ştiinţei. La organizarea şi desfăşurarea acestui târg un aport deosebit şi-au adus metodistii, profesorii de chimie şi fizică şi menţionez aici pe Constanţa Voinea, Ioana Ghergu, Constantina Enegaru, Narcisa Podocea. Aduc mulţumiri Consiliului Local al municpiului Olteniţa, dar şi domnului primar care de când a auzit de acest târg şi-a oferit disponibilitatea şi ajutorul în organizarea lui.” susţine inspectorul de fizică-chimie Dorina Chesaru.

Prof. de fizică Narcisa Podocea, una din persoanele implicate în acţiune speră ca evenimentul de anul acesta să imprime o amprentă mult mai adâncă pe viitor în studiul elevilor.

Târgul de Ştiinţe Olteniţa 2012 s-a desfăşurat la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

Laura Suzeanu