Chalenge Day la Olteniţa

Olteniţa a fost gazda unuin eveniment mai puţin cunoscut zonei. Este vorba de Challenge Day 2012 (Ziua Provocării) care s-a desfăşurat miercuri,16 mai. Astfel, Olteniţa a intrat în competiţie cu oraşul Novi Pazar din Serbia şi cu oraşul Toledo din Uruguay. Actiunea a fost organizată de TAFISA, înscrisă în calendarul Federaţiei Române Sportul pentru Toţi şi Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Călăraşi. La eveniment au participat 4028 de competitori de la grădiniţe, şcoli generale şi licee, dar şi ONG-uri sau persoane adulte particulare. “Competiţia face parte din Biroul Federal. Federaţia Română a decis astfel ca acţiunea să fie adresată Olteniţei ca o apreciere. Dacă tot se face voluntariat, să se cunoască ca o apreciere pentru judeţ. Evenimentele organizate sub această egidă sunt la nivel mondial. La noi acţiunile s-au desfăşurat în toate şcolile, grădiniţele, liceele, Parcul Central, mai multe locaţii şi alte comune din judeţ. Au participat toţi profesorii de sport, voluntarii, liderii de ONG-uri, ca “Dunare.Edu”, sau “Paşi spre Viitor”, Clubul Elevilor. Evenimentele TAFISA înseamnă orice activitate care implică 15 minute de mişcare. Avem dacă vreţi să vedeţi şi taloanele de participare.” declară prof. de sport Cristina Drăgan, directorul Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu”.

Premiile au constat în cupe, diplome, ciocolate, tricouri oferite de Federaţia Română Sportul pentru Toţi. “S-au alăturat la acţiune şi le mulţumesc profesorilor de la şcolile din Şoldanu, Budeşti, Crivăţ, Căscioarele, Negoeşti. În ansamblu, cred că acţiunile au fost benefice, copiii au făcut mişcare 15 minute fără întrerupere, coordonaţi de profesori. În calendar au fost activităţi ca: dart’s, fotbal, biciclete, gimnastică aerobică, întreţinere, înviorare, baschet, volei, majorete,etc.” mai spune prof. Cristina Drăgan.

Scopul principal al Jocurilor mondiale pentru sportul de masa este de a promova diversitatea culturilor naţionale, de cooperare, pace şi bunăstare prin intermediul sportului. Victoria nu este o prioritate. Prioritatea constă în conservarea, promovarea şi participarea în sporturi şi jocuri tradiţionale pentru a menţine şi împărtăşi patrimoniul şi culturile unice şi interesante ale lumii.

TAFISA a fost înfiinţată în 1991 în Franţa la Bordeaux şi are peste 180 de membri din peste 120 de ţări de pe toate continentele.

Laura Suzeanu