Doi voluntari europeni desfăşoară un proiect la Olteniţa

Doi voluntari europeni se află într-un schimb de experienţă la Olteniţa. Anastasia Moskvina din Republica Karelia (Rusia) şi Manuel Sobrino Fernandez din Spania sunt oaspeţii Olteniţei, prin echipa dunare.edu. Ei vor sta aici 7 luni. Tinerii au sosit zilele trecute pentru a face cunoştinţă cu activităţile şi tinerii din Olteniţa, pentru a se implica în diferite acţiuni ce se vor derula în timp, de-a lungul şederii lor în municipiul de la malul Dunării.

Anastasia şi Manuel au sosit prin Serviciul European de Voluntariat, în cadrul programului „Tineret în acţiune”. Asociaţia care a câştigat proiectul european de implicare a tinerilor în diverse acţiuni, dunare.edu, a obţinut acreditare pentru colaborarea cu voluntari din Europa, iar activităţile ce se vor desfăşura în oraş în cadrul proiectului vor beneficia de sprijinul ONG-ului. Activităţile propuse în timp vor reflecta şi un mod de viaţă sănătos, potrivit ideii de bază a asociaţiei. Manuel este jurnalist la Madrid şi lucrează pentru unul din cele mai importante jurnale din lume El Pais. Anastasia sau Nastia, cum i se spune acasă, a absolvit Facultatea de Limba Engleză în Rusia şi a dezvoltat mai multe activităţi în lume. Ea este câştigătoarea bursei Fullbright cu aplicaţie în Statele Unite ale Americii, una din cele mai prestigioase şi pretenţioase părţi de studiu în domeniul ştiinţific şi academic. Cei doi sunt cazaţi la Olteniţa pe toată perioada desfăşurării activităţilor de voluntariat şi în scurt timp vor merge într-o zonă de mjunte pentru a participa la un training. În cadrul întâlnirii de duminică, 6 mai, cu membrii dunare.edu, cu tineri adolescenţi din Olteniţa, cu presa locală şi profesori, s-au analizat programul de lucru şi evenimentele la care tinerii oaspeţi vor participa în cadrul proiectului. Primele impresii ale lor au fost că românii sunt oameni prietenoşi şi sociabili, Nastia povestind o întâmplare de la aeroport care a făcut-o să cunoască o parte frumoasă a românilor. Manuel spune că se află pentru prima dată în România şi că nu a reuşit să cunoască foarte bine oamenii de aici, dar e sigur că se va acomoda repede şi că fiind popor latin românii sunt apropiaţi de spanioli.

Serviciul European de Voluntariat (SEV) permite tinerilor cu vârsta între 18-30 de ani să efectueze un stagiu de voluntariat, de 6-12 luni, într-o organizaţie gazdă dintr-o altă ţară, luând parte la activităţi culturale, sociale sau de protecţie a mediului. SEV promovează implicarea, toleranţa între tineri, diversitatea şi credinţa că lucrurile se pot schimba, oriunde ai fi. Serviciul European de Voluntariat reprezinta o experienţă unică în viaţa unui tânăr care doreşte să-şi îmbogăţească propria cultură, să cunoască alţi oameni şi, în acelaşi timp, să facă ceea ce îi place. Scopul asociaţiei olteniţene dunare.edu este acela de promovare a cooperarii internaţionale în domeniul tineretului, susţinerea implicării tinerilor în activităţile comunităţii, dezvoltarea geopolitică regională, dezvoltarea de programe privind educaţia pentru mediu, dezvoltarea de programe privind educaţia în domeniul sănătăţii, dezvoltarea de reţele de comunicare on-line, dezvoltarea rurală, stimularea activităţilor ce au ca scop cooperarea ţărilor riverane la Dunăre şi Marea Neagră.

Laura Suzeanu