Olteniţa a sărbătorit ieri Înălţarea Domnului atât din punct de vedere religios cât şi social

Înălţarea Domnului este o sărbătoare creştină anuală care comemorează înălţarea la cer a Mântuitorului la 40 de zile dupa Înviere (Paştile). În 2012, Înălţarea Domnului a fost sărbătorită ieri, 24 mai.

Pentru noi, românii, sărbătoarea Înălţării Domnului mai are un sens: acela de cinstire şi pomenire a Eroilor şi Martirilor Neamului, care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi întregirea ţării, pentru dreptate şi adevăr. Aşadar, în anul 1999 s-a hotărât ca Înălţarea Domnului să fie şi o zi dedicată eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor.

Monumentele din Olteniţa ridicate în cinstea eroilor martiri au primit coroane de flori pe soclurile ridicate în urmă cu ani de zile. Oficialităţile locale, reprezentanţi de instituţii publice din oraş, firme particulare, partide politice, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, consilierii au fost cei care au cinstit locurile eroilor.

După depunerea de coroane la statuia din centrul municipiului, mai mulţi preoţi din Olteniţa au ţinut o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. A urmat salutul celor de la Jandarmeria Olteniţa: 3 focuri de armă în aer în semn de recunoştinţă pentru eroi. Femeile au adus colivă făcută pentru această zi. Coloana oficială şi olteniţenii au pornit apoi pe jos către statuia Eroilor din curtea bisericii ce poartă hramul “Înălţarea Domnului”, pentru cinstirea eroilor într-un alt moment oficial, la final aceleaşi 3 focuri de armă venind ca o recunoaştere a faptelor eroice ale celor căzuţi pe câmpurile de luptă.

De Înălţare, sărbătorim Ziua Eroilor, Biserica noastra săvârşind, prin preoţi şi ierarhi, parastase sau slujbe de pomenire şi rugându-se pentru iertarea păcatelor şi veşnica odihnă a sufletelor celor care, din dragoste de ţară, neam şi biserică, şi-au dat viaţa. Jertfa lor va rămâne veşnică în amintirea noastra.

Traditia religioasa spune că, timp de 40 de zile după Paşti, credincioşii trebuie să se salute cu mesajele „Hristos a Înviat”, respectiv „Adevarat a Înviat”. În ziua de Înălţare a Domnului, mesajele sunt „Hristos S-a Înălţat!”, respectiv „Adevarat S-a Înălţat!”.

Sărbătoarea „Înălţarea Domnului” face trimitere la înălţarea lui Hristos de pe Muntele Măslinilor, în faţa apostolilor. Potrivit Bibliei, îngerii le-au vorbit ucenicilor despre revenirea lui Hristos pe pământ.

Înălţarea Domnului şi Rusaliile

În primele secole de după Hristos, comunităţile creştine sărbătoreau Înălţarea Domnului odată cu Rusaliile, la 50 de zile după Paşti. Însă, din secolul al IV-lea, Înălţarea Domnului a fost sărbătorită la 40 de zile după Paşti, iar Rusalii (Înălţarea Sfântului Duh) – la 50 de zile.

Laura Suzeanu