Răscoală la biserica “Sf. Nicolae” centru

Faptele revoltătoare ale lui Marian Necula continuă

Atmosfera încordată de la biserica „Sf. Nicolae” centru întreţinută de mai bine de un an, a răbufnit zgomotos duminica aceasta, după slujba de Liturghie. Oamenii s-au arătat indignaţi de ceea ce se întâmplă, după o lungă pauză în care doleanţele lor nu au fost luate în seamă, iar nemulţumirile lor au fost ţinute mocnit în suflet mult timp.

Incidentul de la Bobotează este distorsionat

După incidentul cu apa poluată de la Bobotează, părintele protopop Marian Necula, deşi se ştia vinovat, a continuat să nu recunoască, ba mai mult, după o slujbă avută la biserica „Eroi” a declarat în plină lume că i s-a înscenat totul de către soţia părintelui Veşteman (fostul paroh al bisericii „Sf. Nicolae” n.r.) şi de sora acesteia. Articolul apărut în toată presa locală, precum şi declaraţiile oamenilor au arătat ce s-a întâmplat atunci cu dovezi certe. Cu toate acestea, în afara faptului că a acuzat pe nedrept două femei fără vină pronunţându-le inclusiv numele în public, noul paroh de la „Sf. Nicolae” a păcătuit în plus vorbind astfel şi susţinând o minciună în Sfântul Amvon, unde nu este voie să bârfeşti sau să minţi ori acuzi pe cineva pe nedrept, este interzis dacă nu prin regulile bisericii sau legea lui Dumnezeu, măcar prin educaţia exemplară ori simţurile creştine de care ar trebui să dea dovadă un preot.

O angajată de la parohie a fost alungată nedrept

Răutatea nu s-a oprit aici. În urmă cu aproximativ o săptămână cumnata părintelui Marcel Veşteman, sora soţiei acestuia, Antonia Hodivoianu, a fost alungată din parohia „Sf. Nicolae” printr-un gest şi o faptă nedreaptă şi chiar ilegală. A fost obligată fără martori să completeze o cerere de tranfer către parohia „Eroi”, unde nu există nici un post, astfel încât totul să se muşamalizeze şi femeia să rămână fără servici, ceea ce s-a şi întâmplat. Antonia Hodivoianu este o femeie singură, fără sprijin financiar sau de altă natură, cu un copil de susţinut. Aceasta lucrează de peste 15 ani în parohia de unde a fost alungată în acest mod, pentru ca zilele trecute acelaşi Marian Necula să nu mai recunoască şi să susţină că nu el a dat-o afară, ea a vrut să se transfere. În acelaşi timp i s-a aruncat în spate lipsă de bani în gestiunea sa, ceea ce este complet fals s-a demonstrat şi se poate demonstra şi celor neştiutori. Motivul este unul simplu: Antonia Hodivoianu este sora soţiei părintelui Marcel Veşteman şi se afla pe lista neagră a lui Marian Necula.

Totul a culminat cu dorinţa lui Necula de a dărâma casa parohială unde trăieşte familia Veşteman

Fenomenul distrugator din acea parohie nu s-a oprit aici, deşi se făcuse mai mult decât suficient rău familiei Veşteman şi nu numai membrilor ei încercaţi de soartă de-a lungul vieţii, dar şi enoriaşilor prin regulile impuse şi atitudinea noului paroh. În urmă cu ceva vreme, zvonurile din oraş şi declaraţiile unor oameni importanţi lângă care Marian Necula s-a destăinuit, au relevat faptul că el doreşte să dărâme casa parohială în care locuieşte familia Veşteman pentru a transforma locul în zonă verde. Deşi există o adresă a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, semnată de însuşi episcopul Vincenţiu Ploieşteanu, prin care se specifică clar că părintele Veşteman nu va pleca din acea casă decât în momentul în care nu va mai sluji la acea biserică, Marian Necula a sfidat această hârtie. A mers până acolo încât a anunţat consilierii bisericii că a fost la Ambasada Rusiei în România pentru a cere încuviinţare, pentru a obţine confirmarea reprezentanţilor ruşi în România de a dărâma monumentul ridicat în spatele casei parohiale, monument dedicat eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea libertăţii. Scopul era unul clar sau încă este, dacă nu se vor schimba planurile după citirea acestui articol: să se dărâme totul de la statuia acelor eroi cu mormintele lor şi să se ajungă la casa parohială. Care era sau este scopul? Analizaţi toţi cei care citiţi acest articol şi gândiţi-vă prin ce trece familia Veşteman de când a venit la această biserică Marian Necula, care distruge succesiv, sacadat tot ce s-a construit de-a lungul timpului acolo cu smerenie, precum şi dragostea, armonia, bucuriile, liniştea sufletească.

Toate aceste nedreptăţi au fost însoţite de alte fapte, inclusiv că acea biserică arată acum aidoma unei grădiniţe, iar igrasia curge în interior pe pereţi, din cauza termopanelor montate incorect, modificarea adusă bisericii considerată monument istoric, însă nu se ştie dacă respectă Legea patrimoniului naţional.

Astfel, oamenii au devenit din ce în ce mai iritaţi de aceste fapte, şi dacă s-a tăcut la început sau au mai fost momente de îngăduinţă faţă de faptele lui Marian Necula, a fost pentru a nu fi afectată situaţia familiei Veşteman, pentru că se ştie că biserica are legile ei şi este stat în stat, iar mulţi dintre cei care se văd unşi şi ajung la puterea bisericii, confundă activitatea lor în slujba lui Dumnezeu cu faptul că ajung să se creadă însuşi Dumnezeu, considerându-se astfel invincibili şi atotstăpânitori, transformând ceea ce este scris cu atâta sfinţenie şi înţelepciune în Sfânta Scriptură în dictatură, dar confundându-se de fapt cu altcineva pentru că Dumnezeu este bun, îngăduitor, iertător, fără sete de bani şi putere politică ori materială.

Şi oamenii au reacţionat

Duminică însă, o fostă enoriasă a bisericii, o tânără plecată din Olteniţa de ceva vreme, care a cântat 11 ani în acea biserică din centrul municipiului şi care ştia ce atmosferă blândă şi armonie fusese înainte de instalarea noului paroh, Marian Necula, a întrebat oamenii dacă sunt de acord cu ce se întâmplă în acea parohie, pentru că ea asistă cu durere în suflet la circul care s-a format, iar duminică a venit special de la Bucureşti pentru a vorbi în faţa oamenilor şi a-i întreba dacă sunt de acord cu toate aceste fapte. În aşa fel încât oamenii s-au revoltat zgomotos pentru prima dată, după un an şi trei luni de când s-au arătat nemulţumiţi de instituirea la cârma bisericii a lui Marian Necula, nemulţumiri la acea oră nerezolvate şi nebăgate în seamă de „feţele bisericeşti”, imune de altfel la durerile sufleteşti ale celor nedreptăţiţi şi fără putere.

Noul paroh a fost huiduit pentru faptele pe care le face pentru că oamenii nu doresc să mai vadă în ochi nedreptatea din acea biserică, noului paroh i s-a cerut să plece din biserică şi a fost ameninţat cu presa centrală pentru că oamenii nu mai suportă să asiste la faptele acestuia necreştine, deşi toţi ştim, cu riscul de a repeta, că biserica are legile ei. Însă o frază a circulat printre enoriaşii indignaţi de faptele lui Marian Necula la acea parohie: „Faptele lui sunt urâte şi poate nu se va rezolva nimic, dar Dumnezeu e mare!”

Vom reda ce s-a întâmplat acolo şi ne cerem scuze pentru calitatea îndoielnică a înregistrării, însă totul a fost imprimat pe telefon şi nu pe reportofon, pentru că nu a fost nimic pregătit înainte, astfel că nici reporterii noştri nu au venit ca la o acţiune în biserică, ci au fost acolo pentru slujba de duminică. De asemenea, avem declaraţiile unor persoane care au lucrat cu Marian Necula în trecut şi care i-au cunoscut ilegalităţile. Unii enoriaşi spun că ar trebui făcută o cercetare a averii acestuia, care este exorbitantă, comparativ cu venitul unui preot sau al unui protopop.

Enoriaşii nu mai doresc să-l lase pe noul paroh să intre în biserică, deşi este foarte târziu acum să mai facă ceva în a aduce linişte în acea biserică, unde a domnit ani de zile pacea şi sfinţenia. Probabil că peste toată această hărmălaie, orgoliile celor implicaţi cu putere vor fi mai presus, iar finalul va fi unul nefericit, tocmai pentru că se ţine cont de orgolii, de puterea financiară a unora sau puterea politică, deşi printre cei hirotoniţi nu ar trebui să existe un astfel de comportament şi nici să fie înregimentaţi politic. Sa ascultăm şi noi ce s-a petrecut acolo, momentele când oamenii au reacţionat iritant şi după ce câteva enoriaşe au auzit câteva cuvinte jignitoare aduse acestora de însuşi noul paroh, care de regulă se fereşte să aibă martori atunci când răneşte sau loveşte pe cineva, însă de data asta a scăpat vorbe urâte, nedemne de un preot cu atât mai mult protopop, faţă de mai multe persoane, care au auzit jignirile adresate celor revoltaţi. Femeile au redat cuvintele: „curve”, „ţigani”, „ţăgăncile lu’ doamna Veşteman”. Iată mai jos înregistrarea:

Contactat telefonic pentru un punct de vedere vis a vis de fenomenul de duminică din biserică, actualul paroh Marian Necula a răspuns că nu are nimic de declarat şi ne-a închis telefonul.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. gaby spune:

  Lumea are foarte multa dreptate.Casa parintelui Vesteman si monumentul din spatele casei nu trebuiesc daramate,deoarece acestea au o foarte mare vechime(aproape 160 de ani de cand au fost ridicate).In plus este cam ilegal sa darami o casa parohiala,care poate fi reprezentata ca monument istoric.

 2. Diana spune:

  Nu o sa mai fie niciodata cum a fost candva la Biserica „Sf Nicolae” de cand a venit Marian Necula la Biserica aceasta totul s-a dus de rapa? Nu ii este frica ca il vede Dumnezeu ce face? Nu se gandeste ca familia Vesteman a suferit destule dea lungul vietii? Cineva sa ia masuri! Am cantat in corul Bisericii inca de la 12 ani nu mi se pare drept ce are de gand domnul protopop sa faca…Nu este deloc drept.Dorinta mea cea mai mare este sa fie dat jos din aceasta Biserica pentru ca nu a adus deloc bine ..din toate punctele de vedere ma dezgusta aceasta situatie…!!!Sper sa fie dat jos

 3. marya spune:

  era normal sa se fereasca de la comentarii…daca are multe de ascuns…sau daca nu are „voie” sa vorbeasca….asta e mafie:(

 4. Cornel spune:

  articolul este cel putin tendentios, un atac direct asupra preotului. biserica nu este locul unde sa va purtati „razboaiele”. poate vorbiti si voi despre campania electorala un pic…

 5. Gigel spune:

  Articolul este scris tendentios si prost, ceea ce spune foarte multe despre autorul acestuia. Departe de mine gandul de a-i lua apararea parintelui necula, dar cand iei apararea cuiva, daca ii scoti in evidenta numai faptele pozitive, mai rau il acuzi si atragi atentia asupra sa(asta ar fi trebuit sa stii draga jurnalistule)! Oare parintele vesteman este binele intruchipat? De ce nu mentionezi autorule nimic de indemnurile politice sugerate duminica la cuvantarea de dupa slujba? Vorbesti de grelele incercari prin care a trecut, dar te-ai gandit vreodata ca Dumnezeu da fiecaruia dupa merit? Parintele vesteman ar trebui sa plece de la acea biserica si din acea casa exact asa cum a venit: cu circ si scandal. Cand semeni vant culegi furtuna, poate chiar uragan daca ai putin noroc!

 6. florin spune:

  Razboiul este intre Necula si toti preotii nu intre Necula si Vesteman, mai putin cei care se caciulesc si lingusesc, adica cei care nu au personalitate si urmaresc anumite scopuri. Nu e deloc tendentios ca nimeni nu a initiat revolta sau autoarea a regizat ce a fost la biserica si pana la urma nu noi o invatam ce sa faca. Intotdeauna in situatii din astea exista pareri pro si contra dar cred ca sunt mai multe contra, iar cine stie din culise amanunte are putere sa si vorbeasca. Nici eu nu sunt de partea nimanui dar domnule Gigel, eu chiar nu sunt de partea nimanui tu se vede ca esti de partea lui Necula clar desi spui ca nu. Prea il acuzi asa vehement pe parintele Vesteman. Si sa fereasca Dimnezeu pe cel care loveste in altul ca s-ar putea sa primeasca aceeasi lovitura. Nu noi judecam faptele oamenilor iar ce a fost acolo in acea duminica este real. nimeni nu a inscenat nimic asta o poate spune oricine.Nu este doar problema bisericii din centru.E vorba de ce face Necula cu toti.Eu am auzit o mama tanguindu-se de ce i-a facut baiatului ei preot fiind si ma rog altele si cu toate astea nu iau apararea nimanui pentru ca nici pe domnul Vesteman nu-l cunosc suficient, desi daca esti un bun psiholog iti dai seama de om cum e imediat si se vede diferenta de suflet dintre cei doi .In afara de asta nu sunt o persoana care frecventeaza biserica.As opta totusi pentru Vesteman din cate cunosc in oras,insa vreau sa fiu obiectiv si atata spun: cei care-l cunosc pe Necula stiu foarte bine ce face si ce e fara articolele din presa sau altceva ,la fel si cu Vesteman. O realitate este ca societatea romaneasca se afla in desuetudine. Biserica cu parare de rau la noi s-a garbovit de pacate.Un alt punct de vedere este ca sunt bune astfel de articole ca mai trezesc la realitate pe cei care nu au simtul masurii si ii fac sa mai dea putin inapoi sa-si mai revizuiasca comportamentul si sa-si mai vad barna din ochiul lor…

 7. DANIEL MIHAI spune:

  Nu mai luati apararea niciunui popa de pe lumea asta ! Marea majoritate sunt niste materialisti ordinari,nimic mai mult.N-am sa intru in istoria bisericii ortodoxe sau catolice sau oricare ar fi ea,dar am sa va aduc aminte ca biserica a fost inventata doar pentru a profita de ignoranta oamenilor si a-i prosti pur si simplu ! Nimeni pe lumea asta nu are putere de decizie mai mare ca a bisericii,nici toate bancile din lume adunate laolalta nu aduna averea bisericii.De unde aceasta avere? De unde au popii masini de lux si case de se-nvart dupa soare?De ce sunt intangibili toti angajatii bisericii? Va aduceti aminte de cheful la care au participat nu stiu cati popi? Aduceti-va aminte ca multe din razboaiele omenirii au fost declansate de „mama biserica” in numele lui „dumnezeu” cel drept…Inchizitia spaniola ardea pe rug inventatorii de la acea vreme consideranduse ca lucreaza cu dracu’… In ziua de azi biserica a ajuns sa aiba site pe internet pentru a plati liturghii,acatiste si dracu’ mai stie ce…Soferi care calatoriti prin tara, ati observat ca orice post de radio pierde semnalul la un moment dat,mai putin cel al bisericii,trinitas? Mai vreti exemple?Lumea e plina dar suntem prea ignoranti sa le vedem si sa eliminam din viata noastra aceasta plaga numita biserica! Si putin ma intereseaza ca unii vor considera tot ce am scris ca blasfemie,dar toti stiu ca e adevarat ceea ce scriu !!!

 8. stefania spune:

  Este urit ce se intimpla in Romania,mai ales in biserica ,Nu este drept dar oare ce mi este drept in Romania.
  Cunosc Fam .VESTEMAN si este urit sa aud de la miide Kilometri departare din Montreal ca lucrurile nu se indreapta.Multi protii profeseaza si se ajuta la Montreal sa duca mai departe ideea credintei in Dumnezeu ,de ce nu si la noi acasa,pacat ca nu se poate face o intelegere,iar oamenii trebuie sa plateasca aceasta nedreptate…biserica ramine un loc de pace sufletesca si intelegere intre oamenii nu un cimp de bataie petru averi.
  PACAT CA
  A AJUNS LA ASTA IN ROMANIA