Silvian Baltac mai înscrie o victorie în palmaresul său olimpic

Silvian Baltac

Silvian Baltac, olimpicul naţional şi internaţional din Olteniţa a câştigat şi anul acesta olimpida naţională. Elevul clasei a XII-a la Liceul Teoretic “Neagoe Basarab” s-a calificat la ediţia cu numărul 46 a olimpiadei de chimie, desfăşurată la Baia Mare în perioada 1-6 aprilie 2012. Potrivit olimpicului, la acestă competiţie destinată claselor VIII-XII, au luat parte aproape 400 de elevi pasionaţi de chimie din toate judeţele ţării.

Olimpiada a constat în două probe cu durata de trei ore, o probă teoretică cu pondere de 60% şi una practică, reprezentând 40% din punctajul final. Pe lângă aceste probe, orice elev, indiferent de clasa din care provine, poate participa la proba de baraj, care durează 5 ore şi cuprinde 8 subiecte din arii diferite ale chimiei (chimie anorganică, organică, analitică şi chimie fizică), în vederea alcătuirii lotului naţional lărgit. “Această olimpiadă a fost diferită faţă de celelalte, mai ales că pentru mine a fost ultima. M-am bucurat că am avut ocazia să îmi fac noi prieteni, dar şi să mă revăd cu prietenii mai vechi.” spune Silvian.

Olimpicul pasionat de chimie ne descrie subiectele: “Proba teoretică şi proba de baraj le-am susţinut la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”, iar probele practice s-au desfăşurat la 5 licee din Baia Mare. Cred că fost cea mai relaxată olimpiadă, pentru că nu am avut deloc emoţii, chiar nu m-am pregătit la fel de mult ca în alţi ani, însă experienţa şi-a spus cuvântul. Pot spune că subiectele mi s-au părut mai mult decât accesibile, chiar simple. Am reuşit performanţa de a obţine cel mai mare punctaj atât la proba teoretică cât şi la proba practică, şi implicit premiul I la clasa a XII-a. În ceea ce priveşte proba de baraj, subiectele au fost mai grele decât în anii precedenţi, ceea ce este bine, astfel au fost selectaţi cei mai buni elevi. Eu m-am calificat în lotul lărgit pe locul 4 din 20.” declară elevul căştigător.

Elevii componenţi participă la cursuri atât la Universitate cât şi la Politehnica din Bucureşti, iar la final vor susţine trei probe de baraj, două teoretice şi una practică, fiecare a câte cinci ore în trei zile consecutive, test de cunoştinţe cât şi de rezistenţă. Primii patru clasaţi vor merge la olimpiada internaţională, care anul acesta se va desfăşura la Washington D.C., Statele Unite ale Americii. “Sper să fiu unul dintre cei patru elevi care vor reprezenta România la IChO 2012.” ne mărturiseşte Silvian, vizita în America fiind o mai veche dorinţă de-a lui.

Pentru Silvian urmează “Bacul Olimpicilor” care se va desfăşura în luna mai şi la care trebuie să ia 10,00 la Matematică, 10,00 la Chimie şi 9,50 la Fizică iar media generală să nu ajungă sub 9.50. Aceasta este una din condiţiile impuse de Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) la care Silvian Baltac a fost admis cu aplicaţia sa.

Laura Suzeanu