Tinerele talente naţionale şi internaţionale, Nicoleta Ionescu şi Alexandru Ifrim, în interviu la Olteniţa

Olteniţeanca Nicoleta Ionescu este una dintre tinerele cu mare talent artistic în domeniul artei plastic, cu o importantă apreciere națională și internațională. Nicoleta a fost alături de echipa olteniteanul.ro, dezvăluindu-ne lucruri foarte interesante din cariera sa de început în caricatură şi ilustraţie.

Nicoleta Ionescu, interviu pentru OLTENITEANUL.RO

Nicoleta Ionescu a făcut pictură clasică la Facultatea de Arte însă ulterior a început lucrul în zona de ilustraţie cu Alexandru Ifrim. „Paralel am dezvoltat o pasiune de mică pentru caricatură şi am început să mă integrez uşor uşor în comunitatea internaţională prin participarea la diferite concursuri şi socializarea cu diferiţi maeştri din lume, caricaturişti de vârsta mea, nume consacrate români şi străini şi astfel am început să fiu integrată de ei şi să primesc alerte pentru concursuri lunare, care au loc în diferite locuri ale lumii, care se concretizează de multe ori în excursii la locul unde au loc concursurile.” declară Nicoleta care ne dă o definiţie a ceea ce înseamnă „freelancer” şi anume „lucrul în papuci de casă, cu un program flexibil”. Nicoleta ne explică în interviu cum apar şi premiile concursurilor.

Ilustraţia cărţii pentru copii intitulată “Veşti-poveşti pentru când creşti” a fost făcută de Nicoleta: “Cartea s-a bucurat de un succes foarte mare, biblioteca din Deva a ales o carte cu ilustraţiile anului făcute de Alexandru Ifrim, urmează să ne ridicăm premiul pe 1 iunie. Acolo vor fi prezenţi 500 de copii cu sesiune de autografe, premiere. A fost lansată şi la Gaudeamus anul trecut, este o carte foarte frumoasă. Cărţile mele preferate sunt cele foarte ample, care cuprind 60 de ilustraţii, 30 de care am timp să mă îndrăgostesc la sfârşitul proiectului. Cărţile pentru copii constituie segmentul unde ne-am descurcat cel mai bine. Eu creez personajele, Alexandru backround-ul, efectele şi culoarea. Ne completăm foarte bine, el a terminat arhitectură, eu arte plastice, rezultatul este unitar.” ne mărturiseşte tânăra artistă.

Ilustratie realizata de Nicoleta Ionescu

Alexandru Ifrim, colaboratorul Nicoletei ne dezvăluie faptul că această colaborare cu Nicoleta este uşoară, este un mod de lucru decent. “Ne putem completa şi prin critici, desen, fiecare cu ce a înţeles din modul cum a lucrat când ne întâlnim.” declară Alexandru.

Nicoleta spune că ei şi-au făcut  un portofoliu on line de microstoc, astfel încât de aici poate cumpăra oricine din toată lumea ilustraţii, astfel având garanţia că desenele lor au apărut şi în alte zone.

Cât priveşte planurile lor de viitor, cei doi îşi destăinuie gândurile. Nicoleta spune că doreşte ca statutul ilustratorului să fie şi în România ca în străinătate, adică ilustratorul în sine să fie vedeta cărţii iar Alexandru spune că doreşte confort şi linişte.

Întrebaţi dacă nu s-au gândit să lucreze şi în domeniul desenelor animate, invitaţii noştri ne dau detalii. Alexandru consider că este ceva complicat pentru că au de învăţat lucruri noi, în afară de faptul că timpul este limitat. Nicoleta declară că au primit anumite oferte de lucruri animate, dar este vorba de joculeţe sau animaţii în flesh, jocurile foarte populare de pe net tip 2D. “Am mai încercat să realizăm animaţii, o experienţă nouă.” spune Nicoleta.

Fata din Oltenița a obținut anul trecut trofeul pentru cel mai tânăr caricaturist. Distincţia a fost oferită în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului de Caricatură din Yeni Bogaziçi, Cipru.

Expoziția din Cipru a cuprins lucrări ale unor artiști cunoscuți din mai multe țări, precum Bulgaria, Turcia, Cipru, România.

Nicoleta Ionescu a mai obținut până acum premii în Germania, Serbia şi Spania și este editor pentru cea mai mare comunitate de caricaturiști din mediul online: www.toonpool.com.

Nicoleta Ionescu s-a născut la 19 februarie 1985. Ea a absolvit în 2007 Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), Universitatea Bucureşti – Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate. Tot în 2007 a încheiat şi cursurile Facultăţii de Arte Plastice, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia “Pictură”. A obţinut masteratul în „Campanii de Comunicare, Publicitate şi PR”, la FJSC în anul 2009, iar în prezent frecventează Şcoala Doctorală de Ştiinţe ale Comunicării. Nicoleta şi-a făcut cunoscut talentul şi ca redactor la revista “Bolero” , ea fiind inclusiv Copywriter DDB (Design Development Business) Bucureşti.

Laura Suzeanu