Sfinţirea noii biserici “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” la Olteniţa

Olteniţa a sărbătorit duminică, 27 mai, sfinţirea bisericii cu hramul „Constantin şi Elena”. Bicerica noului cimitir “Eternitatea” este a doua ridicată în 8 ani în acest oraş, după biserica din lemn ce poartă hramul “Sf. Gheorghe” de lângă Spitalul Municipal Olteniţa.

Întreaga oficiere a început cu slujba de Liturghie şi a continuat cu sfinţirea bisericii, ceremonial la care au participat Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanu, alături de 44 de alţi slujitori ai bisericii: consilieri episcopali, preoţi din oraş şi de la parohiile din judeţ. „Astăzi îi prăznuim pe cei 318 Sfinţi Părinţi de la primul Sinod Ecumenic, adică toată lumea creştină, sinod care s-a ţinut în anul 325 în strălucita cetate a Niceei. Simbolul credinţei este rodul rugăciunii şi al lucrării Sfântului Duh în aceşti sfinţi părinţi de la Sinodul Întâi Ecumenic, completat în anul 391 la Al Doilea Sinod Ecumenic. El este chintesenţa teologiei ortodoxe despre Mântuitorul, Sfânta Treime, sfintele taine, despre viaţa noastră după trecerea prin porţile veşniciei. Iată dar în prima duminică după înălţarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, mărturisim întreaga credinţă ortodoxă şi ne rugăm. Am vrea să felicităm şi să acordăm o diplomă de recunoştinţă petru jertfa şi ajutorul dat în ridicarea acestei biserici, celor care au contribuit la ridicarea acestei biserici. Pe toţi vă binecuvântez că aţi fost alături de noi rugându-ne.” declară în faţa mulţimii Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

Cei care au primit diplomele au fost primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Petre Miluţ, deputatul Dumitru Boabeş, apoi Cristea Adrian şi Ene Nicolae, acesta din urmă fiind cel care potrivit preoţilor a donat policandrele bisericii.

În afara celor nominalizaţi au existat şi alţi credincioşi care au contribuit şi despre care părintele protopop Marian Necula a spus că vor fi pomeniţi în veşnicie.

“Vom mai poposi o dată în această sfântă biserică spre a sfinţi veşmântul pictural, veşmântul de icoane. Sunt bucuros că m-a învrednicit Dumnezeu să întemeiez Sfânta Masă şi să sfinţesc această biserică. Veţi intra cu toţii să vă închinaţi pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Cruce aşezată pe Sfânta Masă şi pentru a vă lăsa rugăciunea voastră, pomelnicul vostru care se va pomeni 40 de zile după această zi. Prea bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă dăruiască pacea sa” au fost ultimele cuvinte ale Episcopului Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanu, după sfinţirea bisericii.

A urmat trecerea prin altar a tuturor celor prezenţi la slujbă, inclusiv a femeilor, iar la final a fost organizată o masă în curtea bisericii, pentru cei care au dorit să rămână.

La eveniment au fost prezenţi peste 1000 de credincioşi veniţi din Olteniţa şi localităţile din judeţ.

Investiţia în biserică va continua cu pictura pereţilor.

În acest moment nu se cunoaşte încă numele preotului care va sluji la acest lăcaş de cult.

Înainte cu o zi de acest eveniment, a fost organizată o altă procesiune. Sâmbătă după-amiază moaştele bisericii „Sf. Nicolae” centru au fost duse la biserica cea nouă, apoi s-a desfăşurat Vecernia şi Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, slujbe oficiate de 30 de preoţi. Părintele protopop Marian Necula a vorbit oamenilor după slujbe, „punctul forte” al acestuia fiind propria persoană. În cuvântul său adresat oamenilor el s-a considerat singurul autor al construcţiei noii biserici, neamintind pe nici unul din sponsorii bisericii, în special pe realii susţinători financiar şi administrativ, cei care au contribuit masiv la construcţia bisericii. Este vorba de primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu şi omul de afaceri, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Petre Miluţ. De asemenea, la înmânarea diplomelor şi evidenţierea celor care au contribuit cu bani sau donaţii la ridicarea bisericii noi, nu a fost amintit un alt susţinător financiar al bisericilor: Viorel Pironea.

Laura Suzeanu