Elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Olteniţa în schimb de experienţă în Granada

În perioada  4 – 24 iunie, 16 elevi ai clasei a X a profil „informatică” au participat la o mobilitate in Granada – Spania, un schimb de experienţă unde elevii au lucrat la firme din Spania. Acestia au beneficiat de 21 de zile pe teritoriul Spaniei, unde au aplicat proiectul Leonardo da Vinci, cu tema „Informaticieni pentru mâine, informaticieni pentru Europa”. „Proiectul a fost depus în februarie 2011 la Agenţia Naţională de Proiecte. Trebuia să fie foarte bine alcătuit, riguros şi foarte clar din care să rezulte competenţele pe care le dobândesc elevii la orele de informatică, să rezulte ce ştiu ei să facă foarte bine, astfel încât să se găsească parteneri din Spania care să le dea posibilitatea să aplice ce au învăţat. După ce proiectul a fost depus a trebuit să primim scrisorile de intenţie de la firmele pe care le-am contactat în Granada iar în iunie 2011 a fost aprobat proiectul, după care a început documentaţia astfel încât el să se poată pleca pe 3 iunie 2012. Am întâmpinat câteva dificultăţi, astfel că firmele care şi-au dat acceptul la început au dat faliment, a fost nevoie să găsim alte firme, alte scrisori de intenţie, procedura nu a fost uşoară. Elevii s-au implicat în alcătuirea portofoliului, au participat la pregătirea lingvistică, unii au fost mai conştiincioşi, alţii mai puţin conştiincioşi, au alcătuit la timp toate documentele de care am avut nevoie ca să plecăm. A fost nevoie de mai multe documente: unele pe care le prezinţi la şcoală, altele la Agenţia Naţională în România, altele la firmele din Spania. Proiectul s-a încheiat pe 28 iunie prin înmânarea diplomelor, Europassurile, diplomele de limbă şi pentru informatică, care le dă posibilitatea să echivaleze cu ce au la bacalaureat.” declară prof. Liliana Niculiţă, coordonator de proiect.

În realizarea proiectului s-au implicat profesorii: Mică Irina- prof. informatică, Bâra Nicoleta – prof. lb. spaniolă, Atanasescu Mihaela – contabil, director, prof. Şi coordonator al întregii activităţi – Drăgan Cristiana, coordonatorul proiectului – prof. Niculiţă Liliana.

Nicoleta Bâra, profesor de limba engleză şi spaniolă spune că secretul activităţii a fost acela că elevii trebuia să expună lucrările în limba spaniolă. „Elevii s-au convins că este important să stăpâneşti limbi străine, în special când vrei să prezinţi orice lucrare bine elaborată în faţa unor străini, problema de comunicare trebuie luată în serios. O experienţă într-o ţară străină înseamnă ceva, unde să arate ce ştiu la informatică şi mai mult să expună aceste cunoştinţe în spaniolă sau engleză. Deja le-am dat aripi şi ei pot merge pe picioarele lor.” precizează prof. Bâra.

Directorul Liceului Bălcescu, prof. Cristiana Drăgan este mulţumită de întreaga acţiune desfăşurată în Granada, de elevii şi profesorii participanţi la proiect. „Pentru şcoală şi elevi a fost un experiment deosebit şi prin faptul că aceşti copii sunt la prima întâlnire de acest gen cu proiectele şi faptul că ei au câştigat o experienţă şi la nivel nu neapărat profesional pentru că au câştigat experienţa la informatică dar şi în viaţă. Au supravieţuit în afara familiilor lor, au învăţat să fie prieteni, să fie colegi, să se ajute între ei, să acorde ajutor şi altora din afară iar cei de la firma unde au lucrat cu siguranţă au fost mulţumiţi de ei. Şefii proiectului au fost foarte mulţumiţi de ei. Eu am ajuns la festivitatea de decernare a diplomelor, unde s-a vorbit frumos de copii noştri iar pe mine mă mulţumeşte acest lucru şi ne dă speranţa că şi în viitor aceşti copii sau alţii din liceu vor fi capabili să ţină stindardul sus. Vom mai scrie şi alte proiecte. A fost o muncă titanică de un an de zile să te lupţi cu birocraţia.” spune prof. Cristina Drăgan.

Proiectul a avut o valoare de 53.988 euro. Fiecare copil a beneficiat de cazare, transport, masă, transport intern, intrările la muzee au fost gratuit, elevii au avut bani de buzunar ceea ce pentru profesori şi părinţi a contat mult.

Schimbul de experienţă între copii din România şi alte state din Europa nu se încheie aici. Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Călăraşi şi Clubul Elevilor împreună cu 10 copii vor pleca în Lituania joi, 5 iulie, la Campionatul Mondial Sportul pentru Toţi. „Vom fi alături de 54 de ţări şi vom prezenta numeroase dansuri şi activităţi sportive zilnice, împreună cu secretarul general al Federaţiei Române „Sportul pentru Toţi”, prof. Suciu Aurelia. Vom participa şi la nişte congrese mondiale pe tematica sportului, doppingului şi altele legate de mişcare.” declară prof. Drăgan.

Elevii de la Bălcescu au fost supuşi în prima zi unui interviu în limba spaniolă, în urma căruia au fost repartizaţi la firmele unde au lucrat 20 de zile. În funcţie de abilităţile lor au lucrat în echipe de doi şi de şase. Programul era de 6 ore fie dimineaţa, fie după – amiaza. Echipa a realizat site-uri, bloguri, forumuri, baze de date. Activitatea în cadrul firmelor a dat posibilitatea elevilor să interacţioneze cu alţi oameni, să cunoască alte programe informatice, să comunice în limba spaniolă şi să lucreze în echipă. Elevii şi profesoarele au făcut excursii în diverse oraşe, în prima săptămână au asistat la un program de Fiesta, în fiecare seară la spectacole de flamenco în aer liber. În prima sâmbătă echipa olteniţeană a fost în Ferialul spaniol, unde a asistat la un spectacol de muzică, costume şi bucătărie tradiţională spaniolă.

Laura Suzeanu