La Tutrakan, mesaj dunărean transpus în pictură de fetele din Olteniţa

Tinere talente ale Cercului de Artă Populară din cadrul Clubului Elevilor însoţite de profesoara lor, Ecaterina Mitran, au petrecut 3 zile la Tutrakan, în Bulgaria, în cadrul unui program “şcoala de vară”.

Vizita a fost una creativă, cele 5 fete din cadrul cercului demonstrându-şi talentul în executarea unor frumoase lucrări pe tema Dunării. Venite de curând acasă, fetele şi profesoara lor au povestit cum au petrecut zilele în Bulgaria, unde au fost felicitate pentru creaţiile realizate acolo în mijlocul naturii.

Stancu Andrada, Paraschivescu Arlena, Marcu Maria, Coţofană Maria, Prodan Ştefania sunt cele 5 fete implicate în proiectul cultural. Centrul Municipal de Activităţi Extraşcolare Tutrakan şi Clubul Elevilor Olteniţa au încheiat un parteneriat pe 17 iunie 2012, potrivit căruia educaţia non-formală să fie considerată un factor decisiv în educarea copiilor, cele două părţi încercând să demonstreze că nu există bariere între culturi şi ţări diferite, iar tinerii sunt un izvor permanent de creativitate. Potrivit protocolului, în activitatea lor pe care o desfăşoară, bucuria de a-şi vedea munca reprezentată de un produs final are urmări asupra formării caracterului lor şi intelectului. Prin acest protocol de colaborare, scopul celor implicaţi este acela de a demonstra capacitatea copiilor de adaptare, implicare şi colaborare la nivel de grup şi dezvoltarea spiritului de echipă. Îmbogăţirea universului cunoaşterii copiilor, conform particularităţilor de vârstă, organizarea unor activităţi culturale, sociale şi turistice şi de petrecere a timpului liber constituie scopurile parteneriatului. Obiectivele propuse au fost realizarea unor monografii locale, competiţii sportive, organizarea vizitelor la muzeele locale şi anume Muzeul de Istorie din Ruse şi Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa.

Tablourile pictate de fetele din Olteniţa la Tutrakan au fost apreciate de cei implicaţi, printre care bibliotecar şi o prietenă a olteniţenilor, Stefka Kapincheva. Gazdele bulgare au acordat o singură diplomă pentru profesorul coordonator. Alături de fete au mai fost prezenţi primarul oraşului Tutrakan, Dimitar Stefanov şi viceprimarul cultural Petya Vassileva Knyazova. Tinerii olteniţeni au fost însoţiţi în clipele de vacanţă, relaxare şi creativitate de tineri din Tutrakan. „Şcoala de vară în activităţile artistice este proiectul inclus în programul de vacanţă de vară la Tutrakan. Au fost trei zile de sărbătorire a artei şi o întâlnire între cele doi parteneri şi cele două culturi” declară prof. de artă Ecaterina Mitran.

Elevele cercului olteniţean au primit mai multe diplome şi nenumărate premii I la diferite concursuri desfăşurate în ţară, pe lucrări trimise prin poştă.

La sfârşitul lunii august Olteniţa va reprezenta judeţul Călăraşi cu talente în pictură, la tradiţionala Olimpiadă a Meşteşugurilor de la Sibiu.

Laura Suzeanu