Curse regulate peste Dunăre cu vaporaşul, Olteniţa – Tutrakan | Vezi programul

În urmă cu mai bine de o săptămână, vecinii de peste Dunăre invitau printr-un afiș scris cu alfabet chirilic din care nu puteai distinge decât data de 4 august, când românii erau așteptați  în vizită să ia parte la sărbătoarea „fluviului de foc”. Cele două orașe omoloage, Oltenița și Tutrakan,  se află la kilometrul 430 în aval, dar sunt despărțite de cel de-al doilea mare fluviu din Europa. Cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Dunării, se pare că sâmbătă, 4 august, oamenii au reușit să șteargă granița naturală dintre cele două țări măcar pentru o seară, cu prilejul celebrării Dunării de Foc, prin numeroase activități ce uneau simbolic cele două maluri dunărene. Pentru foarte mulți oltenițeni acesta a fost primul prilej cu care au pășit pe colinele bulgărești pe care altădată le admirau în serile de vara de pe malul românesc. Ineditul evenimentului, vremea bună și prețul redus al transportului până la sărbătoarea româno-bulgară au determinat mulți oltenițeni și chiar câțiva bucureșteni să treacă cu vaporașul la sud de Dunăre, însă datorită numărului mare de turiști, singura ambarcațiune nu a putut face față, iar după ora 22 nu s-au mai organizat curse de pe malul românesc, motivul invocat fiind suprasolicitarea mijlocului de transport, dar și programul care era programat să se termine la orele 2 de dimineață,  iar logistica din dotare nu ar fi făcut față. Astfel, mulți oltenițeni au fost nevoiți să renunțe la gândul de a mai trece Dunărea și s-au mulțumit să servească o băutură pe pontonul din portul românesc.

foto: adevarul.ro

Însă există o veste bună pentru aceia care nu au apucat să ajungă pe pământul bulgăresc udat de Dunăre sau pentru aceia care vor să se reîntoarcă acolo. Firma privată românească, SC SPET SHIPPING S.A. cu sediul în Craiova, având punct de lucru în Oltenița, organizează curse regulate în fiecare vineri și sâmbătă cu plecare la ora 8:30 dimineața și întoarcere la 16:30, însă programul poate deveni ușor flexibil în funcție de client. Domnul Nistor Marin, timonier fluvial, declară că se pot organiza excursii extraordinare pentru grupuri de cel puțin 10 persoane, capacitatea maximă a ambarcațiunii fiind de 25 de persoane. Trecerea în Bulgaria se face pe baza Cărții de Identitate verificarea documentului făcându-se atât în punctul de frontieră românesc, cât și în cel bulgăresc. Prețul unei călătorii dus-întors este de 40 de lei de persoană. Rămâne de văzut când ne vor vizita și vecinii bulgari în număr așa de mare.

Lavinia Iancu

Comentarii

 1. Laurentiu-George Chiforescu spune:

  Cu 200 mii ma duceam din 2 in 2 saptamani, asa o sa ma duc iar cu masina prin Giurgiu, strangem gasca si ne plimbam o data pe an.

 2. Sorin Burtoi spune:

  Era asa de greu sa se faca aceasta punte plutitoare intre 2 maluri care au fost intotdeauna prietene, prin oameni (romani si bulgari), care si-au facut mereu cu mana de-a lungul timpului? Asa de greu le-a fost autoritatilor locale sa exploateze imensul potential turistic adus de fluviul Dunarea care trece si prin Oltenita? Domnilor de la primaria Oltenita, amenajati un complex comercial care sa cuprinda un hotel/motel, restaurant, bar si supermarket+farmacie si o sa vedeti cati turisti straini si mai ales romani, veti avea. Chiar nu puteti face nimic pt acest oras chiar daca va ajuta pana si geografia?

 3. Cornel spune:

  la ce saracie e la ei, nu ne vor vizita prea curand

 4. george spune:

  Ca la noi nu este saracie,da bogatia pe sus !