Disponibilizații MAI din Oltenița se reintegrează cu greu pe piața muncii

S-au reintegrat  renegații MAI pe piața muncii?

Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007,  granițele României cu statele membre ale Uniunii( Bulgaria, Ungaria) nu mai trebuie păzite cu la fel de multă strictețe ca până atunci, cel puțin așa reiese din hotărârile guvernamentale. Drept urmare, personalul Poliției de Frontieră, parte a MAI, a fost redus drastic, cele mai pesimiste previziuni vorbind chiar despre desființare.

Odată cu criza economică mondială, resimțită serios și în România și cu împrumutul de la Fondul Monetar Internațional și adoptarea măsurilor de austeritate impuse de guvernul Boc, angajații din cadrul Ministerului Administrației și Internelor au suferit, în calitate de bugetari, reduceri salariale de 25% și tăieri ale unora dintre sporuri și suplimente salariale. După câteva luni de la adoptarea aceastei măsuri de austeritate a sfertului salarial, guvernul a decis la nivel național pentru a mai economisi bani pentru bugetul de stat  reducerea personalului MAI ca una dintre soluțiile salvatoare.  Angajații au dat concurs pentru a-și păstra posturile,  alegerea s-a făcut în urma notei la un test grilă cu subiecte legislative susținut de concurenți, candidatul cu cel mai mare scor rămânând angajat. Aceste lucruri s-au întâmplat la scară națională, prin urmare  și cadrele Ministerului Administratiei si Internelor din Oltenița au avut de suferit de pe urma reformei de austeritate a statului. Nici cei care și-au păstrat posturile nu au fost scutiți de reformă, unii dintre aceștia fiind redistribuiți în alte localități.

Pușca și cureaua lată, ce politist eram odata!

Ca urmare a răspunsului scris al AJOFM Călărași la adresa scrisă înaintată de Oltenițeanul către  instituție, reiese faptul că 67 de persoane au fost disponibilizate din cadrul MAI pe raza județului, dintre care 35 de pe raza municipiului Oltenița s-au prezentat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași pentru a-și anunța intenția de a ocupa un loc de muncă.  Aceștia au beneficiat de drepturi bănești conform O.U.G. 54/2011 privind încadrarea în limita alocată cheltuielilor de personal din Ministerul Administrației și Internelor pentru anul 2012. La aproape un an de la disponibilizările în masă, foștii angajați MAI sunt aproape de terminarea perioadei în care primesc ajutorului bănesc, acesta fiind calculat conform art. 22 din legea 284/2010 conform căreia suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor functiilor de baza/salariilor functiilor de baza sau a indemnizatiilor lunare de incadrare, dupa caz.

Dintre cele 67 de persoane disponbilizate la nivelul județului,  doar 22 au reușit să ocupe un loc de muncă în țară,  dintre care doar 11 având domiciliul pe raza municipiului Oltenița.

Cu pregătirea pe care o au, disponibilizații MAI se pot orienta pe piața muncii cel mai ușor ca  agent de pază în cadrul firmelor private,  însă standardele firmelor angajatoare impun parcurgerea unui curs de pregătire pentru postul de paznic, cursuri care trebuie plătite.  Șomerii sunt nemulțumiți de faptul că pregătirea lor prealabilă nu are nicio valoare în fața angajatorului, firmele construindu-și o politică prin care viitorii paznici să plătească pentru cursul de pregătire și abia apoi să poată începe lucrul.

La sfârșitul lunii iulie 2012, rata șomerilor din România a fost de 7,6% și se așteaptă o creștere în viitorul apropiat, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu foștii polițisti.

Lavinia Iancu

Comentarii

  1. Silvia spune:

    Draga Lavinia, fostii politisti v-or fi doar niste procente intr-un clasament. Tragic este ca au fost dati afara multi cu studii militare care toata viata au facut doar scola militara si nu stiu sa faca nimic. Cei care au ramas au fost angajati la „apelul bocancilor” , nu sunt profesionisti si isi fac meseria dupa ureche. Tragedia va iesi la iveala cand cetateanul va intra in contact cu acesti oameni care poarta aceasta haina.

  2. Silvia spune:

    Ca sa continui ideea….nu am mai vazut stiri despre activitatea politiei sau a polotiei de frontiera. Oare de ce? Sa nu-mi spui ca a scazut infractionalitatea mai ales acum cand criza este si mai acuta.