Dunărea de Foc – explozie de lumini, distracţie şi veselie pe ambele maluri ale fluviului

O iniţiativă demnă de apreciat ce aparţine prietenilor şi vecinilor de peste Dunăre, va uni copii, tineri şi adulţi de pe ambele maluri ale fluviului. Aceştia vor putea participa la o parte din evenimentul dedicat Dunării, ziua de sâmbătă, 4 august, fiind una plină, o zi care abundă de activităţi care mai de care mai interesante şi incitante. Asociaţia Turistică Tutrakan, Municipiul Tutrakan şi Muzeul de Istorie Tutrakan au organizat pentru prima dată în acest an de la 28 iulie până la 5 august „Săptămâna Internaţională a Dunării”. Evenimentul implică acţiuni diferite în Tutrakan, unde pot şi olteniţenii să ajungă cu vaporaşul din port.

Acţiunea de sâmbătă noaptea va uni ambele părţi ale Dunării într-un întreg, fluviul va fi legat de „Râul de foc” cum au intitulat acest moment vecinii de peste Dunăre, un spectacol de lumină peste apa curgătoare.

Începând cu ora 22,00 până la 23,00 va fi prezentată povestea apariţiei fluviului legendar, apele sale vor fi iluminate de figuri realizate din led-uri, reprezentând creaturi ale florei şi faunei ce vor crea imagini impresionante. Efectele de lumină vor fi suplimentate de focuri de tabără şi de artificii. Povestea va fi spusă de Koceto Kaşcan, unul dintre oamenii de cultură din Tutrakan, cel care va avea rolul de stăpân al fluviului Danubia. După spectacol, publicul va putea cânta cu el într-un spectacol de karaoke. Pentru desfăşurarea acestui eveniment, instituţiile implicate au cerut sprijinul mai multor proprietari de bărci de pescuit, de agrement şi de iahturi din regiunea Ruse-Tutrakan-Silistra, Giurgiu, Kirnoch-Olteniţa-Călăraşi. Navele trebuie să fie amenajate şi iluminate festiv.

Organizatorii evenimentului vor încerca cu ajutorul unor voluntari să construiască un pod de baloane între Tutrakan şi Olteniţa. Partener este municipiul Kirnoch pe malul românesc. Baloanele vor fi ataşate de un cablu cu o lungime de 1000 m. Podul format din 12.000 de baloane va fi construit la ora 20,00. Organizatorii cred că desfăşurarea acestei frumoase demonstraţii ar putea fi oprită numai de vânturi puternice, valuri sau căldura excesivă, astfel că ei cer tuturor să ţină pumnii strânşi pentru ca evenimentul să se deruleze fără probleme. Începând cu ora 11,00 până spre orele 2,00 ale nopţii de 5 august, olteniţenii se vor putea plimba cu vaporaşul din portul românesc, care va face curse pe Dunăre între Olteniţa şi Tutrakan.

Dunarea De Foc, Editia 2012 | Sambata, 4 August

Programul de pe malul celălalt al Dunării este unul variat. Astfel, olteniţenii sau alţi turişti ori vizitatori ai Olteniţei, vor putea participa la 3 spectacole Live, unde vor cânta câteva trupe bulgăreşti. Locaţia este Parcul Dunării (Dunavskia Park) fostul port, între Lodkostroitel şi adăposturile de bărci şi pe strada Transmariska. Acţiunea tradiţională intitulată “Sărbătoarea Râului” va premia pe 4 august şi câştigătării unor competiţii cum ar fi: cel mai bun înotător, vâslaş, bucătar de ciorbă de peşte, pescar ş.a. Se va organiza şi un concurs Miss Tutrakan.

Vecinii Olteniţei invită pe toţi la o paradă de zboruri demonstrative. Clubul de Aeronave Uşoare este autorul acţiunii. Cine doreşte se poate urca la 50 de metri înălţime, cu balon cu aer cald, ancorat, tentaţie organizată în Parcul Dunării. Copiii vor urca numai cu escortă.

Tot sâmbătă cine doreşte va putea asista la deschiderea expoziţiei de artişti din workshopuri internaţionale, mesaje de perete şi desene pe strada Kraibrejna din Tutrakan şi desen cu vopsele ecologice pe piele pentru copii. Se va organiza un tur cu car începînd cu ora prânzului, iar la Muzeul de Istorie Tutrakan va fi deschisă expoziţia “Peşte uriaş pe Dunăre”. Un club de dans sportiv va face o demonstraţie artistică iar un alt concurs de felinare făcute din pepene se va desfăşura pe aceeaşi stradă din Tutrakan, Kraibrejna. Organizatorii şi-au propus pentru sâmbătă ca 500 de porumbei albi să fie eliberaţi pe fluviu, demonstraţie ce va fi posibilă datorită Clubului de Crescători de Porumbei. De la ora 18,00 toţi copiii, atât din Bulgaria cât şi din România, se vor alătura într-o cursă cu baloane. Fiecare copil va primi un balon, de care va lega o carte poştală, după care baloanele vor fi trimise în zbor. Cine va găsi un balon va trimite cartea poştală, iar copilul căruia i-a fost returnată cartea poştală va primi cadou o trusă de pictură Tutrakan şi o carte despre istoria oraşului.

Câştigătorii unei tombole organizate cu ocazia evenimentului bulgăresc vor fi anunţaţi de pe bileţelele extrase în 4 august, între orele 21,30 şi 23,00 în prezenţa unui notar pe o scenă.

Festivalul Râului a devenit déjà o tradiţia la Tutrakan, anul 2012 fiind al 11-lea an consecutiv când se organizează evenimentul. Prima dată acest festival a pornit în luna august a anului 2001.

Noi nu putem decât să felicităm iniţiativa vecinilor noştri, care demonstrează încă o dată spiritul lor pentru frumos şi gîndul de prietenie faţă de vecinii români.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. anonim spune:

  unde se face la noi in oltenita in port?

 2. Vlad spune:

  Aveti idee cum putem ajunge pe partea cealalta a Dunarii respectiv orasul Tutrakan, exista un mijloc de transport pe apa?

 3. Laura Suzeanu spune:

  Da, exista un vaporas la noi in port, despre care am amintit in articol. Bulgarii organizeaza evenimentul, noi putem merge la ei oricand de-a lungul zilei de sambata, iar seara de la 22,00 la 23,00 Dunarea va fi „inundata” de lumini.

 4. Stefi spune:

  Va asteptam la Tutracan pe 4 august ! Vaporasul o sa circula de la ora 9.00 dimineata – 02.00 noaptea. Pretul de persoana este 20 de lei dus si intors.

 5. Vlad spune:

  Va multumesc

 6. stanly spune:

  da cred ca o sa fie ceva frumos pacat ca nu pot participa la acest eveniment

 7. alina spune:

  accesul pe vaporas se face pe baza de buletin?

 8. Alexandra spune:

  Deci se va putea vedea si din portul oltenitei spectacolul de lumini sa inteleg?Nu?