Farmaciştii olteniţeni întâmpină greutăţi cu serverul central şi nu pot onora reţetele pacienţilor

Farmaciştii olteniţeni nu pot onora reţetele pacienţilor. Motivul este defecţiunea din sistem, defecţiune care apare din cauza unor probleme pe server. „Avem probleme frecvent cu serverul Casei Naţionale de Sănătate. Nu ştim ce se întâmplă de ce ne dă eroare. Nu este o frecvenţă a acestei probleme, adică nu se întâmplă la anumite ore. Ne trezim când nu ne aşteptăm ca serverul să dea erori şi să nu putem fi de folos clienţilor noştri. Nu înţelegem de ce aşa, nu ştim ce se întâmplă, însă nu ne putem desfăşura activitatea privind aceste prescripţii electronice. Dacă nu au avut un sistem informatic profesionist, nu trebuia sa se demareze acţiunea. Este o inadvertenţă în sistem.” declară administratorul unei farmacii din Olteniţa.

Medicii, farmaciştii şi pacienţii au rol bine definit în cadrul sistemului de prescripţie electronică, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea reţetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singură reţetă putând fi prescrise cel mult şapte medicamente. Pacientul va primi un exemplar semnat şi parafat.

Medicii trebuie să se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat. Acest lucru presupune faptul că sunt înregistraţi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu o formă contractuală validă. Pentru vizitele la domiciliu, medicii trebuie să pretipărească, la calculator, un număr de reţete care vor avea, în codul de bare 2D, doar identificarea reţetei şi a unităţii medicale. Restul datelor se vor completa manual, în două exemplare, citeţ, cu majuscule. Medicul va trebui cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfârşitul lunii, până când face raportarea în SIUI, să introducă în sistem reţeta cu aceleaşi date de pe exemplarul păstrat ca martor.

La rândul lor, farmaciştii vor primi de la pacient forma tipărită a reţetei electronice şi vor scana codul de bare 2D de pe reţetă. Reţeta este automat identificată în sistem, împreună cu medicamentele prescrise, datele medicului prescriptor şi ale pacientului. Apoi, se face indentificarea şi introducerea în sistem a datelor clientului, iar acesta va primi medicamentele.

Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piaţă, CNAS nu-şi asumă funcţionarea acestora. La cabinetele de medicină de familie, medicii nu întâmpină probleme, singura încurcătură creându-se pe sistemul farmaciilor. Mirela F., medic de familie spune că la cabinete sistemul funcţionează. “Nu am avut probleme. Se poate ca din cauza acelor up-date-uri să existe piedici la farmacişti. Informaticienii lucrează la sistem şi probabil că până în iarnă se va rezolva problema. Norocul nostru este că putem merge paralel cu reţeta electronică şi cu cealaltă reţetă completată de mână. Asta până la 1 ianuarie” declară medicul de familie.

Dacă reţeta este prescrisă off-line, ea nu se va regăsi în sistem. În acest caz, medicamentele sunt introduse manual, folosind aplicaţia din farmacie. Potrivit noului sistem, farmaciştii pot utiliza orice cititor de coduri de bare 2D de pe piaţă, dacă suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internaţional pentru acest tip de coduri.

Sistemul Informatic pentru Reţeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaţionale publice. Reţeta electronică prezintă avantajul că pacienţii sunt mai bine informaţi şi primesc mai repede medicamentele în farmacie. “Pentru fiecare medicament, ei vor afla de la farmacist variantele care au aceeaşi Denumire Comună Internaţională (DCI), forma de prezentare, valoarea contribuţiei personale faţă de preţul compensat. Dacă o parte din medicamente nu există în farmacie, clientul va fi trimis către alte farmacii care au produsul respectiv.” spune o altă farmacistă care explică avantajele reţetei electronice.

În plus, odată cu reţeta electronică, datele medicale ale pacientului vor fi protejate, deoarece diagnosticele apar codificat pe reţetă. Totodată, dacă un pacient doreşte să ridice de pe reţetă doar o parte din medicamente, trebuie să fie atent ca poziţiile la care renunţă să fie menţionate explicit pe formularul de eliberare pe care îl semnează în farmacie.

Estimările CNAS legate de reţeta electronică au fost ca treptat să se ajungă la un procent cât mai ridicat de reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând ca procentul să urce în timp la aproximativ de 40-50%.

Medicii de familie olteniţeni au certificate digitale, fapt care le permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.

Laura Suzeanu