Interviu cu Silvian Baltac, olimpic international la Chimie

De patru ori participant la Olimpiada Internațională de Chimie, Silvian Baltac, proaspăt absolvent al Liceului Teoretic Neagoe Basarab,  înscrie performanțe consecutive, anul acesta obținând medalie de bronz, dar și recunoaștere internațională. Modest din fire, Silvian spune că aceasta este a doua Olimpiadă Internațională mare la care participă. Anul acesta concursul a fost organizat de Statele Unite ale Americii, chiar în capitală și a găzduit 78 de țări  și aproximativ 300 de elevi din toată lumea. De asemenea,  cei patru elevi din fiecare țară au fost însoțiți de 2 profesori îndrumători responsabili printre altele și cu traducerea subiectelor în limba participanților. Silvian mărturisește că securitatea a fost maximă, încă de când au ajuns pe aeroportul american, le-au fost reținute telefoanele mobile și echipamentele IT pentru a preveni încercările de fraudă din timpul celor 10 zile.  Procesul național de selecție pentru lotul olimpic presupune pe lângă proba scrisă și cea practică din cadrul olimpiadei naționale și un baraj cu 3 probe, a câte 8 ore pe zi, timp de două săptămâni.  Primii patru participanți urmează să meargă la etapa internațională și beneficiază de o sesiune de pregătire centralizată organizată de Ministerul Educației de două săptămâni ținută la București. Pregătirea lotului olimpic diferă de la țară la țară, China, de pildă, alocă peste 4 luni de pregătire a lotului, iar unele state nu au încă o tradiție, Nigeria fiind pentru prima dată prezentă la Olimpiadă în acest an.

Lotul Olimpic Roman

Olimpicul nu consideră că există vreo diferență de departajare între el și ceilalți elevi care au studiat la licee prestigioase din București, departajarea făcându-se în funcție de atenție și rezistența fiecărui participant la condițiile de stres, căci proba practică a durat 5 ore, iar sarcinile scrise constau într-o broșură de 50 de pagini care trebuia completată în timp util.

Cât despre planuri de viitor, Silvian așteaptă răspunsul de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie pentru a studia Știintele Naturale și a se implica în proiecte de cercetare, iar despre vacanță mărturisește că va merge la mare în Bulgaria și poate la Budapesta.

Silvian ne-a arătat și nouă  ultima medalie din palmaresul său,  explicându-ne că pe o față este imprimată clădirea Casei Albei și Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, sub care se afla formula atomică a penicilinei, iar pe verso, era gravată sigla Olimpiadei reprezentând un pahar Erlenmeyer.

Organizatorii au pregătit pentru olimpici și momente de relaxare și deplasare, elevii au mers la sediul NASA unde au stat de vorbă cu un astronaut care fusese de două ori pe stația spațială internațională, au vizitat complexul Smithsonian care cuprinde mai multe muzee printre care cele de Științe Naturale, Cultură Indo-Americană, Spațial, vizitate de olimpici, nici Capitoliul sau Monumentul Eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial sau Casa Albă n-au fost omise din intinerar, au mers la un meci de baseball in regiunea Baltimore,  dar și-au luat și doza de adrenalină în Rollercosterul din statul Virginia.

În ciuda situației politice tensionate, cei patru campioni au fost așteptați cu flori și felicitați la Aeroportul Henry Condă de către Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

În ședința consiliului municipal din luna iulie, la solicitarea unui sprijin financiar din partea  doamnei Tudora Baltac, profesoară și mama lui Silvian, primarul Petre Ţone a propus suma de 2000 de lei, iar consilierii au votat în unanimitate și au avut numai cuvinte de laudă la adresa tânărului oltenițean.

Lavinia Iancu

Comentarii

  1. Felicitări, dar, deocamdată, tare mi-e teamă că va fi încă un produs pentru export. Posibilitățile de a se realiza aici, în țară, sunt enorm de reduse. „Vreau o țară ca afară” pare, din ce în ce mai mult, un refren ipocrit. „Vreau o țară ca afară, dar să fie de-a gata”. Cam aceasta este concepția unora, mai mulți. Sau doar mai vocali. Oricum, felicitări și mult succes în viitor! Poate, de ce nu, într-un viitor românesc.