Noii voluntari europeni și-au început proiectele în Oltenița. Vezi ce poti face vara asta

Proiectele voluntarilor europeni în Oltenița pe perioada verii

Nastia, Manuel și Saul sunt noii voluntari europeni sosiți în Oltenița pentru aproximativ șapte luni.  Cei trei voluntari, găzduiți de organizația non-guvernamentală Dunăre.Edu  din Oltenița, și-au început deja activitățile de implicare în comunitate. Nastia( sau Anasticia) sosită din Rusia, Manuel si Saul din Spania s-au acomodat deja cu orașul și împrejurimile și au trecut la programul de activități de vară, care nu implică doar relaxare, ci și educație nonformală. Spre deosebire de Martin (Bulgaria) și Isa (Turcia), primii voluntari sosiți prin programul Serviciul European de Voluntariat în Oltenița, nou-veniții vor lucra mult mai mult cu tinerii din mediul rural, unde este nevoie de o astfel de experiență interculturală.

În Oltenița la sediul organizației din parcul mare, în zilele de luni și miercuri începând cu ora 10 dimineața se desfășoară lecțiile gratuite de spaniolă pentru începători. Cei dornici învață să converseze în limba spaniolă de la vorbitori nativi, dar și câteva reguli de gramatică pentru a putea să se exprime corect. Tinerii sunt încântați de această inițiativă. Tot la sediul organizației, de luni până miercuri între orele 15-17, voluntarii derulează Școala de vară  în limba engleză pentru copii cu vărsta de peste 7 ani.

În fiecare marți, voluntarii se trezesc matinal, se urcă în autobuz  și coboară la Ulmeni unde copii din ciclul primar îi așteaptă cu entuziasm. Voluntarii se folosesc de jocuri,  una dintre  metodele educației nonformale, pentru a-i face pe copii să învețe mai ușor limba engleză și să își formeze noi deprinderi. Marți, elevii Școlii Nr. 2 din Ulmeni, ciclul primar, au continuat să învețe cuvinte noi pe care le-au folosit în desfășurarea activităților și jocurilor ulterioare. Pe tot parcursul lecției, copiii s-au arătat încântați de prezența tinerilor europeni față de care deja s-au atașat.Cei mici au învățat să lucreze în echipă, au simțit gustul competiție, dar și regula autocontrolului într-o altă manieră decât cea formală promovată de școală, ci prin instrumente nonformale încurajate de Uniunea Europeană prin programele de voluntariat.

Manuel si Nastia derulează activități didactice in Oltenita si imprejurimi

În fiecare vineri, Manuel, Nastia și Saul derulează activități didactice și în comuna Chiselet unde desfășoară Școala de Vară, dar și lecții de limba spaniolă și rusă cu copii și adulți, la fel ca în Oltenița.

Toți voluntarii participanți îi invită pe cei interesați să li se alăture.

Cei interesați pot urmări blogul organizației, www.danubeedu.org, pentru a fi la curent cu proiectele naționale și internaționale și recomandările educaționale postate de voluntari.

Update: Anastasia Moskvina sau Nastia este orginară din St Petersburg, Rusia. Pentru moment, lecțiile de limba rusă au fost sistate deoarece Nastia a trebuit să se întoarcă în țară pentru a rezolva problemele birocratice cu viza de ședere, dar de îndată ce se va își va realua proiectele.

Lavinia Iancu

Comentarii

  1. Cornel spune:

    Anastasia este din orasul Petrozavodsk. Republica federativa rusa Karelia 😉