Oltenita medaliata cu bronz la Washington

Patru medalii pentru Romania la Olimpiada Internaţională de Chimie

 

În perioada aceasta medaliile prețioase și prestigioase pentru România nu vin doar de la Jocurile Olimpice de la Londra, ci și de peste ocean. Proaspăt absolvent al liceului Neagoe Basarab din Oltenița și Olimpic Internațional la Chimie, Silvian Baltac, face încă o dată cinste României și orașului dunărean pe care le-a reprezentat.

Olimpicii români ( Silvian Baltac, foto dreapta) | sursa: realitatea.net

Silvian a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internatională de Chimie( IchO), competitie anuală dedicată celor mai talentați elevi când vine vorba de chimie. Anul acesta, Olimpiada a fost găzduită de Statele Unite ale Americii, în perioada 21-30 iulie 2012 la Universitatea din Maryland, College Park. Organizatorul oficial al evenimentului a fost The American Chemical Society(ACS) , unde 78 de țări au fost așteptate să concureze,  iar sponsorul oficial al evenimentului a fost compania Dow Chemical. Concursul a constat în examene scrise și  o probă practică susținute în cadrul Universității Maryland, dar a inclus și excursii culturale și știintifice organizate în zona metropolitană a Washington D.C.

Programul a fost conceput să stimuleze interesul elevilor pentru chimie prin exerciții care necesitau creativitate și cereau căi proprii de rezolvare. De asemenea, își propune să încurajeze contactele internaționale între pasionații de chimie, relații de prietenie între tinerii de diferite naționalități care lucrează în acest domeniu,  cooperarea între oameni, dar și un schimb de practici pedagogice și împărtășirea propriilor experiențe din domeniu. Olimpiada Internațională de Chimie pentru elevi oferă oportunitatea unei întreceri la cel mai înalt nivel, dar și constituirea unei rețele de tineri pasionați de chimie trecând peste granițele fizice și culturale ale participanților.

Fiecare țară participantă a fost reprezentată de  o echipă de elevi ale căror cunoștințe și abilități erau testate pe parcursul a unui laborator de 4 ore și a unui examen teoretic ce dura 5 ore. Delegația țării era însoțită de 2 mentori.

Olimpiada Internațională de Chimie se întoarce pe meleagurile americane cu ocazie  celei de-a 44-a ediție, prima oara  desfășurându-se pe teritoriul Statelor Unite în anul 1992.

Romania a trimis la Washington o echipa formata din 3 băieți și o fată, Vlad Băcăuanu, absolvent al clasei a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, care şi-a depăşit performanţa anterioară şi a obţinut medalia de aur,  Maria Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) si Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti) care au obținut argint și George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Oltenița, județul Călărași), care a fost medaliat cu bronz.  La ediţia din acest an au participat 282 de concurenţi din 78 de ţări, iar delegația română și-a îmbogățit palmaresul cu metale cu valențe mari atât pentru premianți, dar mai ales pentru țară.

Performanţa românilor a fost recompensată cu mii de like-uri şi share-uri pe reţelele sociale .

Felicitari, români! Respect, Silvian Baltac!

În curând , interviu video cu olimpicul olteniţean !

Lavinia Iancu

Comentarii

 1. Soare spune:

  Felicitarii!!!!!!

 2. Deni spune:

  Felicitari tuturor,in special lui Silvian!!!

 3. cnv spune:

  bravo copile! felicitari!!!

 4. S. Petrisor spune:

  Felicitari tuturora. Acest grup aduce inca o medalie romaniei si totodata ridica oarecum roamania

 5. mugur spune:

  Felicitari !!!!!

 6. DORU spune:

  eu intreb asa: copii astia de ce nu s recompensati? au mai putin talent decat un luptator de judo care se supara ca nu a fost felicitat de presedinte? au muncit mai putin?> nu cred. felicitari, eu sunt madru ca sunt din Oltenita!

 7. Dumitrescu spune:

  Felicitari,Silvian!

 8. Ana Maria spune:

  Felicitariii..:x