Spitalul Municipal Olteniţa între viaţă şi moarte

Luna august a fost luna când furnizorii spitalului olteniţean au primit datoria cuvenită, iar o parte din datoriile la utilităţi a fost de asemenea achitată prin aprobarea unei sume de bani în şedinţa lunii iulie a Consiliului Local. Spitalul Municipal Olteniţa trece printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar, principalul motiv este lipsa unei finanţări constante. După ce spitalele din România au trecut în administrarea consiliilor locale, multe din acestea nu au putut fi susţinute financiar şi au intrat în lichidare. Altele au reuşit şi reuşesc să supravieţuiască găsind resurse financiare, iar o altă parte restrânsă de altfel a acestor spitale beneficiată de o bună susţinere financiară.

Spitalul Olteniţa încearcă să supravieţuiască

Spitalul Olteniţa pendulează între două situaţii: a fi desfiinţat şi a rămâne funcţional, dar cu o altă structură.

Directorul unităţii, dr. Liana Petculescu, ne declară că au fost făcute demersuri la Casa Naţională de Sănătate, astfel încât s-au obţinut contracte la valoarea maximă pentru pacienţii contractaţi: „Luna aceasta s-au plătit furnizorii în valoare de 2 miliarde de lei vechi, iar o parte din datoriile la utilităţi de 1 miliard de lei vechi a fost plătită ca urmare a aprobării consilierilor în ultima şedinţă a sumei respective. Noi sperăm ca plata utilităţilor să fie sprijinită în continuare de Consiliul Local şi mai sperăm într-o rectificare de buget la valoarea maximă a contractului, pentru restanţa din luna aprilie 2012, rectificare ce ar putea ajuta spitalul la plata furnizorilor în proporţie de 75-80%” declară managerul Liana Petculescu. Aceasta mai spune că înfiinţarea unui centru de urgenţe în spital ar putea ajuta la desfăşurarea în bune condiţii a activităţii spitalului Olteniţa „Dacă se va înfiinţa Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) salariile angajaţilor din acest serviciu va fi asigurat de Ministerul Sănătăţii. Vom avea siguranţă la cheltuielile de personal, precum şi la asigurarea medicamentelor şi a materialelor sanitare” mai spune dr. Petculescu.

Pe marginea subiectelor „păstrarea spitalului Olteniţa” sau „manageriatul Spitalului Olteniţa” persistă în prezent discuţii controversate între administraţia publică locală, o parte din consilieri şi un segment al personalului medical din unitatea spitalicească.

Spitalul Oltenita, intre viata si moarte

Spitalul Olteniţa a fost preluat anul trecut de Consiliul Local cu datorii

Spitalele din România au trecut în administrarea consiliilor locale printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă în urmă cu doi ani. Ministerul Sănătăţii a transferat spitalele curate, cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, adică plata datoriilor peste termenul de scadenţă, sumă care s-a ridicat la aproximativ 673 de milioane de lei. Descentralizarea a creat astfel premisele unei restructurări profunde a sistemului sanitar, inclusiv de reorganizare, acolo unde a fost nevoie, în alte tipuri de unităţi spitaliceşti.

Anul trecut, Guvernul a aprobat un program prin care 67 de spitale administrate de autorităţile locale au fost transformate în cămine de bătrâni. Căminele primesc finanţare din fonduri ale Ministerului Muncii, o parte din personalul de medici şi asistenţi medicali a fost preluată la căminele de bătrâni, iar o altă parte a primit posturi vacante în sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate. Autorităţile locale care nu au fost de acord cu transformarea spitalelor pe care le administrează în cămine de bătrâni au pierdut finanţarea.

Spitalul Municipal Olteniţa a fost preluat anul trecut de Consiliul Local Olteniţa cu datorii.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. MARIANA spune:

    Daca nici de sanatatea orasului nu ne pasa,atunci ce sa mai zicem de celelalte probleme! Sunt atatea de rezolvat,dar daca nu avem sanatate,nu avem nimic!