Autorităţile locale olteniţene şi consilierii vor sensuri giratorii la Olteniţa

Consilierii olteniţeni au votat o hotărâre care vizează aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Amenajare sens giratoriu şi intersecţii în municipiul Olteniţa”.

Plecând de la premiza că semafoarele în Olteniţa nu constituie o variantă potrivită pentru bunul mers al circulaţiei, autorităţile publice locale actuale au decis să pornească demersurile pentru amplasarea a două sensuri giratorii în municipiul de la malul Dunării, unul la intersecţia Bulevardului Republicii cu Tineretului şi celălalt la intersecţia Bulevardului Tineretului cu Mărăşeşti.

foto: google street view

Printre motivaţiile exprimate cu privire la amplasarea acestor obiective, există şi aceea că această găselniţă pentru cele două intersecţii va urmări fluidizarea traficului rutier în intersecţii şi parcurgerea acestora într-un timp mult mai mic faţă de situaţia din prezent. În expunerea de motive semnată de primar Petre Ţone, mai sunt menţionate câteva argumente cu privire la construcţia acestor sensuri giratorii. Este vorba de economii din scăderea timpului de parcurs, facilităţi pentru dezvoltarea zonei, obţinerea performanţei dorite şi asigurarea siguranţei circulaţiei, îmbunătăţirea accesibilităţii în zonă, realizarea unui confort sporit pentru participanţii la trafic, reducerea zgomotului produs de autovehicule deoarece sunt mai puţine porniri/opriri decât în cazul unei intersecţii clasice. „Unul din obiectivele strategice majore îl reprezintă realizarea unei creşteri şi dezvoltări durabile a municipiului pe termen lung, pe baza unei infrastructuri urbane bine planificate, construită şi întreţinută eficient.” se arată în expunerea de motive a primarului Ţone Petre.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de o societate din Bucureşti, R.T. Project Evolution.
Intersecţiile cu sens giratoriu sunt intersecţii cu circulaţia dirijată, unde se aplică regula priorităţii de stânga. Prin urmare, vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate faţă de cele care pătrund într-o astfel de intersecţie.

Odată cu apariţia intersecţiilor de acest fel, multi şoferi s-ar trezit în postura de a nu prea şti cum trebuie să semnalizeze, cum să se încadreze sau cui să dea priorite la intrarea în sensul giratoriu. Astfel, din cele 2-3 benzi ale unei intersecţii se foloseşte numai una, circulaţia este îngreunată şi se ajunge la nervi, claxoane, înjurături sau “semne de prietenie” cu mâna.

Aşteptăm cu nerăbdare folosirea acestor sensuri, dar mai ales să vedem cum se va deplasa sau descurca un autocar în aceste intersecţii, ştiut fiind faptul că din portul Olteniţa şi către portul Olteniţa circulă numeroase autocare cu turişti străini, în special în perioada de vară.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Cristi spune:

  Asa da.Intr-un oras ca Oltenita,unde nu este un trafic infernal,nu este nevoie de semafoare ci de aceste sensuri,care sunt folosite de mai toate orasele europene.Acum ramane de vazut cum se vor acomoda soferii olteniteni cu noile reguli de trafic,odata cu introducerea lor.

 2. AleCs spune:

  Da, o idee minunata pt orasul nostru!

 3. Ana-Maria spune:

  Felicitari d-rei Cristina pentru proiectele initiate! 🙂

 4. alex spune:

  asta ne mai trebuia k in rest avem de toate, mai bine ar asfalta bd Republicii k e praf, la ce trafic avem ar fi buna si o autostrada suspendata sa fim la nivel european si noi…. asteptam viitoarele proiecta cu nerabdare

 5. cristi spune:

  Ar trebuii asfaltata soseaua portului nu sa se puna limitatoare de viteza ca nu impiedica cu nimic alea

 6. Ionescu Claudiu spune:

  In oltenita este o saracie lucie..nu sunt locuri de munca..nimic!!
  Noi in schimb avem o problema…legata de trafic…incredibil…
  Mai era unu care visa pasarele :), acum sta in pat si se uita la televizor, sper sa nu aiba aceeasi viziune si implicit soarta din actualul primar…

  Nu mai zic ca sunt o gramada de drumuri distruse si strazi neasfaltate…..dar noi avem nevoie de sensuri giratorii….

 7. Dr. Main C spune:

  Intrebare : ce studii au acesti consilieri ? prea isi dau cu presupusul de parca ar fi la piata !

 8. Alex spune:

  Si semafoarele vor fi aruncate la gunoi 😀

 9. emilia spune:

  Pisica cand nu are ce face se invarte in jurul cozii !!!!

 10. florin spune:

  Dar acum 1 luna sa platit suma de 12.500 lei pentru refacerea si repararea semafoarelor,daca studiile erau facute(cred ca nu s au facut intro zi) de ce sa mai cheltuit suma respectiva??????????un bloc pentru tinerii casatoriti nu credeti ca ar fi mai util?

 11. valica spune:

  Sunt de toate in Oltenita …au mai ramas sensurile giratorii de facut

 12. Radu Oncescu spune:

  Semafoarele sunt foarte bune.
  Partea proastă este că sunt sincronizate „după alt fus orar” , într-o exprimare spațio-temporală.

 13. florina spune:

  nu mai aveti ce sa faceti cu banii stransi de la noi ?
  alte lucruri mai arzatoare nu le vedeti ? la ce firma „”capusata de voi „””vreti sa platiti
  ?asta era urgenta in acest oras numit -municipiu- ?

 14. OCTAVIAN spune:

  Nu ar fi rau!

 15. ela spune:

  La un oras asa ,,mare”……merge un sens giratoriu……un creier mic pt. un oras si mai mic!!!!!

 16. marius spune:

  de toate promitetzii ca facetziii, dar nimik nu-mai in buzunare bagatzii

 17. mariano197761 spune:

  @ domnilor olteniteni….cum aveti tupeul de a va intreba cumva ce studii au consilierii nostri de la primarie sau cu ce sau ocupat in viatza anterioara?…pai tot orasul stie si vorbeste pe la colturi : unul juca poker, altul lipea tranzistoare si condensatoare, altul vindea chilipiruri pe centru, altul vindea si cumpara actiuni si cupoane….altul…, vindea inghetzata si sucuri la pahar pe centru…..altul patron de bar….si voi, , chiar va doriti sa mearga totul struna in acest municipiu oltenitza?….bagati-va mintile in cap…..multi spun prin oras: o sa il regretam pe milescu precum pe ceausescu….ala a miscat ceva pe aici , cu toate ca…dar in fine, ceva sa miscat, dar de cand….nu se misca nimik in afara de anumite prostii si proiecte de vis penale….iliescu a facut ceva pe la noi?….sau vre-un ucenic psd-ist?….orgoliul sta in buzunar, in interes personal…..sens giratoriu ne mai trebuie ca, de 1 decembrie, armata si jandarmeria sa defileze numai in cerc pana ametesc, si astfel sa nu se mai poata monta si anumite schene pentru artisti si cantareti cu anumite ocazii aniversare, decat numai la petrom daca s-ar putea, la iesire din oras….precum sa dorit si cu balciul…..astia sunt culmea……chiar ati luat-o razna nestimati consilieri…..oltenitza arde si primaria se piaptana…..sper sa cititi comentariile tuturor de pe aici , voi, care ati fost mai mult sau mai putin alesi de noi…..si sa mai trageti si anumite concluzii…populatia acestui municipiu are alte nemultumiri, nu prostii de genul, stadion si sensuri giratorii…….sa fiti iubiti pecat va iubesc cei care nu va agreeaza….luminatziile voastre…..

 18. Ganditorul spune:

  BANII CARE AU FOST CHELTUITI PENTRU SEMAFOARE TREBUIE SA SE INTOARCA IN BUGETUL LOCAL! CINE RASPUNDE?

 19. Marian Chirnogeanul spune:

  A sosit vremea ca cei alesi sa faca niste bani… doar s-a cheltuit in campania electorala sume maricele. Poate ca un transplant de creier sau de inima pt cei alesi ar fi investitia de care avem nevoie… 😐

 20. remo spune:

  ar fi mai frumos daca in mijlocul sensului giratoriu din centru ar fi mutata si statuia de la parculet

 21. Laurentiu-George Chiforescu spune:

  Nu stiu de ce dar mi-e simpatic Tone Petre, poate o sa mai starpeasca din familiile astea de smecheri, nu sunt prea convins, ii regret pe Milescu si pe Stefan, stiti cum, urlu noaptea si ma perpelesc, cum ne-om decuraca noi daca ramanem si fara basescu, pdl (nu am litere mai mici sa le scriu numele)… Sa mai puneti niste borduri, dar mai inalte, sensuri giratorii in toate intersectiile, semafoare si camere la fel, ce porcarii, bani cheltuiti degeaba, impotriva poporului, de ce nu sta masina cu radarul la benzi sa vada cum se invart niste retardoni pe acolo cu demaraje de c******t, nu stiu sa mearga cu masinile alea, daca ar fi smecheri ar pleca doar din ambreiaj, fara acceleratie, orice prost stie sa apese accelelratia la fund si sa dea brusc drumul la ambreiaj, din pacate insa nu prea stiu ce sa faca dupa aceea, am asistat la scene de tot rasul (daca nu ar fi fost dramatice), dupa demarajele alea nu prea sunt in stare sa tina directia si erau sa se urce pe trotuare peste femei cu copii in carucioare, peste oameni in varsta, oricum nimeni nu este in siguranta, chiar si cineva care se poate misca mai usor este in pericol pentru ca nu se asteapta sa fie ucis, zdrobit, pe trotuar in timp ce asteapta sa se faca verde…

 22. Peter spune:

  Desi Olteniteanul nostru este nemultumit indiferent de ce vrea sa se faca in acest oras, problema „traficului” este cu adevarat o problema majora. Incepand de la semaforizare cand brusc au inceput sa se formeze cozi de masini in intersectii sau, cealalta extrema cand stai la rosu si trece un boschet luat de vant in genul filmelor traditionale din vestul salbatic, sensul giratoriu este strict necesar in acest orasel aglomerat mai ceva decat Bucurestiul. Locurile de munca si salariile mizere indeplinesc inca toate conditiile pentru a nu suferii vreo modificare. Starea generala de spirit a oltenitenilor se va imbunatatii si se va modifica considerabil cand vor sta la semafor si in viitor vor trece si prin sensul giratoriu pentru a ajunge la locul de munca bine platit sau catre diverse institutii ale orasului pentru a merge din ghisee in ghisee (eventual pentru ridicarea ultimului „salariu” de somer). Eu unul apreciez ceea ce vor sa faca si abea astept sa ma invart in sensul giratoriu de 4-5 ori ca sa ma hotarasc pe unde sa merg mai departe. Cred ca va fi o senzatie unica…

 23. Peter spune:

  SA NU UITATI DE PASAJE SI PODURI SUSPENDATE VA ROG…PENTRU FLUIDIZARE DE BUZUN…..TRAFIC, SCUZE. SI NU STIU CUM A RAMAS CU FANTANA ARTEZIANA DE LANGA PRIMARIE….PERIFERIA DUCA-SE IN MASA…..SUNT BOSCHETII CAT BLOCURILE SI STALPI DE ILUMINAT CU LUMINA NEAGRA, ULTIMA TEHNOLOGIE. CA SA NU MAI ZIC CA NE RUPEM MASINILE PRIN TOT ORASUL ASATA MARE SI GREU DE ASFALTAT. PROSTI SUNTEM NOI…DAR CE SA FACI? SPERANTA MOARE ULTIMA SI NOI ODATA CU EA.

 24. bogdan spune:

  sa vedeti accidente cand vor da drumu la giratoriu. deci pun pariu aici pe forum. accidente garla vor fi. apropo trecerea de pietoni acum e in sensul giratoriu. io ce fac opresc in sens ca sa treaca pietonii. stiu ca in sens nu opresti nu parchezi nu nimic. abia ne-am obijnuit cu semafoarele alea puse pe bani grei acum 3 ani din care 1 an nu au mers. deci daca nu avem accidente cam 5 10 pana la sf anului acolo io ma las da meserie. sa asfalteze strazile, aaa si sa faca trotuarele ca oltenitza veche arata ca Cecenia dupa razboi. abia astept pa 29 sa dau examenu auto si io n-am vazut in viata mea un sens giratoriu. e perfect.