Consilierii olteniţeni caută soluţii de rezolvare a problemelor din spital. Directorul Liana Petculescu şi-a depus demisia

De ceva vreme, situaţia financiară şi organizatorică a spitalului olteniţean reprezintă o problemă pentru municipalitatea actuală, date fiind condiţiile privind modul cum sunt tratate instituţiile spitaliceşti din ţară de către ministerul de resort. După ce spitalul a fost preluat de Consiliul Local Olteniţa, sarcinile membrilor acestuia au căpătat amploare, dar au constituit şi o provocare pentru a rezolva o situaţie şi a găsi soluţii de lucru. Consilierii au fost şi sunt nevoiţi să vină cu iniţiative benefice şi viabile de mai bine de un an pentru funcţionarea spitalului, exact de când instituţia le-a intrat în administrare şi în acelaşi timp spitalul să rămână în Olteniţa, locul unde cei aproximativ 80.000 de oameni de pe raza municipiului arondaţi unităţii medicale să-şi găsească speranţa de însănătoşire, alinare, centrul medical de recuperare.

Problema spitalului discutată în şedinţa Consiliului Local din august 2012

La ultima şedinţă de Consiliu Local, primarul Petre Ţone a amintit celor prezenţi în sala de şedinţe de datoria de 13 miliarde de lei a spitalului. În declaraţia sa, acesta a vorbit şi despre mărirea indicelui de complexitate al spitalului, care la ora actuală este de 0,72% şi va trebui adus la 0,85%.

Petre Ţone vorbeşte şi despre crearea Compartimentului de Primiri Urgenţe în spital ca o soluţie de a păstra spitalul în municipiu, compartimentul fiind secţia ce va fi strict legată din toate punctele de vedere de Ministerul Sănătăţii. Această variantă de lucru pentru spital a fost propusă încă din mandatul trecut, când la o vizită ]n Olteniţa a secretarului de stat din minister Raed Arafat, primarul de la acea vreme, Costinel Milescu, a solicitat oficialului să fie partener cu Olteniţa la proiectul constituirii CPU, să sprijine iniţiativa înfiinţării unei secţii de urgenţe în spitalul olteniţean, iar ministrul secretar de stat să vegheze nu doar asupra staţiei SMURD înfiinţată atunci la Olteniţa, cât şi asupra compartimentului de urgenţă.

În altă ordine de idei, în şedinţa de Consiliu Local mai sus amintită, Petre Ţone spune că s-a ajuns cu contractul cu Casa de Sănătate la o maximizare. Astfel spitalul va avea aproximativ 2 miliarde în plus pe lună, adică cheltuieli de funcţionare ce trebuie acoperite. Acesta vorbeşte despre mărirea veniturilor şi scăderea cheltuielilor. În discursul său din şedinţă, actualul primar a adus în discuţie faptul că directoarea spitalului, dr. Liana Petculescu, urma să depună decizia de renunţare a funcţiei pe masa sa în zilele ce urmau.  Contactată telefonic aceasta avea déjà demisia depusă la ora când şedinţa se desfăşura. Petre Ţone declară “Doamna directoare a luat o hotărâre bună, în urma discuţiilor avute voi avea demisia pe masă, vom schimba inclusiv conducerea spitalului”.

 

Managerul spitalului Olteniţa, dr. Liana Petculescu, ne prezintă poziţia sa şi ne spune motivul demisiei

Cea care este director de mai bine de 10 ani şi care a contribuit la buna funcţionare a spitalului în limitele posibilităţilor financiare şi a modului de organizare a unităţii, a dat câteva lămuriri cu privire la această demisie: “În cei 10 ani de manageriat al spitalului nu mi-a fost deloc uşor din cauza subfinanţării permanente a spitalului, ţinând cont că unitatea medicală din anul 1985, de la punerea sa în folosinţă, nu s-a aflat la standardele cerute de normele în vigoare. Pe parcursul anilor au apărut norme şi ordine care au reglementat funcţionalitatea în secţii şi celelalte compartimente, ceea ce a însemnat alte costuri. Să nu uităm că acel combustibil folosit pentru încălzire îl achiziţionam foarte greu pentru că nu aveam resursele financiare suficiente şi dacă nu eram ajutaţi de Petrom, pacienţii ar fi îngheţat în spital. Spitalul a trecut prin perioade foarte grele de finanţare, iar eu permanent trebuia să găsesc sponsori. Datorită acestor sponsori pot spune că spitalul a supravieţuit. Cu toate greutăţile vieţii am reuşit să trecem cu bine criza până anul acesta şi să ne încadrăm în 2011 în cheltuielile de personal (70%) şi celelalte cheltuieli de care depinde funcţionalitatea unui spital: medicamente şi materiale sanitare, utilităţi, utilităţi a căror valoare se ridică la aproximativ un miliard în timpul iernii, hrana, materiale de dezinfecţii şi curăţenie, service-uri de întreţinere pentru aparatura medicală şi lifturi, aprovizionare cu oxigen şi altele absolute necesare.” ne spune dr. Liana Petculescu, cea care a oferit de-a lungul activităţii sale tratamente miraculoase atâtor copii bolnavi, ridicându-i de pe patul de spital.

Managerul spitalului va rămâne interimar 30 de zile de la depunerea demisiei până la sosirea noului director, care, conform unor zvonuri neoficiale, va fi fostul director al spitalului din Budeşti, spital desfiinţat la 1 aprilie 2011.

Liana Petculescu ne vorbeşte în continuare despre problemele apărute în spitalul olteniţean în anul 2012 şi ne spune care au fost motivele demisiei sale: “Prin reducerea numărului de paturi, contractul cu CAS Călăraşi a fost mult mai mic, deşi numărul de pacienţi internaţi la noi a rămas constant faţă de anii precedenţi. Acest lucru a dus la imposibilitatea de a ne plăti furnizorii. Am reuşit să acordăm salariile. Nu consider că am fost un manager indiferent faţă de numeroasele probleme ale spitalului şi că m-am implicat cât a fost posibil pentru rezolvarea acestora. În prezent, am făcut demersuri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru majorarea contractului la valoarea maximă, lucru care s-a realizat, noi având pacienţi internaţi chiar şi peste această valoare. Aşteptăm rectificarea de buget care este în curs de efectuare în această lună. Nu se cunoaşte încă suma pe care o vom primi pentru a diminua astfel  procentul cheltuielilor de personal şi datoriile către furnizori. Din cauza greutăţilor existente şi a sănătăţii mi-am depus demisia. Voi rămâne în continuare devotată specialităţii mele de medic pediatru în cadrul spitalului, unde am lucrat atâţia ani. Demisia mea nu are conotaţie politică.” a declarat pe final dr. Liana Petculescu.

 

Personalul medical din spital comentează

Gurile rele spun altceva vis a vis de această demisie. Adevărul este cunoscut de puţine persoane şi bănuit de mai multe persoane. Însă colegii pediatrului Liana Petculescu, medici, asistenţi sau personal auxiliar au doar cuvinte de laudă la adresa doctoriţei care i-a condus şi a dus frâiele spitalului ani de zile. Motivele demisiei acesteia poate că sunt întemeiate şi cele spuse în declaraţia de presă, însă noi, conform unor zvonuri, suntem convinşi de cu totul alte lucruri şi este păcat că atunci când se produc schimbări într-un sistem, acestea să genereze disensiuni, comentarii puerile, şicane, discuţii inutile care nu aduc decât dezavantaje şi neplăceri în jur, care împiedică continuarea unor proiecte aşa cum au fost ele iniţiate.

Sperăm ca noua conducere a spitalului să fie una care să promoveze valorile, să fructifice un management bun, să aducă beneficii spitalului, aşa cum şi medicul pediatru Liana Petculescu a făcut-o neostoit timp de mai bine de 10 ani.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Viforel Dorobantu spune:

  Daca orice schimbare la nivelul managementului oricarei institutii bugetare se va face consultandu-se specialistii din domeniul respectiv, nu ar fi nici o problema! Ma indoiesc ca in Romanica zilelor noastre se intampla acest lucru! Mult respect si recunostinta DOAMNEI director Liana Petculescu!

 2. radu adriana spune:

  cat o trai acest spital,daca o mai trai mult…….director ca d-na dr.Petculescu nu se mai gaseste,daca nu era dansa cadea demult acest spital,mult respect pt d-na dr.care este un om minunat…….

 3. sarivan maria spune:

  Societatea se conduce cu mintea nu cu inima.Nicolae Iorga.

 4. remo spune:

  urgente, pedriatie si chirurgie…acestea ar fi primele prioritati dupa care in functie de fonduri si celelalte sectii si trebuie implementata o mai mare disciplina profesionala in randul cadrelor medicale, eventual ar trebui reexaminati profesional, pentru ca angajarile au fost facute asa cum se fac in toata tara…daca ne dorim un spital de nivel occidental atunci trebuiesc luate si masurile de rigoare, daca nu…deschidem usa spitalului cu capul in continuare

 5. remo spune:

  pediatrie*