Masa Critica, miscare internationala cu priza la tinerii olteniteni | Vezi VIDEO

Laurențiu, Marian, Mugur și Paul sunt cativa dintre membrii fondatori ai Masei Critice din Oltenița care s-au aventurat într-o călătorie pe două roți din Oltenița, până în Bulgaria, în localitatea Veliko Tarnovo.  Masa Critică este o mișcare internațională ce s-a catalizat prin anii ‘90 și reprezintă o comunitate care promovează în principal mersul pe bicicletă ca mijloc alternativ de locomoție, mai ales în mediul urban. Masa Critică nu are un lider sau o organizare formală efectiv, bicicliștii se strâng în general în ultima zi de vineri a fiecărei luni, la o anumită oră și într-un anumit loc și circulă prin oraș încurcând deliberat traficul tocmai pentru a atrage atenția șoferilor asupra mișcării pe care o reprezintă.

Oltenița figurează pe harta internațională a bicicliștilor odată cu decizia lui Laurențiu  de a convoca bicicliștii din Oltenița, iar ideea lui a coincis cu a lui Paul care dorea același lucru, iar în prima jumătate a anului, oltenițenii și-au scos bicicletele din garaj, uscătoare de bloc și alte spații de depozitare și și-au dat întâlnire în parcul mare.

Pe internet, „criticii” comunică prin intermediul unui grup de facebook, unde își anunță viitoarele ieșiri la pedalat, își împărtășesc fotografiile și filmările cu bicicleta sau postează materiale de interes pentru comunitatea Masa Critică.

Grupul din Oltenița al Masei Critice numără aproximativ 100 de membri care au participat măcar o dată la întâlniri, membrii sunt în principal tineri, cei mai mici fiind în vârstă de 10 ani, dar și din generația adultă. Cei dornici pot veni pe două până la opt roți de diferite mărimi. Masa Critică pledează pentru orice mijloc nemotorizat de locomoție, cel mai frecvent, ei se prezintă pe bicicletă sau pe role.

Recent, Laurențiu, Marian, Mugur și Paul au fost la Veliko Tarnovo, ocazie cu care au pedalat  peste 9 ore efectiv, iar durata călătoriei Oltenița-Veliko cu tot cu pauze a durat aproximativ 13 ore, conform calculelor și kilometrajului înregistrat de băieți.  Cei patru au trecut Dunărea pe Podul Prieteniei de la Giurgiu la Ruse, iar destinația finală a fost Veliko Tarnovo. Itinerarul era în plan de mai mult timp, dar cu puțină mobilizare și câteva fonduri de la sponsori s-a materializat. Destinația a fost aleasă în urma unui material văzut de băieți pe rețelele sociale, iar locația s-a dovedit accesibilă cu puțin efort din partea bicicliștilor. Au mai existat încercări timide de mobilizare a bicicliștilor oltenițeni și înainte de Masa Critică, dar această mișcare a reușit să mobilizeze cu destulă ușurință, probabil și datorită noilor media care a permis bicicliștilor să dea sfoară în țară. În prezent, pagina de facebook a proiectului din Oltenița numără aproximativ 200 de prieteni.

Cursele se desfășoară în atât în Oltenița, dar mai ales în afara orașului, destinațiile fiind comunele limitrofe Olteniței, dar nici cursele offroad nu sunt neglijate, curse în care se aventurează cei mai inițiați.

Adepții sportului pe roți pot contacta comunitatea pe facebook pentru a afla intinerarul următoarelor ieșiri.

Lavinia Iancu

Comentarii

 1. Laurentiu spune:

  Multumesc Lavinia Iancu ca i-ai dat drumul pana la urma si nu m-ai mai asteptat 🙂 Multumesc si lui Marius Dociu si olteniteanul.ro si in numele baietilor!
  Trebuia sa zicem in video ceva si de sponsori, dar zic acum:
  Multumim Primariei Oltenita si domnului primar Petre Ţone pentru suma de 500 de lei, MC Service SRL respectiv domnului Milescu Costinel – 200 de lei si Azaro Travel si doamnei Vichi Luminita Marin – 100 de lei.
  Cand o sa reusim sa povestim si varianta noastra, o sa detaliem inclusiv cheltuielile 🙂
  „Gramada cere varf!!” asa ca puneti mana si luati-va biciclete ca pregatim ture noi :))

 2. Radu Oncescu spune:

  Felicitări băieți.Și poate mă învățați să merg din nou pe biclă că uitași :)))

  PS: Aveți și un e-mail de la mine pe adresa Oltenițeanului 🙂

 3. johny test spune:

  sunt prietenii mei :DDDDD

 4. batista spune:

  tineto tot asa

 5. batista spune:

  yla de ce na fost cu voi