VIDEO * Olteniteanul Ionuţ Stoiciu, plutonier la I.S.U Calarasi, dublu campion naţional la proba „Scara de fereastră”

Plt. Ionuţ Stoiciu, coechipier al lotului sportiv din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” (ISU) Călăraşi, a reuşit performanţa de a doborî de două ori recordul naţional la proba „Scara de fereastră”. Perseverenţa şi implicarea sufletească de care a dat dovadă de-alungul anilor au fost răsplătite pe măsură, dat fiind faptul că a obţinut numeroase titluri prestigioase, demne de munca depusă.

Plt. Ionut Stoiciu (foto stanga) | sursa: facebook.com

Dorind să aflăm cât mai multe detalii despre cariera unui campion, plt. Ionuţ Stoiciu ne-a acordat un interviu amănunţit privind cariera sa de succes.

Reporter: Cum a început cariera ta ca pompier?

Ionuţ Stoiciu: Înainte când te încorporai în armată la pompieri, erai supus unor selecţii în funcţie de înălţime, condiţie fizică, abilităţi sportive. La rândul meu am fost supus acestor selecţii în urma cărora am fost încorporat în octombrie 2004 şi o perioadă de patru luni am executat la Olteniţa. Apoi, la recomandarea unor colegi, am fost trasferat la unitatea din Călăraşi unde, până în 2006, am participat la incendii, inundaţii şi tot felul de incidente nedorite. În 2006 am fost desemnat participant al lotului sportiv de unde şi astăzi fac parte.

Rep.: A fost vorba de o pasiune mai veche pentru această meserie?

Ionuţ Stoiciu: Nicidecum! Am ales să particip la concursul de selecţii dintr-un impuls. Nu ştiam foarte bine ce presupune, nu conştientizam cât suflet poţi pune atunci când viaţa unor oameni se află în mâinile tale. În perioada 2004 – 2006, am învăţat ce înseamnă cu adevărat să fii pompier. Pot să spun că mi-a plăcut din prima clipă, de la primul incident. E uimitor şi ai o satisfacţie sufletească enormă când ajuţi persoane aflate la ananghie, la necaz. Mulţumirea pe care o primeşti depăşeşte orice noţiune de sărbătoare, weekend, sau nopţi nedormite. Trebuie să recunosc că m-am înrolat fără să am o pasiune specială, dar pe parcurs a început să-mi placă atât de mult încât acum face parte din viaţa mea.

Rep.: Cum ai obţinut postul de coechipier al lotului sportiv?

Ionuţ Stoiciu: Am obţinut postul datorită recomandărilor unor colegi de la Olteniţa care au văzut că am aptitudinile necesare pentru a face parte din lotul sportiv de la Călăraşi. În anul 2006 am fost angajat în cadrul unităţii de la Călăraşi de unde fac parte şi în prezent.

Rep.: Ce înseamnă lotul sportiv pentru tine?

Ionuţ Stoiciu: Lotul sportiv reprezentă pentru mine o parte din viaţa mea. După şase ani de muncă asiduă sunt foarte mândru şi fericit că fac parte din această echipă.

Rep.: Câtă muncă presupune un concurs?

Ionuţ Stoiciu: Pregătirea unui concurs presupune câteva luni bune de antrenament zilnic, de luni până vineri câte opt ore. Antrenamentele sunt solicitante pentru că luptăm fiecare să scoatem timp cât mai bun la fiecare probă, să existe un exerciţiu curat, fără greşeală. Datorită acestor antrenamente riguroase am reuşit să ocupăm prima treaptă a podiumului atâţia ani şi întotdeauna ne-am ambiţionat indiferent dacă am câştigat sau am pierdut.

Rep.: Anul acesta ai doborât recordul naţional la individual la proba „Scara de fereastră”. Este primul de acest gen?

Ionuţ Stoiciu: Nu este primul record naţional la individual pe care îl dobor. În 2006 am reuşit performaţa aceasta pentru prima oara, imediat cum am intrat în echipă, am obţinut un timp de 14,97 de secunde. Sunt foarte mândru pentru că recordul a rămas acelaşi timp de patru ani, apoi colegul meu, plt. Adrian Moraru, a obţinut în 2011 un timp de 14,96 de secunde. Anul acesta a fost al doilea record pe care l-am stabilit, tot la aceeaşi probă unde am obţinut un timp de 14,68 de secunde datorită antrenamentului şi pregătirii excesive.

Rep.: Cum a acceptat echipa locul II la faza naţională de anul acesta?

Ionuţ Stoiciu: Lotul sportiv este o echipă. Toţi suntem afectaţi că am obţinut locul II la naţională. Eu unul şi acum retrăiesc momentul dar în acelaşi timp mă şi motivez, mă ambiţionez ca la anul să dau mult mai mult randament. Anul acesta nu ştiu ce s-a întâmplat cu echipa, nu a mai fost atât de omogenă ca în anii trecuţi, dar cu toate acestea am convingerea că după înfrângerea de la naţională, vom fi cu toţii mult mai motivaţi şi cu siguranţă anul viitor vom fi din nou campioni naţionali. În timpul antrenamentelor s-au produs diverse accidentări care au fost resimţite în concurs. Am suspendat într-un fel antrenamentele la „ştafetă” pentru că altfel, riscam să mai fim apţi pentru concurs. Până la urmă mai e nevoie şi de puţin noroc.

Rep.: La ce concursuri ai participat şi te-au impresionat de-alungul anilor?

Ionuţ Stoiciu: Am participat la lotul naţional din 2007, Balcaniada, care s-a ţinut la Sibiu unde am obţinut locul I la proba „Scara de fereastră” şi în 2010 în Bulgaria, la acelaşi concurs unde am obţinut locul III. Condiţiile meteo nu au fost în avantajul meu. Ce m-a impresionat a fost organizarea concursurilor şi condiţiile pistelor.

Rep.: Cum te simţi în postura de campion?

Ionuţ Stoiciu: Sunt campion! Cu toate acestea sunt fericit dar şi trist. Fericit pentru că am reuşit să-mi dobor recordul şi să dau mai mult de la an la an, simt că am evoluat, dar în acelaşi timp sunt trist pentru că echipa nu a obţinut aceeaşi performanţă, drept pentru care mă învinovăţesc. Sunt o persoană foarte perseverentă şi ambiţioasă ce se implică foarte mult în ceea ce face, dar mai presus de toate sunt o fire optimistă şi întotdeauna mă motivez când obţin un rezultat nesatisfăcător.

sursa: observator de calarasi

Comentarii

  1. dragu spune:

    Felicitari !

  2. horatiu spune:

    foarte bine.ma bucur pt realizarea ta personala de a-ti dobora recordul dar si pt noi oltenitenii ca avem cu ce ne mandrii.bv tie