Ucenicii olteniţeni bat la Porţile Credinţei

A 5-a ediţie a Concursului de Artă Plastică şi Iconografie de la Tecuci s-a încheiat şi anul acesta cu premii pentru Olteniţa. Echipa Cercului de Artă Populară din cadrul Clubului Elevilor din municipiul nostru, graţie talentului înăscut al copiilor şi muncii lor, dar şi tenacităţii profesoarei lor de pictură, a obţinut premii de importanţă atât artistică, dar şi de palmares.


În cadrul acestei acţiuni s-au desfăşurat două etape cu două vernisaje. Prima a fost o expoziţie de artă plastică intitulată “Viaţă şi culoare”, la care copiii au participat cu lucrări realizate de acasă. Cel de-al doilea eveniment a fost Concursul Naţional de Iconografie în perioada 3-7 septembrie, desfăşurat sub titlul “Ucenici la porţile credinţei”. La concursul “live”, au participat Pană Anita care a obţinut locul I pentru o icoană pe lemn intitulată “Naşterea Domnului” şi Pană Măriuca, locul II, pentru icoana pictată pe sticlă cu tema “Maica Îndurerată”. La lucrări mozaic Coţofană Maria, elevă de asemenea a cercului, a obţinut locul III cu lucrarea “Peştele, simbol creştin”.
Evenimentul a atras tinere talente şi profesori coordonatori din cadrul Palatelor Copiilor din Bacău, Buzău, Focşani, Galaţi, Brăila, Clubul Copiilor Bârlad, Clubul Copiilor Olteniţa, Bârlad, Tecuci, copiii din Lieşti.

Tabăra de creaţie a luat sfârşit pe data de 5 septembrie a.c., iar acest prilej a fost marcat cu o interesantă expoziţie de artă plastică, ce a avut loc în foaierul Sălii de spectacole „Ioan Petrovici” Tecuci, Cercul de Pictură “Cuvioasa Parascheva” din Lieşti. Pe simeze au fost expuse lucrări ale participanţilor, iar la final a avut loc festivitatea de premiere.

La vernisajul expoziţiei de Iconografie au fost prezenţi profesorii coordonatori, directorul Casei de Cultură Tecuci, Viorel Burlacu, prof. Ioniţă Bebea, prof. Poliana Rusu, iar printre invitaţi s-a numărat şi prof. dr. Aurel Manole, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Galaţi. Galeriile Hellios ale Bibliotecii municipale “Ştefan Petică “ au găzduit pe 7 septembrie începând cu ora 11,00 vernisajul  concursulului naţional de artă plastică şi iconografie.

Potrivit profoarei îndrumător a elevilor, Ecaterina Mitran, cazarea a fost făcută la două mânăstiri din judeţ. Astfel, elevii şi profesorii au petrecut două nopţi la Mânăstirea “Tudor Vladimirescu” şi două nopţi la Mânăstirea “Buciumeni”.

La cealaltă expoziţie de artă plastică “Viaţă şi culoare” au expus copii de la cercurile de artă plastică din Focşani, Galaţi, Brăila, Bacău, Buzău, Vaslui, Iaşi, Oneşti, Bârlad, Tecuci, Lieşti şi fireşte Olteniţa.

Vernisajul acestei expoziţii a avut loc pe 5 septembrie, de la ora 11,30, în foaierul Sălii “Ioan Petrovici” al Casei de Cultură din Tecuci.

Pană Anita a câştigat locul I cu 2 peisaje, Pană Măriuca a expus două lucrări unde păsările au constituit compoziţia şi pentru care fata a obţinut locul I. Coţofană Maria a câştigat locul II pentru realizarea a două lucrări cu natură statică.

Copiii participanţi au fost premiaţi cu medalii şi diplome, iar profesoara lor, Ecaterina Mitran, a primit trofeul concursului. “Am trăit o atmosferă prietenoasă, gazdele au fost primitoare, oferindu-ne condiţii de lucru deosebite, iar cele de cazare au fost inedite. Cina şi micul dejun au fost oferite la mânăstiri. Lucrările în schimb au rămas la ei, aşa cum rămân de altfel în fiecare an. Acestea nu se returnează, rămân nelimitat la Tecuci, probabil vor fi dăruite la un moment dat celor care sponsorizează astfel de acţiuni atât de benefice copiilor. Olteniţa a participat la a 4-a ediţie anul acesta. Totul a fost foarte bine organizat. Mulţumim domnului profesor de artă sacră Bebea Ioniţă. Vreau să vă spun că am primit felicitări pentru prestanţa şi prestaţia copiilor noştri, pentru modul serios cum au lucrat, pentru lucrările lor.” ne spune profesorul cercului de artă din cadrul Clubului Elevilor Olteniţa, Ecaterina Mitran.

Aşadar, concursul de anul acesta de la Tecuci, la care Olteniţa a participat şi ea, a fost sponsorizat de anumite societăţi sau persoane, iar  parteneri în derularea lui sunt Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Galaţi, Clubul Copiilor Tecuci, Biblioteca Municipală Tecuci.

Laura Suzeanu