Preţul la gigacalorie rămâne neschimbat în acest sezon

Olteniţenii care locuiesc la blocuri trebuie să ştie că vor plăti în acest anotimp rece acelaşi preţ la căldură ca şi anul trecut. Astfel gigacaloria rămâne aceeaşi, după cum ne declară directorul Societăţii Termourban, Cornel Ştefănescu.

Interviu cu Cornel Stefanescu, director TERMOURBAN Oltenita

Acesta explică faptul că este nevoie de o majorare de preţ la cel iniţial, dar diferenţa de preţ va fi plătită de primăria olteniţeană. Există un acord de principiu care să acopere diferenţa de preţ.

„Încasările depind de puterea economică a populaţiei, pe de altă parte calitatea serviciilor. Anul acesta am făcut o mică reorganizare şi sunt curios dacă va da rezultate bune. ANRSCE impune 9 % pierderi. Noi stăm bine la acest capitol…Provocarea noastră este o facturare corectă în interiorul scării. Aici colaborarea noastră cu El Saco trebuie să fie esenţială.” explică Cosrnel Ştefănescu, directorul Termourban.

Despre econimisirea căldurii în cazul în care ţevile de la subsol se izolează şi cât plătesc cei care nu mai sunt racordaţi la acest sistem centralizat, directorul Ştefănescu dă în continuare detalii, spunând că orice ţeavă izolată este ferită de pierderi. Directorul Termourban mai spune că în orice situaţie se plătesc părţile comune.

În ceea ce priveşte datoriile către societatea de furnizare a apei calde şi căldurii, consumatorii au de achitat 21 miliarde, 17 miliarde plata şi 4 miliarde de lei penalizările.

Primăria vrea să facă o reducere la penaliăţi

Directorul Termourban ne mai spune că printre rău platnici există persoane care nu au plătit niciodată. Anul acesta s-au făcut 421 de dosare din care 329 au fost trimise în judecată, 238 sunt finalizate cu sentinţe civile, iar 108 au fost trimise la executor.

Ştefănescu ne mai spune că un contract cu El Saco este în avantajul oamenilor. Cel care nu are contract cu El Saco este tratat ca necontorizat, iar cel necontorizat plăteşte mai mult decât ceilalţi.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. ADRIAN M spune:

  Câteva comentarii ale unui fost utilizator al serviciilor prestate de SC TERMOURBAN SRL :
  1. Între preţul (real) de producţie al Gcal şi preţul de vânzare către utilizatori sunt diferenţe foarte mari (nejustificate după părerea mea) ;
  2. Chestia cu „acelaşi preţ ca anul trecut” reprezintă doar declaraţii publice care trebuiesc luate în calcul cu multă rezervă (numai preţul gazelor a crescut cu 5 % pentru consumatorii casnici şi cu10 % pentru cei industriali începând cu 15.09.2012 conf. Ordin ANRE nr. 31/10.08.2012) ;
  3. ” Facturarea corectă în interiorul scării ” reprezintă o utopie atâta vreme cât nu există aparatura /echipamentul corespunzător de măsurare a consumului individual/comun şi câtă vreme este implicat un intermediar (ELSACO) în repartizarea costurilor ;
  4. În ceea ce priveşte consumul pentru spaţiile comune, aici deja intrăm într.-un domeniu cu multe probleme d.p.d.v. al legislaţiei în vigoare . Afirmaţia managerului privind faptul că, „în orice situaţie se plătesc părţile comune” este discutabilă . Orice solicitare a contravaluării unor servicii prestate (cel puţin declarativ) se poate face doar în cazul existenţei unui contract comercial valabil între cele două părţi ; dacă este cazul voi reveni cu lămuriri şi clarificări ;
  5. Câtă vreme SC TERMOURBAN SRL nu se comportă ca un partener într-o relaţie comercială cu cetăţenii acestui orăşel provincial vor exista litigii şi procese în instanţă .
  6. Cu toate acestea, părerea mea este că, sistemul centralizat de încălzire ar trebuii să fie mai eficient decât cel individual, dacă :
  – în această relaţie comercială, cei doi parteneri şi-ar respecta obligaţiile asumate prin contract ;
  – printr-o investiţie serioasă şi strict necesară, SC TERMOURBAN SRL ar realiza un nou sistem de distribuţie pe orizontală a agentului termic către utilizatori, cu posibilitea debranşării celor răi platnici ;
  – sistemul de repartiţie a costurilor ar fi corect şi cinstit (o posibilitate – gigacaloriletru de apartament) ;
  – eliminarea intermediarilor în procesul de producţie şi distribuţie al energiei termice , etc.
  Accept din start orice contradicţie cu cele declarate de mine, pe baze serioase , bineînţeles …..
  Toate cele bune,

 2. Mariana M. spune:

  Aveti dreptate D.le Adrian… dar:
  Cum sa eliminam intermediarul”Elsaco”atata timp cat Dl.Director Termourban il ageeaza si ii face publicitate?
  „Ştefănescu ne mai spune că un contract cu El Saco este în avantajul oamenilor. Cel care nu are contract cu El Saco este tratat ca necontorizat, iar cel necontorizat plăteşte mai mult decât ceilalţi.”

  Ar fi bine de stiut ce specialist are Elsaco in verificarea si intretinerea acestor repartitoare.

  Montarea gigacalorimetrului de apartament este o proasta investitie atata timp cat costul „cheltuielilor comune”este dublu fata de consumul individual;aceeasi proportie fiind si in cazul montarii unei centrale termice de apartament.
  Astept sa reveniti cu lamuriri si clarificari despre calcularea cheltuielilor comune,chiar si a platii”la pausal”
  Va multumesc,
  Toate cele bune,