Acţiune culturală la Olteniţa dedicată unei cărţi-satiră a profesorului Nicolae Mavrodin

La Olteniţa  s-a desfăşurat zilele trecute un eveniment cultural în prezenţa câtorva persoane invitate. Biblioteca Orăşenească a strâns în sala de lectură olteniţeni, dar şi tinerii voluntari din Spania şi Rusia prin dunare.edu, alături de un mai vechi prieten al Olteniţei, un român stabilit la New York.

Adunarea a prilejuit o lansare de carte a lui Nicolae Mavrodin, de această dată într-un alt stil scriitoricesc. Profesorul de istorie şi omul de cultură a dorit aşadar să facă cunoscută olteniţenilor noua sa carte intitulată „Americâinii, Huniunea Europeană şi Popeye Marinarul”, o satiră la adresa unui stat, unei structuri europene şi a unui conducător de stat.

În cele 75 de pagini ale sale, profesorul Mavrodin a sintetizat câteva evenimente. „Nu întâmplător am intitulat volumul <Americâinii, Huniunea Europeană şi Popeye Marinarul>. Este o politică amară, pentru că tot ceea ce facem astăzi este ceva amar. Evenimentele internaţionale sunt precipitate…De ce am intitulat această carte aşa? În ultimii 20 de ani s-au erijat în cel mai puternic stat din lume. Fiind cel mai puternic stat din lume din punct de vedere militar, din punct de vedere economic, din punct de vedere al sferelor de influenţă pe care le controlează, bineînţeles că ei pot face orice fără să fie traşi la răspundere de nimeni. Eu nu incriminez poporul american…Eu incriminez politica Statelor Unite ale Americii de expansiune. Eu o numesc „expansiune” şi hai să zicem şi de erodare a unei sfere de influenţă.” declară profesorul Mavrodin la începutul discursului său din faţa invitaţilor. Acesta face o scurtă prezentare a celor pe care i-a amintit în cartea sa. Este vorba de preşedinţii care au condus frâiele Statelor Unite de-a lungul timpului şi opinia autorului în ceea ce priveşte felul cum au guvernat.

Profesorul Mavrodin vorbeşte în perspectiva sa de istoric despre Uniunea Europeană. Autorul cărţii spune că a început capitolul dedicat structurii cu episodul din 1957 când s-au pus bazele Pieţei Comune prin Tratatul încheiat la Roma între Robert Schuman şi Jean Monet, reprezentanţii Franţei şi Republicii Federale Germane. „De ce am numit eu Uniunea Europeană „huniunea”? Pentru că ungurii fac totul acolo.„ declară profesorul Mavrodin, care dă o interpretare proprie unor situaţii de politică internă, asociindu-le cu politica externă.

Despre ultima parte a cărţii, autorul spune că s-a gândit la personajul din desene animate, fiind pentru profesorul istoric foarte potrivit: „celebrul Popeye Marinarul, care mănâncă spanac, care prinde pruteri, îi cresc muşchii şi nu mai răspunde la comenzile nimănui. Este vreo asemănare între Popeye Marinarul şi cel care conduce astăzi destinele României? Trageţi şi dumneavoastră nişte concluzii. Eu am făcut o echivalenţă.” declară profesorul Nicolae Mavrodin.

După prezentarea succintă a cărţii, Paul Amu, pensionarul autodidact prezent la toate acţiunile culturale din Olteniţa, a făcut câteva precizări referitoare la unele momente din istoria României.

Invitatul oaspete, profesor Romulus Ioniţă, ziarist şi analist politic sosit din Statele Unite ale Americii, a vorbit celor prezenţi printre altele şi despre relaţia sa din timpul perioadei ceauşiste cu Paul Goma, scriitor şi militant anticomunist stabilit la Paris, a vorbit despre lupta lui, alături de alţi români din afara graniţelor, pentru libertatea celor din ţară.

La acţiune au mai participat profesori, bibliotecari, liber cugetători, pensionari, arheologi.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Bolota Calin Iulian spune:

    Domnule profesor Mavrodin… Respect! Vreau sa va rog ca atunci cand mai lansati o carte indiferent de tema pe care o tratati, invitati si oameni din generatia mai necoapta. E mult de invatat si de la dvs si de la invitatii dvs. Eu unul ma simt inca la dospit.