Actiunea „Foc de artificii” – Ce trebuie sa stii despre petarde si pocnitori pentru a nu face inchisoare

În perioada Sărbătorilor de Iarnă 2012 – 2013, poliţiştii desfăşoară acţiuni pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice

 

Este interzisă comercializarea articolelor pirotehnice către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege – 16 ani. Fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Călăraşi, împreună cu poliţişti de ordine publică desfăşoară activităţi în cadrul Acţiunii „Foc de artificii”, de verificare a legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

Obiectivele acţiunii sunt: creşterea nivelului de cunoaştere şi respectare a legislaţiei în domeniu de către cei care efectuează operaţiuni cu obiecte pirotehnice, prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) şi, în general, prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.

În această perioadă, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Călăraşi şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă vor efectua vizarea autorizaţiilor persoanelor juridice, care îndeplinesc toate condiţiile legale pentru efectuarea de operaţiuni cu  articole pirotehnice.

Poliţiştii vor efectua verificări la societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu obiecte pirotehnice, în vederea stabilirii legalităţii operaţiunilor derulate, destinaţiei finale a articolelor pirotehnice, a stocurilor existente şi a modului de asigurare a securităţii acestora.

Legislaţia în vigoare interzice comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria “obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I.

Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile menţionate.

Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice doar în interes propriu şi în locurile autorizate. Acestea nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele / categoriile pentru care au fost autorizate.

În situaţia organizării de focuri de artificii cu articole pirotehnice din clasele/categoriile III şi IV, precum şi T.1 şi T.2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărei rază se execută jocuri de artificii.

Este interzisă comercializarea articolelor pirotehnice către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege – 16 ani. Fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

SE INTERZICE folosirea obiectelor artizanale de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

În urma acţiunile desfăşurate până în prezent, poliţiştii au întocmit trei dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de confecţionare, deţinere, comercializare, importul, folosirea sau orice altă operaţiune pe bază de amestecuri pirotehnice, fără drept.

 IPJ Calarasi

Comentarii

 1. Arafat spune:

  ixtraordinar

 2. Mihai spune:

  Buna seara! Am o intrebare: artificiile de la tarabele acelea le putem folosi in perioada 20-31 decembrie?
  Multumesc,cu stima Mihai.

 3. Laurentiu-George Chiforescu spune:

  Specific pentru Romania, o alta mare prostie, au fost rezolvate toate problemele si a ramas asta, o chestie traditionala, specifica multor tari…. Hai sa punem bariere, sa interzicem tot, si hartia higienica si multe altele, cand mergem la toaleta sa cerem aprobari si autorizatii, infractorii te omoara cu pusti nu cu cacatisuri din astea, cine e prost si se mutileaza cu ele, oricum se va omori si cu altceva…. M-am saturat de prostii si de chestii absurde, dar sa ne ocupam de astea, de adevaratele probleme, daca nu vorbim nu exista! Sa intarim birocratia si porcariile – de exemplu la noi in scara de bloc e cineva care arunca zilnic cu prostii de astea, dar nu se gandeste nimeni sa ii faca reclamatie, desi aici ar fi cazul, arunca in oameni, copii, caini, ziua, seara, noaptea cand dormim… De ce sa ne ocupam de foame, saracie, copii orfani, batrani, caini, ce ne intereseaza lipsa de locuri de munca, lipsa de speranta, de viitor, SA RESPECTAM LEGILE PRIVITOARE LA ARTIFICII SI PETARDE, ASTA E CU ADEVARAT IMPORTANT (parafrazez o idioata reclama la asigurari, aia vor sa iti ia banii dar sa nu iti mai dea nimic in schimb)!