Programul de distribuţie a apei calde nu poate fi modificat, iar Termourban are nevoie de investiţii şi modernizare

La Termourban au fost mai multe solicitări pentru prelungirea programului de furnizare a apei calde dar şi solicitări pentru furnizarea apei calde non stop. Directorul societăţii de distribuţie a apei calde şi căldurii, Cornel Ştefănescu, ne spune într-un interviu cum stau lucrurile. Astfel, acesta specific faptul că într-adevăr, orarul trebuia modificat după solicitări, dar costurile sunt mari în raport cu consumatorii. Societatea nu-şi poate permite mărirea programului de furnizare a apei calde din cauza cheltuielilor societăţii, care sunt mai mari de cele mai multe ori decât încasările. „Eu ar trebui să cheltuiesc enorm şi deocamdată nu ne permitem asta. Dacă vom găsi alt sistem de producere care să ne permită, da. După modul cum a fost gândită la început instalaţia, se aştepta să existe consum şi o situaţie economică bună, nu a fost de fapt aşa ci în reducere de consumuri. Nu se poate livra la o calitate care să fie acceptată. E nevoie de investiţii mari pe care deocamdată nu ni le putem permite.” susţine Ştefănescu.

Vorbind despre Centrala Termică nr. 4, directorul Termourban spune că după mai multe discuţii negative, investitorul grec a asigurat societatea că va veni cu o ofertă care să fie acceptată. Ceea ce interesează Termourban este preţul de producţie, spune Cornel Ştefănescu.

model centrala termica pe peleti

La Centrala Termică nr. 4 s-au făcut mai multe experimente până la o bună funcţionare a acesteia, timp în care locatarii din apropierea centralei au fost destul de des iritaţi cu modul de funcţionare al sistemului, însă orice nou început presupune nişte disfuncţionalităţi: „Au fost greşeli ce se pot ierta, mai ales pentru un sistem de producţie de viitor. Sunt nişte reglementări europene, nişte studii la cererea Guvernului, care poziţionează încălzirea rezidenţială pe bază de biomasă la nişte procente destul de mari. Introducerea lui acum este extrem de dificilă în situaţia noastră. Trebuia să găsim o formulă în care amortizarea să aibă loc. Este greu să accepţi un preţ care conţine amortizare faţă de al nostru, pentru că nu mai putem fi competitivi. Noi în acest moment producem cu 205 lei, iar distribuţia este de 95 lei.” spune Ştefănescu.

Despre energia solară aflăm că au fost făcute două studii de fezabilitate, care au fost respinse, urmând o nouă sesiune anul viitor. Conducerea Termourban a primit 4 oferte pentru co-generare cu motoare termice: „În Buzău s-a promovat şi s-a oprit. Este un dezastru tehnic în justiţie. Nu s-au gândit ce fac cu energia tot timpul anului. Ca să ai randamentul şi să nu intri pe co-generare, trebuie să ştii foarte bine cui dai energia. La noi, ofertele au fost de funcţionare 6 luni pe an pentru încălzire, iar funcţionarea la putere redusă la nivelul consumului nostru de ACM nu a fost acceptată până acum. Pentru acest an nu mai e nimic de făcut decât să schimbăm două cazane la care avem probleme. La anul trebuie regândită toată strategia pentru că dacă nu reinvestim sau remodernizăm, vom avea probleme.” mai spune Cornel Ştefănescu.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. ADRIAN M spune:

  Un punct de vedere al unui fost utilizator al serviciilor oferite de SC TERMOURBAN SRL :
  – în aşa zisul Contract de Furnizare incheiat intre furnizor si utilizator , la capitolul obligatiile furnizorului este consemnat cumva faptul ca apa calda menajera se furnizeaza „din când în când si câte puţin ” ?
  – fără a se considera că îmi permit să dau sfaturi, în calitate de parte în Contract, cereţi să se respecte obligaţiile contractuale şi nu acceptaţi explicaţii sau lamentări :
  Demonstraţi că „sunteţi cetăţeni europeni şi că aveţi drepturi” .
  Cu deosebit respect,
  Adrian M