Românul american Romulus Ioniţă vorbeşte despre Olteniţa şi politicienii din România

Romulus Ioniţă este unul dintre numeroşii români stabiliţi în Statele Unite ale Americii dinainte de revoluţia care a schimbat destinul României. Plecat din ţară de mai bine de 30 de ani, a luptat dincolo de graniţe pentru libertatatea şi demnitatea românilor. Considerat unul dintre simpaticii şi bunii prieteni ai municipiului nostru, dar şi un interesant colaborator în domeniul jurnalistic, Romulus Ioniţă revine la Olteniţa cu aceeaşi dorinţă puternică de a-şi revedea prietenii şi a participa la evenimente culturale, unul din bunii săi prieteni din zonă fiind profesorul de istorie, Nicolae Mavrodin.

Romulus Ionita, jurnalist si analist politic

Romului Ioniţă a acordat un interviu publicaţiei noastre on line, devăluind câteva din aspectele de vieţi paralele, aşa cum acesta le vede ca român şi în acelaşi timp cetăţean american. Ziarist şi analist politic, Romulus Ioniţă nu a încetat să fie alături de români nici o clipă din viaţa sa, mai ales în anii trăiţi dincolo de ocean. El este unul dintre primii investitori în judeţul Călăraşi de după 1989, judeţ despre care spune că i-a plăcut foarte mult, aici având cei mai mulţi prieteni. În interviul său, ziaristul declară că scrie de 20 de ani în presa americană şi românească, înainte de 1989 a scris în Canada şi la New York, iar după 1990 a lucrat pentru mai multe ziare, fiind şi unul din cei care au introdus noua ordine mondială. În prezent, Romulus Ioniţă îşi oferă serviciile prestigioasei agenţii americane de presă United Press International şi săptămânalului New York Magazin, publicaţie americană de limbă română condus de Grigore Culian.

Romulus Ioniţă consideră că toate problemele din România există şi se amplifică din cauza oamenilor politici. Acesta spune că în Statele Unite îi este ruşine să îşi recunoască identitatea, reacţiile de dezgust ale americanilor faţă de români neîntârziind să apară imediat. „Nimeni nu are curajul să spună că e român cum sunt alţii din alte ţări şi toate de la problemele de politică din România…politicienii sunt foarte slabi, oameni fără viitor, pe care nu-i preocupă decât banii.” declară în interviu Ioniţă. Oaspetele doreşte să ajungă la ministrul Agriculturii pentru a oferi soluţii, a încerca să vadă dacă se mai poate face ceva pentru fosta fabrică de conserve de la Valea Roşie, Romulus Ioniţă fiind printre altele şi un pasionat de agricultură.

„Situaţia economică din România se echilibrează reducând din parlamentari. După ce li se dă votul ajung acolo şi nu mai pleacă de acolo decât foarte rar. Se vânează parlamentari, se ceartă, se bat…Eu dau foarte mare atenţie la ceea ce se întâmplă în România pentru că mă doare sufletul. Când vin acasă cheltuiesc foarte mulţi bani. Oraşul dumneavoastră e un oraş mort complet. Păcat! Nu mai interesează pe nimeni de acest oraş.” spune printre altele jurnalistul româno-american.

Vechiul său prieten profesorul Nicolae Mavrodin are numai cuvinte de admiraţie, respect faţă de Romulus Ioniţă, despre care spune că are un suflet mare.

În anul 1978 Romulus Ioniţă a plecat din ţară. El a semnat Drepturile Omului în lotul lui Paul Goma, mai târziu fiind adus într-un lagăr din Austria, după care a fost repatriat în SUA, stabilindu-se la New York. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, a fost profesor de specialitate la un liceu din cartierul Berceni, iar mai târziu, după o pregătire în fizică medicală, a lucrat ca fizioterapeut la unul din spitalele bucureştene.
Romulus Ioniţă a fost selectat şi propus de Philip Asley să facă parte dintr-un guvern mondial, însă el a refuzat pentru simplu fapt că acest guvern era condus de Bilderberg, grupul evreiesc care de altfel conduce omenirea astăzi financiar şi politic.

Ioniţă a fost invitat să facă parte din Ordinul Cavalerilor de Malta, însă a refuzat şi această variantă, considerând ordinul de natură ocultă, care nu mai este în concordanţă cu dorinţele omenirii.
În Statele Unite ale Americii a fost medaliat şi felicitat pentru implicarea sa în salvarea de la moarte a peste 3000 de femei şi copii.

Laura Suzeanu