Olteniţa a aniversat 1 Decembrie

Ziua Naţională a României a fost o ocazie de recunoaştere a entităţii noastre în acest spaţiu şi la Olteniţa. La ora 11,30 o coloană, formată din executivul Primăriei Olteniţa, funcţionari ai primăriei şi altor instituţii publice locale, reprezentanţi ai unor firme particulare din Olteniţa, a plecat din faţa Primăriei Olteniţa spre Monumentul Eroilor din centrul municipiului. Aici au fost depuse coroane de flori din partea mai multor formaţiuni politice şi instituţii publice sau private. În continuare un grup de preoţi ai câtorva parohii din Olteniţa au ţinut o slujbă de pomenire pentru eroii căzuţi în luptele de apărare a patriei şi susţinere a unităţii României. Trupe ale Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Olteniţa au defilat prin faţa olteniţenilor strânşi pentru ceremonie. De asemenea, alături de olteniţeni au fost şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale şi Locale.

sursa foto: facebook (Laurentiu-George Chiforescu)

Click AICI pentru o frumoasa galerie foto de la eveniment

Grănicerii au stat de strajă la monument pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului.
La finalul slujbei, s-au tras trei salve de foc de jandarmii olteniţeni.

Oficialităţile locale, primarul Petre Ţone şi viceprimarul Florian Cercel, au transmis un mesaj olteniţenilor cu ocazia acestei zile care a aniversat frumosul eveniment de întregire a neamului.

După momentul festiv, olteniţenii au fost invitaţi la fasole care s-a servit în căsuţele din zona Primăriei Olteniţa.

La acţiunea oficiată la 1 Decembrie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai câtorva partide politice.

Invitată de onoare a municipiului a fost cea care deja poate fi considerată o prietenă a Olteniţei, Raluca Surdu, o prezenţă plăcută şi în acelaşi timp discretă a zonei.

Potrivit istoricilor din zonă, unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, în acelaşi timp, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii: unirea Transilvaniei cu România.
Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.

Momente importante din istorie

Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor. Mulţimea urcă printre şirurile de ţărani români înveşmântaţi în sumanele de pătură albă şi cu căciulile oştenilor lui Mihai Viteazul. Pe porţile Alba Iuliei fâlfâie Tricolorul român. Poporul trece pe sub poarta lui Mihai Viteazul şi se adună pe Câmpul lui Horea. Pe podium, între steagurile tuturor naţiunilor aliate, care au contribuit cu sacrificiile lor de sânge la desăvârşirea acestui act măreţ, iau loc fruntaşii vieţii politice şi intelectuale a românilor şi delegaţii Bucovinei şi Basarabiei, care au ţinut să aducă salutul ţărilor surori, intrate în marea familie a statului român.
Vasile Goldiş, cel care a redactat textul Rezoluţiei Unirii, aduce la cunoştinţa poporului conţinutul documentului (n. r.: Vasile Goldiş – fost deputat în Parlamentul de la Budapesta, deputat în Parlamentul României, ministru al Culturii, fost redactor al ziarului “Românul”, cel care în calitate de preşedinte al delegaţiei ardelene a adus la cunoştinţa Regelui Ferdinand actul Unirii adoptat la Alba-Iulia).

Marea Adunare de la Alba-Iulia proclamă dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre. Restul rezoluţiei cuprinde programul de aplicaţie: autonomia provizorie a teritoriilor până la întrunirea Constituantei, deplina libertate naţională pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesională, înfăptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vieţii publice, reforma agrară radicală, legislaţie de ocrotire a muncitorimii industriale.

Adunarea Naţională doreşte ca Congresul de pace să asigure dreptatea şi libertatea atât pentru naţiunile mari, cât şi pentru cele mici, şi să elimine războiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internaţionale. Ea salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul monarhiei austro-ungare, pe naţiunile eliberate – cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană, se închină cu smerenie înaintea acelor bravi români care şi-au vărsat sângele în acest război pentru libertatea şi unitatea naţiunii. La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluţiei, Unirea Transilvaniei cu România era săvârşită.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Bold Costin spune:

  Foarte frumoase pozele , felicitari Laur!!

 2. Laurentiu-George Chiforescu spune:

  Mersi, Costy!

 3. gigel spune:

  Ce sa spun! Toti imbuibatii Oltenitei in primplan. Au dat si cate 50 grame fasole la niste amarasteni. Minunat

 4. Valentin spune:

  Minunat! Ca ce-i frumos, repede trece…