Parteneriatele educative mobilizează copiii

Clasa a VII-a a profesoarei de matematică Cucuianu Mariţa de la Liceul Teoretic “Neagoe Basarab” din Olteniţa se întâlneşte frecvent cu clasa învăţătoarei Constanţa Alexandru de la Şcoala nr. 4 arondată acum Şcolii cu clasele I-VIII “Mircea Eliade” (şcoala nr. 3) Olteniţa. Cele două clase au la bază un parteneriat educativ. Astfel, copiilor sărmani, cei mai mulţi dintre ei de etnie spoitori romi, le apare bucuria pe chipuri când îşi văd colegii şi prietenii mai mari, iar în suflet creşte speranţa că lumea poate fi mai bună.

Ajungând la o întâlnire a lor, ei ne demonstrează că nu e greu să îţi pui idealurile în practică, indiferent de vârsta pe care o ai. Alături de micuţi, în fiecare săptămână sunt prezenţi la clasă cei trei voluntari găzduiţi la Olteniţa prin dunare.edu. Este vorba de un tânăr şi o tânără din Spania şi o absolventă de universitate din Rusia, care desfăşoară activităţi diverse cu elevii de şcoală primară. Poveştile elevilor şi tinerilor voluntari cred că pot inspira, astfel încât idealurile tuturor să prindă aripi şi să le dea în special acestor tineri puterea să schimbe lumea!

Acum, tema a fost una apropiată de această perioadă de iarnă, copiii fiind inspiraţi de sărbătorile de iarnă, în special de Crăciunul care se apropie cu paşi repezi. Nu au lipsit cadourile oferite.

Un sprijin pe parte de manageriat şi curricular este oferit de directorul Şcolii Mircea Eliade”, Elena Becheru, care de altfel declară pentru reporterii noştri că îşi doreşte ca toate talentele din şcoala pe care o coordonează, activităţile ce pot fi luate model de alţii, să devină cunoscute tuturor, tocmai pentru a presăra în suflete şi conştiinţe un spirit curat, dorinţe umane cu suflu pregnant educativ.

Prin intermediul învăţătoarei Alexandru, cea plină de energie, talent, iniţiativă artistică în acelaşi timp, elevii învaţă să creeze. Clasa, mesele şi dulapurile din hol sunt încărcare cu diferite creaţii, ce ne-au uimit atât prin frumuseţe, cât şi prin ineditul lor. Copiii sunt în acelaşi timp educaţi ecologic, pentru că multe obiecte sunt făcute din materiale netoxice, aruncate şi refolosite, după cum ne declară învăţătoarea Constanţa Alexandru. Aceasta ne spune că orice obiect interesant găsit pe stradă scăpat, pierdut sau aruncat poate fi refolosit şi transformat în orice se potriveşte cu forma materialului.

A însuşi cunoştinţe, deprinderi, motivaţii şi valori de care avem nevoie pentru a gospodări eficient resursele pământului este un fapt ce ar trebui pus în practică de toţi, minunatele creaţii făcute de învăţătoarea clasei împreună cu copiii săi constituind un exemplu pozitiv pentru mulţi, un exemplu de urmat în aşa fel încât timpul liber să fie folosit eficient, valoros şi chiar la un moment dat prin aceste obiecte, copiii să obţină beneficii materiale.

Felicitări iniţiativelor de acest gen, felicitări cadrelor didactice care ajută copiii să îşi descopere talente sau să nu mai irosească timpul inutil, felicitări copiilor, voluntarilor oaspeţi în Olteniţa, felicitări celor două cadre didactice, celor doi directori ai Liceului “Neagoe Basarab” şi Şcolii “Mircea Eliade” din Olteniţa.

Laura Suzeanu

Comentarii

  1. Ionescu Marc spune:

    Foarte frumos ce am facut ! Am facut o bucurie acestor copii in pragul sarbatoriilor de iarna !