Proiect transfrontalier româno-bulgar pentru protejarea Dunării, florei şi faunei

Fluviul Dunărea a fost mereu subiect şi temă de inspiraţie în literatură, pictură sau muzică, sursă comercială în porturi, dar şi zonă de turism atât pentru navele de croazieră cât şi pentru locaţii gen ştranduri. Tema protejării Dunării a fost de asemenea un subiect de abordare a diverselor organizaţii sau grupuri ecologice. De această dată fluviul Dunărea, flora şi fauna de pe ambele maluri ale Dunării-cel românesc şi cel bulgăresc- a devenit o provocare pentru un grup de iniţiativă din Bulgaria.

Astfel, un grup de intelectuali bulgari a creat un proiect transfrontalier, care s-a materializat într-un parteneriat româno-bulgar. Proiectul a demarat în luna octombrie 2012, când partea română a fost anunţată că va trebui să găsească o posibilitate de licitaţie pentru cheltuirea banilor veniţi de la Uniunea Europeană, în vederea finalizării acestei acţiuni. În luna noiembrie s-a desfăşurat la Silistra un simpozion pentru pregătirea concursului de literatură „Aurul verde al Dunării”, ce trebuia finalizat până la sărbătoarea Naşterii Domnului. Elevi pe trei categorii de vârstă şi anume 14-15 ani, 16-18 ani şi 18-19 ani, aveau de alcătuit eseuri, povestiri sau poezii, care să înfăţişeze frumuseţile Dunării, ale Deltei, cum este menţinută protecţia fluviului, ce reprezintă frontiera naturală între Bulgaria şi România.

trans1

A doua acţiune a avut loc tot luna trecută, la Veliko Târnovo. La Hotelul „Residence” din satul etnografic Arbanassi, la 4 km de Veliko, s-a desfăşurat simpozionul româno-bulgar, cu tema „Aurul verde al Dunării”. Atât la Silistra cât şi la Veliko Târnovo au conferenţiat profesori şi specialişti pe probleme de mediu, precum Camelia Gheorghieva, Jeko Spiridonov şi Marieta Stoimenova de la Universitatea din Sofia.

Un aport substanţial în desfăşurarea acestor acţiuni de parteneriat a venit şi din partea celei care a participat la nenumărate concursuri artistice şi sesiuni de comunicări ştiinţifice româno-bulgare, devenind prietena municipiului nostru: Stefka Kapincheva din Tutrakan.

Delegaţia română participantă la simpozionul de la Silistra a fost alcătuită din profesori de literatura română şi istorie. Directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Olteniţa, prof. Cristina Drăgan, a însoţit delegaţia. Profesorii de limba română au fost Doina Tudorovici, Elena Dobra, Simona Gale.

Profesorul de istorie Nicolae Mavrodin a citit un poem intitulat „La Silistra”. Partea română a mai fost reprezentată la Veliko Târnovo de primar Vasilica Dobrescu, director Ecosal Petre Leonard, profesor de istorie Maria Alexe, directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa prof. dr. Done Şerbănescu, profesor de geografie George Bălan, inspector cu probleme de mediu din cadrul Primăriei Olteniţa Ştefan Fişcă, dirigintele Poştei Chirnogi, un funcţionar al Primăriei Ulmeni.

Un alt eveniment în cadrul proiectului a avut loc de curând la Tutrakan, unde au fost prezenţi elevi de la Clubul Elevilor Olteniţa împreună cu ing. Mirela Constantin, însoţiţi de coregraf prof. Dan Dimitriu şi prof. dr. Done Şerbănescu.

Proiectul transfrontalier se va încheia în martie 2013, după ce se va finaliza o enciclopedie a localităţilor de pe ambele maluri ale Dunării, între Silistra-Călăraşi şi Tutrakan-Olteniţa.

Laura Suzeanu