Festival folcloric bulgaro-român în aplauzele spectatorilor la Oltenița

Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa-Olteniţa a organizat în zilele de 24 şi 25 ianuarie Festivalul folcloric “Natura în folclorul transfrontalier”. De la ora 16,00 în fiecare din cele două zile de joi și vineri, olteniţenii au putut urmări în Sala de Festivităţi a Primăriei Municipiului Olteniţa două spectacole, în cea de-a doua zi invitaţii din sală având plăcerea şi onoarea să urmărească un minunat spectacol, dansuri tradiţionale din folclorul bulgăresc în interpretarea şi coregrafia unor oameni de excepţie. Spectatorii au rămas uimiţi de frumuseţea dansurilor bulgareşti, de simetria, veselia şi complexitatea mişcărilor grupurilor de dans folcloric, formate din tineri elevi.

Partener în Proiectul “Aurul Verde al Dunării”, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa-Olteniţa, a avut ca invitaţi Casa de Cultură “Nikola Yonkov Vapţarov 1873” din Tutrakan, cu ansamblul folcloric “Tinereţea Dunării”.

Alţi participanţi au fost din zona noastră. Este vorba de Grupul vocal al Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab”, Ansamblul artistic al Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, Clubul Elevilor cu Ansamblul  artistic “Torente Dunărene”, iar în prima zi de spectacol pe scenă au urcat și au demonstrat și talentul lor Ansamblul artistic “Doina Munteniei” din comuna Mânăstirea,  Ansamblul artistic “Doruleţul” al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Curcani şi Ansamblurile de dans ale micuților elevi de la cercul de dans al profesoarei Daniela Durneac din cadrul Clubului Elevilor Oltenița.

Prietena oltenițenilor, Stefka Kapincheva, s-a reîntâlnit cu cei cărora le-a fost dor să o vadă, ea fiind de altfel și reprezentantul grupului sosit din Bulgaria și unul din cei care cunosc proiectul la care Tutrakan muncește foarte mult. Stefka Kapincheva este bibliotecar la Biblioteca Casei de Cultură din Tutrakan, aceasta fiind și mesagerul colegilor săi participanți la acest proiect în interviul acordat.

Prima etapă și întâlnire din cadrul proiectului transfrontalier a fost în luna decembrie 2012, când un grup de oltenițeni, elevi și profesori coordonatori, au plecat la Tutrakan pentru a participa la un spectacol.

Următoarea întâlnire română-bulgară va avea loc pe 15 februarie 2013. Vom reveni cu informații privind amănuntele continuării proiectului.

Laura Suzeanu